Els jocs tradicionals i el DAU: la simbiosi que fa del festival del joc de Barcelona un esdeveniment únic

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El DAU Tradicional està present al DAU Barcelona festival del joc des de la tercera edició. Font: Dau Barcelona
El DAU Tradicional està present al DAU Barcelona festival del joc des de la tercera edició. Font: Dau Barcelona
Un dels jocs de la mostra DAU Tradicional. Font: Festival DAU
Un dels jocs de la mostra DAU Tradicional. Font: Festival DAU
La Companyia de Jocs l’Anònima és qui coordina la part tradicional del festival. Font: Festival DAU
La Companyia de Jocs l’Anònima és qui coordina la part tradicional del festival. Font: Festival DAU

Els jocs tradicionals i el DAU: la simbiosi que fa del festival del joc de Barcelona un esdeveniment únic

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El DAU tradicional, a càrrec de la Companyia de Jocs l’Anònima, es durà a terme als patis de l’escola Can Fabra i de l’Institut Vapor del Fil, amb moltes novetats i la celebració del campionat de Catalunya de Morra.

"Deu anys fent jugar la ciutat". D'aquesta manera es presenta la desena edició del DAU Barcelona Festival del Joc, la cita anual més important a Catalunya al voltant del joc, des de totes les seves vessants, i adreçat tant a les famílies com a les persones jugadores expertes. Enguany, després d'una edició que es va fer en format virtual a causa del context de pandèmia, torna la presencialitat, i amb ella, el protagonisme dels jocs tradicionals gràcies al DAU Tradicional, un espai que es consolida després de vuit anys presents al festival.

El DAU Barcelona Festival del Joc se celebra el cap de setmana del 20 i 21 de novembre al recinte de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, Barcelona, tot i que també es duran a terme activitats en altres punts del barri, com el SAT! Teatre o la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. El DAU Tradicional, espais on les persones assistents podran jugar a jocs de tota mena, des dels més populars, o més rigorosament contemporanis, fins als de simulació històrica més sofisticats o els jocs tradicionals. Pots veure el programa a través d'aquest enllaç.

El DAU Tradicional

En aquesta desena edició del festival, el DAU Tradicional, a càrrec de la Companyia de Jocs l'Anònima, torna a agafar protagonisme presencial després que a l'edició anterior els jocs tradicionals s'haguessin de fer en línia de manera sincrònica. El DAU Tradicional es desenvoluparà als patis de l'escola Can Fabra i de l'Institut Vapor del Fil, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h durant els dos dies de festival, perquè la gent que s'hi apropi pugui provar diversos jocs populars de Catalunya i puguin descobrir, o redescobrir, aquest patrimoni cultural que tenim al país.

A banda de la possibilitat de provar baldufes, jocs de punteria i habilitat, rutlles, xanques, bitlles, tir de fona, bòlit i morra, entre d'altres, enguany, el DAU Tradicional tindrà diverses activitats destacables, entre les quals es troben la celebració de la tercera edició del campionat de Catalunya de Morra; una trobada de Bèlit; la presència de la selecció de Girona de Bèlit i l'inici de l'Olimpíada de pa sucat amb oli, amb la participació de les cases de la festa barcelonines, o demostracions i tallers de quilles araneses.

El DAU Tradicional compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Joc Tradicional.

El president de la Companyia de Jocs l'Anònima i de la Federació Catalana de Joc Tradicional, Víctor Baroja, considera que un dels aspectes més positius que té el joc tradicional és que no té edat. "Una persona gran, si juga amb una màquina o a un joc d'estratègia, està en desavantatge. Però al joc tradicional està en una situació d’igualtat. Fins i tot, la gent gran pot tenir un cert avantatge perquè tenen unes habilitats motores que els joves avui dia no tenen", explica.

Baroja valora també el diàleg que es crea entre l'adult i l'infant al voltant del joc tradicional. "Volem que els avis, àvies, pares i mares facin de monitors, que no deixin l'infant perquè jugui sol. No és el mateix que el joc te l’expliqui el teu avi que un monitor. Té un component afectiu que el joc de taula no té", manifesta.

Una simbiosi que enriqueix les dues parts

Les característiques d'aquest festival, que enguany arriba a les deu edicions, el fan ser un esdeveniment singular a Europa. Així ho considera Baroja, que creu que la presència dels jocs tradicionals a un festival tan important com el DAU dona molta visibilitat als jocs tradicionals. Alhora, però, aquesta simbiosi també aporta riquesa al festival del joc de Barcelona.

"A Europa normalment hi ha festivals de jocs de taula i trobades i festivals de jocs a l'aire lliure. En canvi el DAU, gràcies a la climatologia de Barcelona, combina la part principal, el joc de taula, amb una part de joc tradicional que el fa únic", exposa.

Baroja valora que la salut del joc tradicional és bona, i que ara hi ha., més que mai, entitats per difondre els diferents jocs tradicionals, però admet que el joc no és aliè als canvis als carrers i a les noves formes de divertir-se socialment. "Per jugar a un joc tradicional no has de comprar res, però necessites un espai ampli com una plaça o els carrers i un grup de gent que participi. I això ho hem tingut difícil últimament. Estem en un moment en què la gent està sobretot a casa i no tots els carrers permeten desenvolupar els jocs tradicionals", lamenta.

Afegeix un comentari nou