El Festival Ròmbic reivindica la presència femenina al teatre de titelles per a persones adultes
Comparteix
Els dies 14, 15 i 16 d’abril, l’Ateneu Popular 9 Barris acull la novena edició del festival, amb quatre espectacles en cartellera de companyies formades per dones, una d’elles de procedència internacional.
Sovint, el gènere cultural dels titelles s’associa a un públic familiar, infantil o juvenil. Des de l’Ateneu Popular 9 Barris, l'Associació Titellaire de Roquetes, la Casa-Taller Pepe Otal i La Puntual, treballen per demostrar que el teatre de titelles també té èxit entre les espectadores adultes i que és un format que va més enllà de les programacions per a infants.
Per donar suport a aquesta premissa, va néixer el Festival Ròmbic de teatre de titelles per a persones adultes i, enguany, arriba amb una novena edició carregada de propostes i activitats d'allò més originals. Un dels seus objectius principals també és potenciar aquest gènere dins la cultura, atès que encara es considera un gran desconegut en el món de les arts escèniques, segons destaquen les organitzadores: “creiem que el teatre de titelles per a adultes està als marges, més enllà del circ o la dansa”.
El col·lapse climàtic, l’ambientació shakespeariana i la música burlesca, l’amor propi en clau de gènere i les vivències de les àvies són les temàtiques principals dels quatre espectacles que protagonitzen l’edició d’enguany. “Per a nosaltres, el teatre de titelles permet treballar des de la imaginació, per tractar certs temes o debats que formen part de l’agenda social”, destaca Núria Tarragó, programadora de l’Ateneu Popular 9 Barris i del festival.
Quatre espectacles trencadors en tres dies de festival
Els dies 14, 15 i 16 d’abril, les instal·lacions de l’ateneu es transformaran en l’escenari que acollirà els quatre espectacles protagonistes i la xerrada “Titelles gegants i lluites veïnals a Barcelona”. Com a fet destacable, enguany totes les companyies que participen estan liderades per dones. "No només a l’escenari, sinó també darrere, a la dramatúrgia, la direcció… És la gran aposta que volíem fer”, expressa la programadora del festival.
El divendres 14, l’espectacle ‘Five Lines’ de la companyia Frau Trapp, resident a l’ateneu en el marc de festival, és l’encarregat de donar el tret de sortida al Ròmbic. La proposta és una combinació del llenguatge de teatre, de l’art audiovisual i de la música en directe, una mescla batejada com a ‘microcinema’. La temàtica principal és el col·lapse climàtic i de quina manera la societat s’ha d’ajustar a aquesta nova realitat que sacrifica la llibertat.“‘Five Lines’ és una aposta innovadora i arriscada dins els titelles, perquè fa servir l’audiovisual”, destaca Tarragó.
El dissabte 15 és el dia que concentra més activitat. La jornada compta amb dues representacions: a les 20 h, la companyia La Dona Calba, grup emergent i vinculat a l’Institut del Teatre, presenta ‘Caterina’, un espectacle de titelles de gran format creat a partir de les vivències de les àvies i familiars de les artistes. Els objectes i la memòria són els elements principals de l’obra, la qual crea un ambient personal i íntim d’homenatge a aquestes persones tan especials que són les àvies.
A les 21 h del vespre, la companyia francesa Têtes de Mules, la convidada internacional de l’edició, estrena en primícia l’espectacle ‘The Parasite Circus’. Un espectacle de carrer que barreja la comèdia i la tragèdia grega. “És un acte alliberador que profana el sentit comú i la correcció política; una rialla davant la mort, la malaltia i la por”, destaquen des de l’ateneu. Afegeixen que l’impossible esdevé real i que el teatre de fira torna a la vida. Totes aquestes sensacions seran transmeses a través de bufons shakespearians, música burlesca i titelles.
Per cloure el festival, el diumenge 16 és el torn de l’estrena de ‘Tabula’, una peça teatral de la companyia lleidatana Les Cícliques, que estrena per primera vegada a Barcelona. “És un espectacle que projecta una aposta política, ja que parla de violència de gènere i és més crític i reflexiu”, explica Núria Tarragó. L’amor propi és el fil conductor de l’obra, que tracta de la recuperació de la memòria després d’un accident, de qüestionar-se els orígens i de trobar la pròpia autenticitat.
“És interessant destacar que, dels quatre espectacles, tres són estrenes a Barcelona", recalca la programadora del festival.
Reivindicar problemàtiques socials a través de la cultura
El dissabte 15 d’abril a les 18 h de la tarda tindrà lloc la celebració de l’activitat complementària d’enguany, la xerrada “Titelles gegants i lluites veïnals a Barcelona”, a càrrec del grup de recerca Cultura Popular i Conflicte de l’Institut Català d’Antropologia. Manuel Delgado, antropòleg referent en aquest àmbit, serà el ponent i, durant la conferència, es posarà sobre la taula la història de les lluites veïnals dels barris perifèrics de Barcelona dels anys vuitanta i noranta, les quals van incorporar els titelles.
“Plasmarem que, des de la cultura, es poden reivindicar problemàtiques socials i recuperarem la idea que la cultura ha de ser un espai crític i transformador. Els titelles i les lluites veïnals poden semblar dues coses que completament diferents, però acaben compartint el mateix espai”, diu Núria Tarragó. Una iniciativa que pretén demostrar que el Ròmbic també promou el pensament crític dins la cultura.
Afegeix un nou comentari