Escoles i instituts del Raval apadrinen grans equipaments culturals

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Apadrina el teu equipament Font: Fundació Tot Raval
Apadrina el teu equipament Font: Fundació Tot Raval

Escoles i instituts del Raval apadrinen grans equipaments culturals

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

El programa promou el treball conjunt entre els grans equipaments culturals i els centres educatius del barri del Raval.

Apadrina el teu equipament és un projecte de la Fundació Tot Raval que permet superar les barreres d’accés a la cultura a l’alumnat del Raval, facilitant ponts de treball coordinat entre les escoles bressol, escoles i instituts del barri barceloní i els serveis educatius dels Grans Equipaments Culturals de la ciutat.

Enguany està celebrant la setena edició, tot aprofitant el potencial cultural del territori, amb les diverses formes d’expressió que ofereix (musical, artístic, teatral, de patrimoni, etc.) per crear propostes educatives adaptades a la realitat de l’alumnat.

En el curs 2019-2020 s'estan realitzant 14 apadrinaments del tipus Centre educatiu - Equipament Cultural i 3 apadrinaments d'Aprenentatge i Servei, modalitat que incorpora a més del Centre Educatiu i l'Equipament Cultural, la participació d'entitats socials del barri.

En aquesta edició hi participen 12 centres educatius (Escola Bressol Aurora, Escola Bressol Canigó, Escola Bressol Mont Tàber, Escola Drassanes, Escola Labouré, Escola Castella, Escola Collaso i Gil, Escola Mossèn Jacint Verdaguer, Escola Cintra, Ins Milà i Fontanals, Ins Consell de Cent i Ins Miquel Tarradell); 11 equipaments culturals (MACBA, Museu Marítim de Barcelona, Filmoteca de Catalunya, Palau Güell, Fundació Joan Brossa, Gran Teatre del Liceu, CCCB, Memorial Democràtic, Institució Milà i Fontanals del Centre d’Investigacions Científiques, Institut Català de les Dones i La Capella);

13 entitats socioeducatives i sociosanitàries (Fundació Estel Tàpia, Servei de Rehabilitació Comunitària, Centre de dia El Mil·lenari, Residència El Mil·lenari, Casal de Gent Gran Tarradellas, Casal de Gent Gran Trueta, Taller SOI St. Jordi, Residència Vigatans, Servei Solidari, Diàlegs de Dona, Associació Mamás que leen, Impulsem i el Casal dels Infants).

Un total de 1.192 alumnes participen dels apadrinaments, juntament amb més de 200 persones de les entitats socials, i més d'un centenar de professionals vinculats als serveis educatius dels equipaments culturals, les escoles i les entitats socials del Raval.

Cada projecte o apadrinament és singular, fruit d’un treball conjunt entre els professionals dels serveis educatius dels equipaments culturals i dels docents, i enfocat a donar resposta a les necessitats de la etapa educativa, el contingut de l’assignatura, les competències a treballar, així com les característiques de l’alumnat. Es té present la diversitat de l’alumnat i la voluntat d’incidir en l’apropament de les famílies als centres culturals.

Aquest procés culmina amb una activitat de final de curs on s'exposen i es presenten els apadrinaments desenvolupats al llarg del curs escolar.

Des del 2013, en set edicions del projecte, hi han participat 5.670 alumnes del Raval de 15 centres educatius del barri (bressols, escoles de primària i centres de secundària), que han apadrinat a 12 equipaments culturals en 113 apadrinaments singulars.

Afegeix un comentari nou