El sector cultural s’adapta a un Sant Jordi diferent
Comparteix
L’Ens de l’Associacionisme Cultural valora la creativitat de les entitats de les diverses expressions culturals per seguir proposant activitats virtuals per seguir celebrant un dia tan especial.
Sant Jordi és un dels grans dies pel sector cultural i les entitats no han volgut perdre's l'oportunitat de celebrar-lo malgrat la situació actual de confinament que afecta a la celebració d'aquesta festivitat. Les entitats han sabut adaptar-se a la situació duent a terme altres activitats, que permetin promocionar i reivindicar el valor de la cultura en la societat, totes elles de manera virtual.
Des de l'Ens de l'Associacionisme Cultural, una confederació cultural formada per 31 federacions de cultura popular, valoren molt positivament la creativitat de les entitats del sector cultural per poder celebrar un Sant Jordi des de la qualitat. "És cert que moltes de les activitats que en un primer moment s’havien pensat han quedat totalment descartades, així que ens hem hagut de posar una mica creatius tots plegats per poder celebrar un Sant Jordi des de casa de qualitat", explica Cristina Costa, de l'Ens.
Costa destaca diverses propostes que han sorgit per aquest dia tan especial a través de les xarxes socials: recomanacions de llibres per part de persones i entitats vinculades a la cultura popular (sigui en format escrit o audiovisual), difusió de publicacions de centres d’estudis o, fins i tot, la convocatòria de concursos sobre Sant Jordi.
Tal com s'assenyala des de l'entitat, una part dels ingressos que el Gremi de Llibreters i el Gremi de Floristes obtenen per tot l’any depenen del dia de Sant Jordi. "Segons dades del Gremi de Llibreters de l’any passat, per exemple, només en aquell dia es van facturar uns 22 milions d’euros durant tota la jornada. Estem parlant de molts diners", destaca Costa. Per tractar de mitigar, però, l'afectació econòmica, la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han proposat el 23 de juliol com la nova data per celebrar Sant Jordi un cop acabi l'estat d'alarma.
"Per una banda, crec que és una bona notícia per a aquells sectors que obtenen bona part dels seus ingressos de l’any el 23 d’abril", manifesta Costa sobre la nova data, tot i ser conscient del debat que hi ha hagut a les xarxes socials respecte al sentit que tindrà celebrar la festa al juliol. "Molta gent considera que el sentit queda desvirtuat i que, per tant, no es pot anomenar Sant Jordi a una festa que se celebrarà al juliol, sinó que hauria de ser presentada com si fos una Fira del Llibre", explica.
Una situació que afecta greument l'economia de les entitats
De la mateixa manera que la confederació considera que les entitats han sabut adaptar-se per celebrar Sant Jordi, l'Ens assegura que el sector cultural ha sabut reaccionar "amb prou rapidesa" a aquesta nova situació. "Si bé és cert que el gruix d’activitats que el sector cultural acostuma a programar no es pot dur a terme, en la cultura popular i l’associacionisme sí que podem comprovar com diverses federacions, associacions i entitats estan treballant de valent per seguir acostant la cultura popular a tantes persones com es pugui", explica Costa.
Una de les iniciatives que destaca Costa, que estan sorgint en aquesta circumstància, és el Virus Popular, un streaming cultural que publica converses amb persones vinculades a la cultura popular cada dia a les 22 h del vespre.
No obstant això, no es pot deixar de banda l'aspecte econòmic. "L’afectació econòmica és greu. Les entitats que guanyen gran part dels seus ingressos a través d’actuacions són les que s’estan veient més afectades, com serien, per exemple, les corals, els castellers o les agrupacions sardanistes", explica Costa. Moltes entitats, a més, han hagut de reduir o no cobrar la quota dels seus socis.
Algunes subvencions de 2019, i fins i tot de 2018, que encara no s’han fet efectives, segons Costa, ajudarien a superar dificultats de les entitats, "ja que són despeses realment realitzades i assumides per la cultura popular en la confiança de rebre els ajuts". En tot cas, des de l'Ens valoren que el Departament de Cultura hagi fet públic un pla de rescat del sector cultural davant la crisi de la Covid-19, fent constar que mantindrà les línies de subvencions convocades i que introduirà canvis en els criteris d’admissió per adaptar-los a la situació.
Afegeix un nou comentari