El FITI, una experiència de teatre integratiu biennal

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Imatge d'una de les representacions escèniques del festival Font: Teatral.net
Imatge d'una de les representacions escèniques del festival
Assajos amb intèrprets amb diversitat funcional Font: FITI
Assajos amb intèrprets amb diversitat funcional
Moment d'una de les obres representades Font: FITI
Moment d'una de les representacions teatrals

El FITI, una experiència de teatre integratiu biennal

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

El festival ha madurat combinant interculturalitat i integració.

Com explicar la cultura popular al món en tota la seva globalitat? La resposta la trobem en el FITI, El Festival Internacional de Teatre Integratiu que se celebra cada dos anys al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet, i que és capaç d’arribar fins i tot als col·lectius sovint més oblidats de la nostra societat.

Començant pel teatre, el FITI barreja moltes disciplines artístiques que s’uneixen per crear un concepte d'art entès com a vehicle de transformació social que permeti l’apoderament de col·lectius com el de persones amb diversitat funcional. Així, el festival del Baix Besòs declara l’Art, com a tal, com un territori d’igualtat entre les persones. D’aquesta manera, a la clara orientació d’interculturalitat, hi hem d’afegir la integració també en la diferència funcional de les persones.

De fet, l’objectiu de l’entitat impulsora del festival, l’Associació Alquimistes (una entitat sense ànim de lucre), té com a objectiu principal integrar i ajudar a desenvolupar les persones amb discapacitat intel·lectual. Al final, i centrant-se en el territori de les arts escèniques, el festival ha acabat essent, a partir de la seva primera edició el 1999, una espècie de plataforma d’intercanvi cultural, una plataforma en definitiva, perquè les companyies i col·lectius de qualsevol indret del món puguin venir a interpretar les seves creacions artístiques, amb aquesta especial atenció cap als col·lectius més vulnerables.

La pròxima edició del festival serà l’any 2019. L’Associació Alquimistes ja prepara, conjuntament amb el suport de les institucions locals, el nou festival internacional, sempre interpel·lant directament el ciutadà. De fet, la capacitat de multiplicar-se i programar alguna activitat inesperada, sorprèn a tots aquells que esperen asseure’s a la butaca d’un teatre i veure passar espectacles, sense més: el FITI és també un festival de carrer, que fins i tot compta amb un pregó propi, com si fos Festa Major. El 2017, per exemple, hom va poder escoltar el periodista i lingüista Màrius Serra a la Plaça de la Vila, inaugurant aquest festival, acompanyat d'activitats de cultura popular. Quines sorpreses ens depara l’edició 2019?

Afegeix un comentari nou