Helena Lopes: "Hem de trencar amb idees preconcebudes i prejudicis sobre determinades cultures"

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Gómez
Taller de cal·ligrafia àrab. Font: Helena Lopes
Taller de cal·ligrafia àrab. Font: Helena Lopes
Taller de cuina Síria. Font: Helena Lopes
Taller de cuina Síria. Font: Helena Lopes
Un dels sopars que es fan a 'Abrazo Cultural'. Font: Helena Lopes
Un dels sopars que es fan a 'Abrazo Cultural'. Font: Helena Lopes

Helena Lopes: "Hem de trencar amb idees preconcebudes i prejudicis sobre determinades cultures"

Autor/a: 
Marc Gómez
LaviniaNext

Resum: 

Parlem amb Helena Lopes, una de les tres fundadores de l'organització 'Abrazo Cultural', dedicada a la difusió i coneixement de cultures d'arreu del món.

Conèixer cultures diferents a la nostra és una oportunitat per deixar enrere prejudicis o estereotips, i, per tant, una oportunitat per aproximar-nos i comprendre la història d'altres persones. 'Abrazo Cultural' és una organització dedicada a compartir i intercanviar cultures de països en conflicte a través de tallers i activitats impartides per persones refugiades o immigrants. Helena Lopes, una de les tres fundadores de l'entitat, ens explica tot sobre el seu funcionament.

Què és 'Abrazo Cultural'?

Abrazo Cultural és una entitat que organitza cursos d'idiomes i tallers culturals impartits per persones refugiades o immigrants de països en conflicte o estigmatitzats. L'organització va començar al Brasil el 2014, però a Barcelona vam començar l'octubre de 2017.

I la vostra missió?

Volem compartir cultures i empoderar les persones refugiades, per tal de potenciar els seus talents, que tinguin una activitat econòmica i crear un espai d'intercanvi on les persones locals poden aprendre d'aquestes cultures, a través de l'enteniment i captació de les diferències entre cultures. Es potencia l'empatia i es trenca amb aquestes idees preconcebudes o prejudicis amb determinats països i les seves cultures.

Com és la dinàmica de l'organització?

Nosaltres estem a Barcelona, totes les classes són presencials. No tenim un espai propi, però comptem amb aliats, cinc en total, amb els quals col·laborem per fer cocreació i les activitats en els seus espais. Les activitats, cursos i tallers són obertes a tot el públic en general, amb un cost determinat com qualsevol altre taller convencional. Fem tallers per a grups tancats, escoles, universitats, grups d'empreses...

Com es distribueix la programació?

La nostra programació és mensual, i tractem que sigui variada. Normalment fem quatre activitats mínim per mes, algunes vegades fins a vuit. Alguns mesos treballem una cultura específica, per exemple, aquest mes de maig teníem pensat treballar Egipte.

Amb quin equip compteu?

Tenim 16 professors i professores de vuit països diferents: Síria, Veneçuela, Hondures, Mali, Ucraïna, Palestina, Nigèria i Egipte. Cada un ensenya el que més els agrada de la seva cultura, ja sigui el seu idioma, cuina típica, balls, escriptura... tenim diferents activitats, sempre culturals ,i amb el propòsit de compartir. Part del professorat que tenim són de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat i ells ens envien persones que poden encaixar en aquest projecte.

Ens pot parlar més sobre les activitats que s'organitzen?

D'una banda tenim els cursos d'idiomes, que els fem cada setmana: àrab, francès i rus. Després tenim tallers de cuina de diferents països, tallers de cal·ligrafia àrab, henna àrab, tant en tatuatges com en paper, tallers de ball, tallers d'art teràpia... També tenim els sopars, que són unes activitats per donar a conèixer cultures específiques a un públic més ampli, enfocat a qualsevol persona. En aquestes, treballem temàtiques diverses, com per exemple, refugiats LGTBI, la dona àrab, cultura musulmana... a la mateixa vegada que gaudim del menjar típic.

Quina és la resposta dels alumnes?

En general, la resposta dels participants és molt positiva, ho passen molt bé, ja que aprenen d'una cultura diferent. Quan acaba l'activitat, surten amb un coneixement molt potent i profund. Algunes persones participen en moltes activitats, fins i tot repeteixen i ens acompanyen en el nostre trajecte. A més, hi ha molta diversitat entre l'alumnat, tenim a gent d'altres països que viuen a Barcelona, i això resulta molt enriquidor, ja que hi ha intercanvi entre tots.

Com us ha afectat la pandèmia?

La situació ha afectat molt en totes les nostres activitats, ja que totes eren presencials i teníem moltes planificades fins al juny. Aquest any era especial perquè estàvem dedicant el 100% al projecte, i era un any de creixement per a l'organització. La pandèmia ha canviat la nostra planificació completament, però vam aconseguir adaptar-nos ràpidament.

Seguiu l'activitat en línia?

Des de la primera setmana de confinament vam començar a fer proves amb les classes de cuina en línia, per veure com podia funcionar, i de moment està funcionant genial. Les fem cada setmana i tenim pensat mantenir activitats en línia un cop tot torni a la normalitat, ja que hem vist que és un format que ens permet arribar a un públic més gran, d'altres ciutats i països. Actualment estem adaptant els altres tallers, els cursos d'àrab, cal·ligrafia, ball...

Quins plans teniu pel futur?

Volem tenir el nostre espai, un centre per empoderar les persones refugiades i immigrants, on puguin ser protagonistes i emprenedores, on tinguem més professorat, més alumnes i més activitats, tot i que ens agrada molt treballar amb altres espais de cocreació.

Afegeix un comentari nou