Àmbit de la notícia
Cultural

Paris era dona

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • "París era mujer" inaugura la Mostra Internacional de Films de Dones 2016.

"París era mujer" és el documental que dóna el tret de sortida a la 24ena Mostra Internacional de Films de Dones al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

"París era mujer" és un documental sobre la llibertat femenina exercida des de la creativitat i la pràctica artística. Gertrude Stein, Janet Flanner, Djuna Barnes, Germaine Dulac i René Vivienne, entre d’altres, transiten per aquest documental que destaca i revela el caràcter cooperatiu de moltes de les aliances i complicitats que es van produir entre aquestes creadores al París d’entre-guerres, tot desmuntant el tòpic de l’artista aïllada, solitària i turmentada. París era mujer posa de relleu la rellevància intel·lectual d’aquestes dones que van poder viure, escriure i exercir la seva llibertat en gran part de les seves facetes vitals: la creativa, l’econòmica, la sexual i la política.

París era mujer sorgeix d’un treball d’investigació i rescat d’imatges provinents d’arxius visuals i cinematogràfics que acaba formant un fresc revelador d’una part de la història que ha estat esborrada o, si més no, fragmentada i esquinçada. Un exercici de reconstrucció i contestació quantitativa i qualitativa dels passos perduts realitzats per una historiografia androcèntrica que, mentre parlava de James Joyce, Thornton Wilder, Pablo Picasso o Paul Valéry, oblidava que convivien, discutien, creaven, bevien i compartien projectes intel·lectuals i vitals amb Gertrude Stein, Janette Flaner, Djuna Barnes, Germaine Dulac i René Vivienne.

"París era mujer" és un reconeixement al paper que han propiciat i desenvolupat els feminismes i el moviment de dones en els espais urbans. La seva programació com a cap de cartell de la 24ena edició de la Mostra Internacional de Films de Dones (fins al mes de novembre) és una invitació a posar la mirada sobre les dones mobilitzades a Barcelona durant els mateixos anys 20, a recordar-les per transferència i a valorar el paper que ha tingut la intervenció dels feminismes en l’increment d’espais de llibertat i de les dones i en la transformació de les nostres ciutats.

La projecció vol acompanyar els esdeveniments convocats el proper 7 de març al Paraninf de la Universitat de Barcelona, i també les Jornades Radicalment Feministes que es celebraran en commemoració dels 40 anys de les primeres Jornades Catalanes de la Dona, els dies 3, 4 i 5 de juny.

L'entrada a la projecció és gratuïta, tot i que l'aforament és limitat. La inauguració del festival es farà avui, 29 de febrer, a les 19h, al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (Sant Pere més Baix 7, 08003 Barcelona). El mes de març Chantal Akerman, serà la protagonista de la Mostra, amb una retrospectiva de l’obra, crítica i genuïna, d’aquesta cineasta. Consulta tota la programació de la Mostra aquí.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari