El gran Aplec folklòric d’Ostrava

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El gran Aplec folklòric d’Ostrava

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La cultura popular catalana i txeca es donaran la mà al 30è Aplec Internacional que acollirà la ciutat d’Ostrava del 30 de juny al 2 de juliol de 2017.

Catalunya i la República Txeca comparteixen un ric teixit associatiu cultural i un passat industrial que es posarà enguany en valor a la trobada de colles de cultura popular d’ambdós països que es farà a la ciutat d’Ostrava. Organitzat conjuntament per l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), la Fira Mediterrània i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Aplec Internacional celebrarà la seva trentena edició el 30 de juny, 1 i 2 de juliol a la coneguda com a “ciutat negra”, a la regió de Moràvia i Silèsia.

Uns trenta grups de cultura popular i unes 600 persones participaran al certamen que vol ser un espai representatiu de les dues cultures, d’alta qualitat i transversal. En vint-i-nou edicions precedents, “l’Aplec ha sofert un procés de transformació que sempre ha volgut ser transversal i representatiu del voluntariat propi de Catalunya”, va assegurar el president d’Adifolk, Joan Gómez, a la presentació oficial del certamen-el mes de febrer- al Palau Moja de Barcelona. “Amb 260 representants catalans, seran unes jornades draconianes”, ha avançat. Gómez ha incidit en l’estreta interrelació entre els grups participants i en el fet que, per primera vegada, s’ha programat un assaig general previ.

Com a repte, enguany s’ha fet un pas endavant en la repercussió dels espectacles de la mostra: “la cultura popular de base s’ha professionalitzat, fet que no té res a veure amb cobrar o no”, ha vindicat el coordinador artístic d’Adifolk, Jordi Pessarodona.

Ostrava i Figueres: 2.000 kms de connexió

Al bell mig d’Europa, la tercera ciutat més gran de la República Txeca, amb una població de 320.000 habitants, ha transformat la seva explotació industrial i minera –d’aquí que se la conegui com “la ciutat negra”- en un punt d’atracció cultural els últims decennis. És seu del Festival Colours, que se celebra en un antic dipòsit de gas, i que s’ha consolidat com un centre cultural d’alta gamma.

Figueres, capital de l’Alt Empordà, amb 45.000 habitants, fa tot just 750 anys que es va fundar com a ciutat. Els mateixos que Ostrava. Un dels altres nexes d’unió que l’organització del Festival ha establert com a denominador comú. Pol d’atracció cultural i turística, Figueres enviarà a Ostrava uns “grans” ambaixadors del seu patromini cultural: el Gegant Pep Ventura, que celebra el seu bicentenari, i el Drac local.

L’Aplec oferirà tres jornades de cultura popular conjunta amb un espectacle multidisciplinar; una gran ballada de sardanes; una actuació castellera de la mà dels Castellers de la Vila de Gràcia; una cercavila; un concert-espectacle de cor, orquestra i cobla de fusió i una nit de foc, de cloenda. Hi participaran: La Cobla Volta al Món, l’Àliga de Tàrrega, el Gegant Pep Ventura i el Drac de Figueres, els Capgrossos de Capellades, els Castellers de la Vila de Gràcia; la Federació de Balls de Diables de Barcelona, l’esbart Xàldiga de Barcelona i els Gegants Veguers de Montblanc. I en representació de la cultura txeca, hi seran la Chamber Orchestra-Camerata Janácek, el grup Folklore Ensemble Hlibina i el Choir of Ostrava.

L’Aplec Internacional 2017 servirà d’escenari d’estrena i de presentació de nous elements festius d’Adifolk, que es desvetllaran a la ciutat txeca per primera ocasió.

Afegeix un comentari nou