Explorant l'esperit nadalenc: els pessebres vivents més emblemàtics de Catalunya

LaviniaNext
Autor/a: 
Jorge Salas
Una escena del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles. Font: Pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles
Una escena del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles. Font: Pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles
Un moment del recorregut del pessebre vivent de Sant Guim de la Plana. Font: Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana.
Les participants del pessebre vivent de Sant Guim de la Plana.
Els pessebres vivents són una tradició arrelada a Catalunya. Font: Pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles
Els pessebres vivents són una tradició arrelada a Catalunya. Font: Pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles

Explorant l'esperit nadalenc: els pessebres vivents més emblemàtics de Catalunya

Autor/a: 
Jorge Salas
LaviniaNext

Resum: 

Quan arriba Nadal, els pobles de Catalunya emergeixen com a focus de tradicions que, en molts casos, superen el segle de vida: els pessebres vivents.

L'essència de Nadal ressorgeix a Catalunya amb la màgia dels pessebres vivents, una tradició que abraça la història, la fe i la celebració en diversos racons de la regió. Enguany, com sempre, l'oferta és àmplia i diversa, oferint des de representacions medievals fins a propostes teatrals i musicals.

Cada pessebre vivent a Catalunya ofereix una finestra a la tradició, la història i l'essència nadalenca. Des de representacions medievals fins a inclusives, cada escenari ens convida a submergir-nos en l'esperit nadalenc i a celebrar la màgia d'aquestes dates tan especials. Els detalls, la música, els oficis antics i les representacions típiques de l'època guien un viatge inoblidable a través del Nadal en diferents llocs de Catalunya. Aquesta és només una petita llista de pessebres vivents amb representacions disponibles fins al final de les festes.

  • Bàscara

Des de 1973, Bàscara (Alt Empordà) ha mantingut viva la flama de la tradició amb un pessebre dividit en dues parts: la introducció en la plaça de l'Església —"un espectacular preàmbul" on el moviment, la llum i els efectes especials tenen "un paper important"— i les escenes plàstiques que recorren el municipi. "Costa creure que la idea d'un adolescent i la il·lusió dels seus companys pugui perdurar una dècada rere l'altra fins avui", expliquen en la web del pessebre: "evidentment, també ha estat el treball, la dedicació i l'esforç de tot un poble que s'afegí a aquell somni del 1973".

Les funcions es realitzaran el 7, 23, 25, 26 i 30 de desembre i l'1 i 7 de gener.

  • Brunyola

En la màgica comarca de la Selva, Brunyola llueix amb un pessebre vivent que transporta a escenes ancestrals i als oficis de l'època hebrea. Més de 200 participants donen vida a aquest espectacle que en 2023 compleix 42 anys. "El nostre pessebre vol reflectir l'amor al poble de Brunyola, la conservació de les tradicions, els oficis antics i el respecti als nostres avis, abraçant la modernitat, la tecnologia i els avenços dels nous temps amb el desig de continuar somiant durant molts i molts anys", expliquen des de l'Associació Els Amics de Brunyola.

Les representacions estan programades per al 23, 25, 26 i 30 de desembre, a més de l'1 de gener.

  • Castell d'Aro

El pessebre vivent més antic de Catalunya es troba a Castell d'Aro. Encara que el seu nucli sigui veí de Platja d'Aro, famós per la seva afluència estiuenca, durant tot l'any amaga aquesta joia històrica. Es remunta a 1959, quan el mossèn Gumersind va proposar als habitants del poble iniciar aquesta tradició; en 2004 es va crear l'Associació del Pessebre Vivent, que s'encarrega ara de continuar amb una tradició de més de sis dècades.

Les funcions estan programades per al 23, 25, 26 i 30 de desembre, i l'1 de gener.

  • Gunyoles d'Avinyonet

"Per nosaltres, un Nadal sense pessebre, no és Nadal". El pessebre vivent de Gunyoles d'Avinyonet és un dels moments més importants de l'any per a les veïnes del poble. Tant, que moltes tornen per aquestes dates per a participar en un pessebre que es desenvolupa en l'entorn natural de l'Alt Penedès; una de les característiques més especials d'aquesta proposta és que es tracta d'una representació a l'aire lliure.

Les representacions estan preparades per al 25 i 26 de desembre, a més de l'1, 7 i 14 de gener.

  • Joanetes

El poble de Joanetes, a la Garrotxa, presenta un espectacle amb més de 400 voluntaris —i uns 40 animals— que recreen 40 escenes, ressaltant la tradició pagesa més arrelada de la zona. Aquest pessebre vivent compta, a més, amb una entrada en el Llibre Guinness dels Rècords: el muntatge de l'estrella il·luminada més gran del món que cada any es realitza al cim de la cinglera de Santa Magdalena, a la Vall d'en Bas.

Les funcions estan programades per al 25, 26 i 30 de desembre, a més també de l'1 de gener.

  • Pals

El recinte gòtic de Pals és l'escenari en el qual es desenvolupa el pessebre vivent que les habitants d'aquest petit poble de Baix Empordà celebra des de 1986. L'encant dels seus carrers donen un aspecte medieval i autèntic al recorregut —d'aproximadament una hora— organitzat per l'Associació Pessebre Vivent Pals.

Les representacions es faran el 25 i 26 de desembre, i l'1 de gener.

  • Prats de Rei

Una de les característiques més importants del pessebre vivent dels Prats de Rei (l'Anoia) —i que ho converteix en únic a Catalunya— és que els actors parlen de viva veu i que, a més, té música pròpia. "Enguany celebrem la 52a representació del pessebre vivent dels Prats de Rei i ho fem amb la mateixa il·lusió del primer dia", explica en el seu web Ester Gómez Enrich, presidenta de l'Agrupació Cultural Recreativa Sigarra.

Les funcions estan programades per al 26 de desembre, a més de l'1, 6 i 7 de gener.

  • Sant Fost de Campsentelles

Més de 55 anys contemplen la tradició del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles, convertint-lo en el més antic del Vallès. A més, aquest pessebre és conegut per la seva passió pels efectes especials i per la cura amb la qual representen els oficis i costums catalans. A l'inici del recorregut és dona l'obsequi de pa torrat i vi per als assistents.

Es faran representacions el 23, 25, 26 i 30 de desembre, i també l'1, 6 i 7 de gener.

  • Sant Guim de la Plana

A la comarca de la Segarra, el pessebre de Sant Guim de la Plana és una immersió en la història amb més de 34 escenes i prop de 300 figurants que reviuen els antics oficis. Organitzat per l'Associació Cultural La Marinada, es tracta d'un pessebre estàtic amb vestuari d'època i música enregistrada que es representa des de principis dels anys 80 del segle passat. El pessebre vivent va ser declarat d'Interès Turístic per la Generalitat pels seus valors culturals i artístics l'any 2002.

Les representacions estan programades per al 23, 26 i 30 de desembre, a més del 7, 13 i 14 de gener.

  • L'Espluga de Francolí

Encara que enguany no es podrà gaudir, el pessebre vivent de l'Espluga de Francolí és una joia que ressorgeix cada dos anys i cal tenir-ho en compte. Des de 1964, aquest poble recrea els escenaris de la Judea als seus jardins, la cova de la Font Major, l'Escola Vedruna i el centre històric medieval. Aquest Nadal serà el moment de demanar als Reis Mags una agenda per a apuntar les dates del cometa de Halley dels pessebres vivents de Catalunya en 2024.

Afegeix un comentari nou