Àmbit de la notícia
Cultural

El sector de la cultura i les arts comunitàries demana més suport a les administracions

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Teatre de l'oprimit
    Font: Pam a Pam
  • Dues persones muntant un mural
    Mural d'art comunitari realitzat amb alumnat de centres educatius amb l'associació Artixoc Font: Artixoc

Una vuitantena d'entitats s'han sumat a un manifest promogut per la Xarxa Artibarri, que reivindica el paper d'aquest sector professional i activista de la cultura i que reclama mesures de protecció davant la crisi de la Covid-19.

S'estima que unes 650 persones treballen en les arts comunitàries a la ciutat de Barcelona. Més de 60.000 persones participen cada any en les accions que porta a terme aquest sector, que mou 1,4 milions euros anuals. Tal com afirmen des d'Artibarri, és una branca minoritària dins l'àmbit cultural, però "una minoria molt gran i molt invisibilitzada". A aquesta poca visibilitat, ara cal sumar-li les dificultats derivades per la crisi de la Covid-19.

La primavera és l'època de l'any amb més dinamisme per a aquest sector. Així, l'aturada general de les activitats generarà a les entitats que s'hi dediquen pèrdues de fins al 60% dels ingressos previstos entre març i juny de 2020. Moltes de les activitats programades no es podran portar a terme i altres s'hauran d'ajornar i reformular, la qual cosa, suposarà més costos per a les entitats. Quant als treballadors i treballadores del sector, moltes estan en un ERTO i les que són autònomes han tingut baixes per cessament d'activitats. 

També expliquen que l'aturada de l'administració els comporta, en molts casos, incertesa econòmica, no només perquè no reben nous encàrrecs, sinó que també perquè alguns ja realitzats no s'han arribat a cobrar. A més, hi ha convocatòries de subvencions que no s'han fet efectives.

Davant aquesta situació, entitats i col·lectius del sector han fet públic el 'Manifest sobre les afectacions de la Cultura i Arts comunitàries a causa del Covid-19 i els seus efectes a Catalunya', que inclou 12 propostes per millorar la situació actual.

12 propostes del sector de la cultura i les arts comunitàries

El manifest demana més suport per part de les diferents administracions, per tal que els projectes comunitaris tinguin viabilitat econòmica i puguin seguir endavant. A més, s'afegeix a altres demandes, com ara, la renda bàsica universal o la campanya 'Actua Cultura'.

Les propostes són les següents:

  1. Prorrogar de tots els projectes culturals, educatius i comunitaris… que s'aprovaran el 2020.
  2. Donar per fet que els projectes a llarg termini no es poden desenvolupar al 100%, però finançar-los completament.
  3. Crear noves línies d'ajuts per poder suportar la crisi sanitària actual i amortitzar les pèrdues.
  4. Aprovar el pagament de subvencions extraordinàries de menys de 5.000 euros a totes les entitats de l’àmbit artístic i comunitari.
  5. Promoure un pla especial d'estiu i de tardor de proximitat per a les famílies vulnerables i altres col·lectius per ajudar a sortir del confinament tot promovent la cultura comunitària i arrelada als barris.
  6. Establir convenis o ajuts a tres anys vista per a espais o estructures de cultura comunitària que tinguin una programació estable de projectes i iniciatives en marxa.
  7. Obrir línies de crèdit a cost zero.
  8. Demanar la renda bàsica universal.
  9. Donar suport a les reivindicacions de la Cultura de Base i del Parlament Ciutadà de la Cultura.
  10. Reivindicar el 2% del pressupost de la Generalitat per a la cultura, on també s’inclogui la cultura i arts comunitàries.
  11. Supressió del pagament d’autònoms i impostos mentre duri l'estat d'alarma.
  12. Impulsar un fons econòmic per engegar accions de cultura, creació i arts comunitàries.

Entitats i professionals del sector que així ho desitgin poden adherir-se al manifest.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari