El patrimoni musical de l’Esbart Català de Dansaires, digitalitzat

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El patrimoni musical de l’Esbart Català de Dansaires, digitalitzat

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’arxiu sonor de l’entitat queda materialitzat en una col·lecció de sis àlbums de peces de dansa dedicades als principals músics de l’Esbart.

El volum 6 de la col·lecció Música i músics de l’Esbart Català de Dansaires tanca la col·lecció que compacta la feina feta en els darrers vint-i-cinc anys de vida de l’entitat, i que té com a protagonista en Joan Gómez, director musical de l’entitat des de l’any 1994. El dia 14 d’abril, a les 20 h, a la Sala d’Actes de La Casa dels Entremesos, seu social de l’Esbart Català de Dansaires, es presentarà el darrer treball, a mà de Gianni Ginesi, professor de musicologia, i Jordi León, músic i pedagog musical. El nou disc ha estat enregistrat per la Cobla del Centenari, el Grupet i la Tres Quartans dels Cotoners, tres conjunts dirigits pel propi mestre Joan Gómez.

La presentació del darrer volum de la col·lecció será la culminació del procés de digitalització del patrimoni musical acumulat per l’entitat nascuda el 1908. Amb un segle de vida, l’Esbart ha acumulat un gran fons documental amb arxius, manuscrits, treballs de camp, fotografies, gràfics coreogràfics, notes de premsa, buidat de publicacions, fulls volants, programes, etc. Però faltava digitalitzar el so de l’Esbart.

L’any 2010, Gómez va iniciar el projecte Música i músics de l’Esbart Català de Dansaires amb l’objectiu de revisar i catalogar l’arxiu sonor de l’entitat i d’enregistrar una selecció d’instrumentacions de danses tradicionals catalanes de l’Arxiu Musical de l’Esbart. El projecte s’ha materialitzat en la col·lecció, concebuda i dirigida Gómez, dedicada als principals músics que han fet de directors musicals o han realitzat encàrrecs de l’Esbart per harmonitzar peces de dansa.

La col·lecció consta de sis discos dedicats a Leopold Botey, Francesc Font i Martínez, Agustí Cohí-Grau, Francesc Pujol, Isidre Molas, Narcís Paulís, Eusebi Bosch, Josep Serra, Jordi Núñez, Manuel Oltra, Lluís Moreno, Daniel Sanahuja i Lluís Albert i es tanca amb el disc dedicat a Joan Gómez. El conjunt d’obres enregistrades repassa l’harmonització per orquestra, cobla i diversos conjunts instrumentals entre l’any 1908, any de fundació de l’Esbart Català de Dansaires, i l’actualitat. El volum 6 recull instrumentacions dels darrers vint-i-cinc anys de l’Esbart.


Joan Gómez i Soriano

Nascut a Barcelona l’any 1960, és instrumentista de flabiol i flauta, instrumentador i compositor, a més de biòleg i tècnic en telecomunicacions. Ha format part com a intèrpret de les cobles Sabadell, Ciutat de Mataró, Cadaqués i Ciutat de Granollers. És director titular de la Cobla Nova Vallès i la ciutat de Granollers, tasca que també realitzà a les cobles Jove Barcelona i Ciutat de Cornellà. La seva activitat musical està molt vinculada a la dansa i la música tradicional catalana. És, a més, president d’Adifolk.

Afegeix un comentari nou