Àmbit de la notícia
Cultural

FITAG 2022, 'el teatre de la gent' que crea ponts entre companyies amateurs d'arreu del món

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Imatge de 'Perfectes', un espectacle de dansa i teatre de la companyia I perquè no? de Llançà.
    Imatge de 'Perfectes', un espectacle de dansa i teatre de la companyia I perquè no? de Llançà.
  • Carpe Diem Teatro, provinents de Tomelloso (Castella-la Manxa) representaran 'Lady Violet' al FITAG 2022.
    Carpe Diem Teatro, provinents de Tomelloso (Castella-la Manxa) representaran 'Lady Violet' al FITAG 2022.
  • Companyies internacionals com Teatro Estudio 87, provinents de Bogotà (Colòmbia), i que representaran 'No solo los perros ladran de sed', tenen un pes especial al festival.
    Companyies internacionals com Teatro Estudio 87, provinents de Bogotà (Colòmbia), i que representaran 'No solo los perros ladran de sed', tenen un pes especial al festival.

La vint-i-dosena edició comptarà amb una funció benèfica pel poble ucraïnès representada per Splash, una companyia formada per actors i actrius ucraïneses que viuen en diferents punts d'Europa i que es retrobaran al festival de teatre amateur.

'El teatre de la gent' és el lema del XXII Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), un esdeveniment que entre el 23 i el 27 d'agost aplegarà, a diversos espais de Girona, i altres municipis de les comarques gironines, alguns dels millors espectacles de teatre amateur. I ho farà reforçant l'aspecte popular que destaca el lema, apropant a tothom espectacles de qualitat, alguns gratuïts i altres a preus econòmics, al mateix temps que permet a les companyies amateurs mostrar tot el seu talent i creativitat davant un públic exigent.

"Som el teatre de la gent perquè aquí, tothom que vulgui, tindrà una cadira per seure", manifesta l'actor Martí Peraferrer, director del FITAG. "Volem que tothom tingui accés a la cultura de manera directa", insisteix Peraferrer, qui també destaca la funció del festival de crear ponts entre companyiesactors actrius d'arreu del món. "El FITAG és un festival d'exhibició, però també és un festival humà, de convivència i intercanvi", assenyala el director del FITAG tot recordant que molts projectes s'han iniciat gràcies a aquesta trobada.

Sobre aquests fonaments s'aixeca de nou aquesta mostra que enguany arriba a la vint-i-dosena edició i que promet ser especial per diverses raons. Primer, perquè la situació actual permet deixar enrere edicions de contenció provocades pel context de pandèmia; segon, perquè comptarà amb una programació molt eclèctica que portarà a les comarques gironines companyies catalanes, estatals i internacionals de teatre amateur; i tercer, perquè serà l'última de Peraferrer com a director del festival després de divuit anys al capdavant del FITAG.

Diversitat en la programació

Un total de vint-i-nou companyies amateurs representaran els seus espectacles a diversos espais de Girona, però també a Maçanet de la Selva, Vidreres, Sant Pere Pescador, Sant Gregori, Lloret de Mar i Llançà a través del FITAG als municipis. "El teatre té una visió transversal, hi ha un ventall molt gran: hi poden haver des de companyies d'adolescents que fan teatre al casal, com grups de gent gran amb quaranta anys d'experiència", assenyala Peraferrer, que a l'hora de programar busca aquesta diversitat.

Així, a la programació destaca la presència de companyies formades per gent gran. La companyia Jubil, des de Lloret de Mar, representaran 'Ressaca', mentre que Taller de Teatre del Centre de Recursos de la Gent Gran de Salt representarà 'No som bruixes, som dones'. "Volem trencar amb l'estigma que diu que la gent, quan es fa gran, no pot fer coses boniques", assenyala Peraferrer, que també destaca que el món del teatre amateur és una manera fantàstica perquè la gent gran es pugui distreure.

Aquesta varietat també la trobem en la procedència de les companyies. Enguany participaran en el FITAG grups de teatre amateur de Colòmbia, l'Argentina, Mèxic, el Perú, Portugal, Suïssa i Ucraïna. En aquest últim cas, cal destacar la presència de la companyia Splash, formada per actors i actrius ucraïneses que es retrobaran a Girona, ja que, arran del conflicte a Ucraïna, viuen en diferents punts d'acollida a Europa. El preu de la funció 'The Stolen Happiness' serà un donatiu que es destinarà al poble ucraïnès.

Peraferrer destaca la coproducció que es farà entre actors i actrius gallegues i gironines sota la direcció del gallec Javier Fernández Mariño. "Es trobaran cada matí del FITAG per crear l'espectacle de cloenda, 'El Mercader de Venècia', el que suposa tot un repte, ja que hauran de muntar un Shakespeare en sis dies", explica Peraferrer, que revela que la producció està anant molt bé i que, per tant, confia en què el muntatge sortirà meravellosament.

Últim FITAG de Peraferrer com a director

Fa pocs dies es va anunciar que, després de divuit anys al capdavant del FITAG, Martí Peraferrer deixarà de ser el director del FITAG. "Des de l'honestedat, entenc que ha d'haver-hi un relleu i cares noves que tinguin aquesta oportunitat de dirigir el festival, però també hi ha un punt de tristesa en aquest adeu, sobretot per l'equip que ha treballat durant tants anys en aquest festival", lamenta Peraferrer.

Peraferrer, sobretot, demana que, en la nova etapa, no es perdi al feina feta durant els darrers divuit anys. "Hem creat una filosofia FITAG que ens agradaria que no es perdés", explica l'actor català, fent referència a la funció del festival, més enllà de l'exhibició, de compartir i crear ponts entre les participants en el FITAG.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari