Àmbit de la notícia
Cultural

El món casteller es torna a aixecar

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Els Moixiganguers d'Igualada han tornat amb molta il·lusió i amb gran participació de tota la colla.
    Font: Twitter @moixiganguers
  • Els Castellers de Sants van començar els assajos el passat 1 de juny.
    Els Castellers de Sants van començar els assajos el passat 1 de juny. Font: Twitter @borinots
  • La Colla Jove castellera de L’Hospitalet ha tornat a assajar separats en dos grups.
    La Colla Jove castellera de L’Hospitalet ha tornat a assajar separats en dos grups. Font: Colla Jove castellera de L’Hospitalet

Les colles castelleres han començat a assajar de nou, sota un protocol de represa, i amb la mirada posada a la prova pilot que es realitzarà per Sant Joan a Valls.

Separats en grups de vint persones, aixecant castells nets amb pinyes molt reduïdes, menys d'una hora d'activitat, sempre amb la mascareta, i sense cap actuació agendada al calendari. D'aquesta manera la majoria de colles castelleres han reprès la seva activitat duent a terme, des de fa unes setmanes, assajos que poc tenen a veure amb l'activitat que realitzaven abans de la pandèmia, però que serveix per fer petites passes per arribar a l'objectiu de tornar a aixecar castells a les places de nou.

Colles com els Minyons de Terrassa; les colles de valls, la Vella i la Joves; els Castellers de Vilafranca; la Jove Xiquets de Tarragona, o els Castellers de Sants, entre moltes altres, ja han començat a realitzar assajos. Algunes amb més recel que altres per les mesures que contempla el protocol de represa, com la de limitar el nombre de persones, quelcom que impedeix que es pugui desenvolupar l'activitat amb normalitat. No obstant això, totes les colles ho fan amb la il·lusió de retrobar-se i esperançades de cara al futur.

"Les colles tenien moltes ganes de tornar. Hem de tenir en compte que hi havia gent que feia més d'un any que no feia cap mena d'activitat castellera", explica Pau Camprovín (Castellers de Sants), president de la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Camprovín recorda que els castells tenen una part social molt important darrere i que pot començar a recuperar de mica en mica amb aquests assajos. "Estan frisosos de poder tornar a fer l'activitat castellera, però també quelcom que els permeti socialitzar", afegeix.

Encara hi ha colles que han decidit no reiniciar els assajos fins que no es pugui desenvolupar l'activitat amb normalitat, algunes d'elles per no haver de fracturar la colla en grups de vint persones. "Una de les característiques de la nostra activitat és que hi pot entrar tothom: qualsevol persona, en qualsevol condició, sempre trobarà una posició. Hi ha colles que pensen que segmentar en grups no és ideal", considera. Les que si han reprès l'activitat, han separat els grups segons els consideraven més convenients per treure el rendiment més gran a l'activitat.

Sigui com sigui, la majoria de colles van començar els assajos amb la canalla, que fa un any i mig que no fan castells, i que són els que noten més aquesta aturada. "Han crescut molt i s'han d'adaptar a noves posicions. Això és un treball que amb vint persones ho podem fer", avalua el president de la CCCC.

Il·lusió i mascareta

Les colles que han tornat a assajar amb els castellers i castelleres adultes, destaquen la predisposició i les ganes que mostren les persones participants de les colles en tornar a assajar. "Als primers assajos s'hi va apuntar molta gent, va tenir un èxit inclús més gran del que ens esperàvem. De fet, la primera setmana vam haver de fer quatre grups diferents de vint persones", explica el Jordi Moreno, el cap de colla dels Moixiganguers d'Igualada.

Igual de participatius i il·lusionats estan els Castellers de Lleida, que van iniciar els assajos amb la canalla i ja han format diversos grups de castellers i castelleres adultes. "Assagem en un espai obert, amb la mascareta, amb grups dividits. Cada grup té el seu espai i no ens podem intercanviar", explica el co-cap de colla dels Castellers de Lleida, el Marc Giné.

La Colla Jove de l'Hospitalet també ha tornat als assajos recentment amb dos grups, un d'ells de canalla. L'èxit del primer assaig ha fet que moltes de les persones que no ho veien clar, volguessin sumar-se als assajos, quelcom que farà necessari obrir un tercer grup.

Tot i la il·lusió de retrobar-se amb la resta de companys i companyes, hi ha alguns aspectes que no acaben de fer el pes a les persones participants, com ara la curta durada dels assajos o la reducció dels grups. Però de les dificultats neixen oportunitats, i l'Annabel Berruezo, de la Colla Jove de l'Hospitalet explica que amb aquest format és possible "provar coses noves, persones en posicions diferents o treballar petites correccions que durant el dia a dia de la temporada no podem treballar".

I com és assajar amb mascareta? Tant Moreno com Giné i Berruezo expliquen que, després de tants mesos amb la mascareta, el costum fa que no faci tanta nosa com semblava en un principi. El fet que cada activitat hagi de durar menys de cinc minuts i que no hi hagi pinyes multitudinàries, ajuden a portar millor fer castells amb mascareta. L'Annabel

Malgrat que els assajos no són els mateixos als quals estan acostumats, Moreno els valora molt positivament. "Ens serveixen per veure que un bon gruix de la colla té ganes de tornar a fer castells, i trobar-nos socialment. També ens serveix per posar-nos a to físicament i a tornar a fer que la gent carregui pes a l'esquena", explica el cap de colla dels Moixiganguers d'Igualada, que admet que tècnicament, aquests nous assajos, també seran profitosos.

"Tot el que impliqui fer passetes endavant ens sembla bé", explica Moreno. "El que volem és poder fer castells a les places com més aviat millor, i això arribarà fent pessetes endavant d'aquest tipus endavant", afegeix. Giné també sosté que esperen poder tornar a fer castells a plaça ben aviat si la situació continua evolucionant. "El problema que tenim ara és que no tenim un objectiu marcat, com sí que el teníem abans. No hi ha cap actuació a l'horitzó amb la qual motivar-nos", lamenta, i espera poder fer la primera actuació al setembre.

Mirant al futur amb esperança

Des que es va decretar l'estat d'alarma al mes de març, i es va aturar tota l'activitat, la Coordinadora, juntament amb la direcció mèdica d'aquesta, es va posar a treballar per estudiar quines serien les condicions per tornar a fer activitat. Finalment es va treballar un protocol de tornada que des del Departament de Cultura es va agafar com a referència per completar el pla de represa de cultura popular publicat el juliol de 2020. És aquest pla el que contempla les mesures que les colles han de respectar en l'actualitat.

"En aquell moment hi va haver colles que van començar a fer aquest tipus d'assajos, que bàsicament servia per a la canalla, que són els que van començar a assajar. Però al setembre va haver-hi la segona onada i el pla de represa va quedar aturat de nou", lamenta Camprovín.

Aquest nou reinici, però, promet ser definitiu, si la situació continua evolucionant positivament, les dades de contagis es va reduint i el ritme de vacunació continua com ara. Des de la Coordinadora asseguren que estan treballant per concretar les que seran les següents passes. "El que és evident que les actuacions castelleres com les coneixem avui dia no les podem fer fins que no permetin estar molta gent", sosté Camprovín.

El primer experiment per saber si l'activitat pot continuar fent passes, i poder fer castells a la plaça, és la prova pilot que la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls durant a terme per Sant Joan a la plaça del Blat. En l'estudi clínic que ha impulsat les dues colles, a més de l'Ajuntament, el Pius Hospital i l'Àrea Bàsica de Salut-ICS del Camp de Tarragona, es preveu testar els castellers i castelleres participants en sis ocasions abans de la prova.

Més treball conjunt

Des de la Coordinadora valoren positivament que hi hagi la celebració dels primers pilars com un acte simbòlic de la represa després de l'aturada, que es faci a Valls, considerat el KM 0 del món casteller, i a la plaça del Blat, un lloc històric. "Esperem que sigui un primer acte simbòlic a partir del qual esdevinguin moltes altres coses que puguin venir", afegeix Camprovín.

No obstant això, lamenten que no s'hagi fet en un format conjunt, en el qual la CCCC i altres colles haguessin pogut participar. "Hauria estat molt positiu pel món casteller que haguéssim anat de la mà i que haguéssim pogut proposar a la Generalitat que no només fos a Valls, sinó que també es pogués ampliar a a altres llocs i a més colles", manifesta el president de la CCCC.

Tot i que des de les colles es fixen en la prova pilot que esperen que sigui un èxit, des de la Coordinadora ja estan treballant en què altres colles del món casteller puguin seguir un protocol semblant al que s'especifica a Valls. "Totes les colles tenen moltes ganes de tornar i esperem que sigui així aviat", sosté Camprovín. A poc a poc, anar fent passes per tornar a la normalitat i aixecar, entre tots, nous castells a la plaça.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari