Àmbit de la notícia
Cultural

Els Tres Tombs: més de tres-cents anys de tradició popular a Martorell en honor al passat traginer

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Celebració de la festivitat dels Tres Tombs de l'any 2021. Detall d'Àlex Hernández, vocal dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, acariciant un dels cavalls.
    Celebració de la festivitat dels Tres Tombs de l'any 2021. Detall d'Àlex Hernández, vocal dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, acariciant un dels cavalls. Font: Amics de Sant Antoni Abat de Martorell
  • Una de les carrosses de la celebració dels Tres Tombs a Martorell el 2021. És la festa popular més antiga a la ciutat, que enguany compleix 375 anys.
    Una de les carrosses de la celebració dels Tres Tombs a Martorell el 2021. És la festa popular més antiga a la ciutat, que enguany compleix 375 anys. Font: Amics de Sant Antoni Abat de Martorell
  • Detall d'un membre dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell arreglant un dels carruatges, en la celebració dels Tres Tombs 2021.
    Detall d'un membre dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell arreglant un dels carruatges, en la celebració dels Tres Tombs 2021. Font: Amics de Sant Antoni Abat de Martorell

Enguany, la festivitat a Martorell compleix 375 anys de tradició, en la qual s’ha preparat una programació amb novetats i les activitats més tradicionals.

Una de les tradicions catalanes més populars per iniciar l’any i donar la benvinguda a aquest nou període és la celebració dels Tres Tombs: una festa que rememora el passat agrari i traginer, en honor als animals de tir -cavalls, ases, mules i bous-, els quals després de donar tres voltes a la població, passejant la seva carrosseria, se’ls beneeix davant de l’església. Una festa que es fa a més d’un centenar de poblacions de Catalunya i aplega una gran multitud de persones al voltant de la celebració de Sant Antoni Abatpatró dels animals.

Enguany, Martorell compleix el seu 375è aniversari de la festivitat dels Tres Tombs, organitzada pels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, i es recuperen les activitats tradicionals, en una jornada de tres dies, des del dijous 13 de gener fins al diumenge 16. La Federació Catalana dels Tres Tombs també ha celebrat aniversari, en aquest cas, 25 anys. És la festa més antiga de la població, amb inici l’any 1647, amb la fundació de la Confraria de Sant Antoni Abat, patró dels carreters i traginers, i de Sant Isidre, patró dels pagesos.

Durant la celebració, se seguiran les diferents mesures de prevenció de Covid-19 per tal de crear un entorn segur per a totes les persones que assisteixin: “Ens hauria agradat molt que aquest any fos en completa plenitud, però hem adaptat els actes a les restriccions establertes”, explica Adolf Bargués, vicepresident dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell. L’any 2021, la celebració va ser restringida, en un format reduït, a causa de la situació de pandèmia.

Història de la celebració

Des dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, celebrar els Tres Tombs significa mantenir una festa que, pot semblar extemporània, però que és considerada un museu viu, a nivell etnogràfic, folklòric, cultural i històric. “Estem en una societat urbanita en la qual tenim la tendència a pensar que el cavall és alguna cosa casual, en canvi, en el món rural segueix tenint un pes important”, afirma Bargués. Un homenatge a aquest animal, com a element de tracció i tradició agrària i rural catalana.

La celebració de les festes de Sant Antoni Abat sorgeix d’una tradició pagana, un respecte i agraïment als animals. La trobem dintre del cicle festiu de la ‘Setmana dels barbuts’, la més freda de l’any. Aquesta festa la conformen un conjunt de tres elements principals: el porc, i tota la gastronomia que envolta aquest animal; el foc, com a representació de les temptacions de Sant Antoni; i els animals de peu rodó.

Novetats dels Tres Tombs de Martorell 2022

Com a novetat de la festivitat d’enguany, els Amics de Sant Antoni Abat de Martorell han incorporat l’olla gran de Sant Antoni, una escudella popular amb degustació del brou calent fet al foc de terra, que es podrà gaudir el dissabte 15 de gener, al vespre.

A més, també participarà en els Tres Tombs 2022 la Colla de Diables de Martorell, que faran una representació simbòlica de les temptacions de Sant Antoni en un ball amb focs, col·locats al mig de la Plaça de la Vila, amb espurnes i bengales. Acompanyaran el pregoner d’enguany, en Pere Bel Vilallave, expresident dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell. Aquest acte s’anomena ‘Foguerons de Sant Antoni’, i es durà a terme el dissabte 15 de gener al vespre.

L’última novetat és el dinar popular, celebrat el diumenge 16 de gener, a l’antic teatre ateneu El Progrés, a la gran sala del cafè. Aquest dinar es realitza després d’un dels actes més especials que presenta la ciutat de Martorell, el Concert-Vermut. Aquest any serà la Internacional Cobla La Principal de La Bisbal l’encarregada de liderar-lo. S’acaba la festivitat amb un ball de gala.

Acte de la cavalcada d’enguany

El diumenge 16 de gener és el dia que acull el gran acte de la festivitat: la cavalcada. El recorregut comença a les 11.30 h, a la Plaça de la Creu i passa pels carrers de la població fins a la Plaça del Vi, i finalitza a la Plaça de l’Església, on el mossèn Francesc Tirado realitzarà la benedicció dels animals. Les persones que hi assisteixin també poden portar les seves mascotes.

Els genets i carruatges seran acompanyats per la Banda Simfònica de Martorell i l’agrupació musical de Castelldefels. “Pensem que és una festa oberta, de participació popular i espontània”, afirma Adolf Bargués.

Just abans de la cavalcada, el dia comença amb el tradicional esmorzar popular, a l’aire lliure, a la Plaça Maria Canela, i amb fogueres on, tothom qui participi, es cuina la seva carn a la brasa (normalment de porc, com mana la tradició), amb torrades de pa amb tomàquet.

Segons exposa el vicepresident dels Amics de Sant Antoni Abat de Martorell, un dels punts destacables de la festivitat és el desconeixement del món rural i del cavall per part de les persones més urbanites. Un fet que provoca un malentès, explica, quant al tracte dels animals que participen en la celebració.

Des de l’entitat, apliquen un protocol de benestar animal, que varen consolidar amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, juntament amb el catedràtic d’antologia animal de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, sempre es du a terme un control veterinari. Totes les persones que condueixen els animals, disposen de coneixements en benestar animal i en el seu maneig, a més d’equilibrar la càrrega dels carruatges per evitar que dificultin el treball dels animals, entre altres condicions de cura.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari