Feminisme i música centren les 8 propostes culturals al març

LaviniaNext
Autor/a: 
Ivan Caparròs
Cartell del 39 Festival de Jazz de Terrassa. Font: Festival de Jazz de Terrassa
Cartell del 39 Festival de Jazz de Terrassa. Font: Festival de Jazz de Terrassa
 Font: FineArt
Font: FineArt
L'Orquestra Camerata XXI interpretarà 'En temps de guerra' el 20 de març. Font: Teatre Fortuny
L'Orquestra Camerata XXI interpretarà 'En temps de guerra' el 20 de març. Font: Teatre Fortuny

Feminisme i música centren les 8 propostes culturals al març

Autor/a: 
Ivan Caparròs
LaviniaNext

Resum: 

Us recomanem propostes culturals amb molta música, amb grans esdeveniments consolidats com el Festival de Jazz de Terrassa o el Black Music Festival, així com el 'Cicle lletres feministes' de la llibreria La Carbonera.

El sector del vidre ha estat molt rellevant en la vida del Maresme. L’any 2020, la Cooperativa del Forn del Vidre celebra els seus cent anys i, per aquest motiu, l’Arxiu Comarcal del Maresme ha volgut documentar tot el seu recorregut històric en aquesta exposició. Cristalleries de Mataró Societat Cooperativa de Mataró va ser constituïda com a cooperativa l’any 1919 i va estar operativa fins al 2008.

La vuitena edició d’aquest certamen celebrat al centre de Catalunya el consolida com un referent en els circuits fotogràfics de l’Estat. Enguany compta amb més de 50 exposicions en una vintena d'espais singulars d'Igualada, des del Museu de la Pell a l’Adoberia passant per sales consolidades. Una oportunitat única per gaudir de l'art de la fotografia i d’alguns dels espais més singulars de la ciutat.

Tot i l’activitat dels grans festivals en el nostre país, segueixen havent-hi festivals petits que troben el seu lloc dins aquest panorama. Aquest és el cas d’Elmini, un festival que mostra orgull de la seva mida des de fa deu anys. La creadora i organitzadora del festival és l’associació La Química, una entitat sense ànim de lucre formada per persones actives tant en el camp de la música, les arts i la gestió cultural de la Garrotxa. Aquest any el cartell compta amb noms com Ferran Palau, Joan Colomo, Los Tiki Phantoms o Eric Fuentes.

L’Orquestra Camerata XXI, Ciutat de Reus, dirigida per James P. Liu, director de l’Orquestra Filharmònica de Wuhan, una de les millors orquestres de la Xina actualment, interpretarà al Teatre Fortuny ‘En temps de guerra’. El concert forma part de la nova programació de l’Associació de Concerts de Reus que sota la direcció artística de Marc Moncusí organitza concerts al Teatre Fortuny, al Círcol de Reus i també a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca, amb una combinació d’intèrprets vinculats a Reus i la presència de conjunts i artistes de gran rellevància en el panorama internacional.

El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vinseum, se submergeix en la col·lecció de documents cartogràfics més significatius que es conserven en el seu Centre de Documentació. Els mapes fan referència a Vilafranca, al Penedès, a Catalunya i a aspectes que van des de la vitivinicultura, la geografia, l’estratègia bèl·lica, entre d’altres. L’objectiu de la mostra és fer visible aquesta col·lecció i posar-la en relació amb altres documents cartogràfics vinculats a la història de la vila; així com reflexionar sobre la importància de la cartografia al llarg de la història.

El Black Music Festival, el festival de música negra de Catalunya, segueix apostant pels barris, el territori, la cohesió, la joventut i l’associacionisme amb un cartell que combina la presència d’artistes internacionals amb una bona representació d’artistes locals. El festival aposta pel territori. Des de Girona, seu central, s’estén per Salt, Bescanó, Fornells de la Selva, Torroella de Montgrí, Mataró, Reus, Barcelona i Perpinyà. El cartell l’encapçalen Jukebox i Vintage Trouble i s’hi farà un tribut gironí a l’Aretha Franklin. També comptarà amb els gironins Bigblack Rhino a Perpinyà o la nova jornada Black Music Hip Hop al parc.

Al mes de març se celebra un dels festivals clàssics de casa nostra. La Nova Jazz Cava de Terrassa acull novament un cartell de luxe amb artistes consagrats i noves figures. Noms de l’escena emergent novaiorquesa com Theo Hill Trio i Joel Ross, el músic congolès Ray Lema o el trio del músic nord-americà Lew Tabackin són alguns dels reclams d’aquesta edició. I com és habitual, el festival, per arribar a tots els públics compta amb el Pícnic-Jazz de franc perquè ningú tingui excusa per perdre’s la cita.

Durant el mes de març la llibreria La Carbonera del Poble-sec es tornarà a omplir, per tercera vegada, d’expertes per parlar i reflexionar sobre feminisme des dels llibres, ja siguin d'assaig o literatura. En aquesta edició, per parlar de literatura, violències, plaer i consentiment, maternitat, dret al propi cos i molt més, comptaran amb noms com Bel Olid, Jenn Diaz, Gemma Ruiz, Júlia Bertran, Mireia Boya, Anna Pacheco, Lucía Lijtmaer, Cristina Fallaràs, Paula Bonet, Núria Graham, Blanca Llum Vidal, Mireia Calafell o Maria Sevilla, entre moltes altres.

Afegeix un comentari nou