"Hi ha gent que veu les coses passar, i gent que fa que les coses passin"

Fundació Autònoma Solidaria
Autor/a: 
Elena Albouy
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

"Hi ha gent que veu les coses passar, i gent que fa que les coses passin"

Autor/a: 
Elena Albouy
Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

Agrat és una associació targarina que, amb 1.250 socis i sòcies, dinamitza el dia a dia de Tàrrega. Són l'Entitat Protagonista de l'Urgell i Gemma Rebolleda i Jaume Ramon comparteixen amb xarxanet la realitat de l'entitat.

L'Associació Agrat és una associació que es defineix a si mateixa com a "oberta i plural" i que treballa per ser "part del dia a dia de Tàrrega". Segons expliquen la Gemma Rebolleda i en Jaume Ramon, representants d'Agrat, l'objectiu és ser proactius i proactives des d'una perspectiva constructiva i amb ganes de sumar, on tothom major d'edat hi té cabuda.


Quina és la missió de la vostra entitat?

Després del bon ambient que vam viure abans, durant i després de la celebració del "Flèndit" l'any 2011, entre el jovent de Tàrrega va coure's la idea que podríem fer molt més plegats i plegades. Que buscant punts en comú podríem crear molt més que un "Flèndit". Que podríem debatre, proposar, col·laborar i participar, entre totes les colles targarines, de mil i una idees que sorgissin per fer-nos i sentir-nos més partícips del dia a dia targarí. Més enllà del "Flèndit" va néixer l'Agrat!, una associació que vol ser part activa del dia a dia de Tàrrega, ser participatius i participatives en el que passa a la ciutat i tenir una actitud proactiva. Aprofitem l'organització de les colles per poder arribar a més gent amb més facilitat, però també s'hi pot participar de manera individual.

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn pròxim?

Tàrrega és una població molt activa i dinàmica. Històricament les entitats han impulsat diferents activitats i moviments. Abans de l'Agrat, podia haver-hi un major desencant entre el jovent respecte de les activitats de la ciutat... I va ser per canviar-ho que vam voler impulsar una entitat perquè les persones amb ganes i il·lusió d'actuar conjuntament ho féssim. Així van néixer el Flèndit i, d'aquí, l'Agrat. Enguany celebrem els nostres 5 anys de vida i continuem actius i actives.

Com funciona l'entitat?

Ens organitzem per comissions i cadascuna s'autogestiona per tirar endavant la seva activitat, de vegades amb ajuda de subvencions i de vegades sense. Organitzem des de Carnestoltes o Sant Joan, a cantada de Nadales i Cap d'Any, passant per part de la Festa Major fins a la Fira Playmobil, la Fira Cervesa Artesana, l'Agratour o el Closcamoll, un festival familiar pensat per als infants. Un seguit d'activitats que s'organitzen i funcionen sempre i quan hi hagi un grup de persones disposades a gestionar-les i tirar-les endavant. Totes les activitats s'aproven pel Consell, que funciona de manera assembleària a l'hora de decidir i que està format per persones delegades de diferents colles o pels caps de colla.

Amb quants voluntaris i voluntàries compteu i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

L'Agrat avui es forma de 1.250 socis i sòcies. De manera activa a les comissions, som 165 persones, que són les que tiren endavant les activitats. Com diem nosaltres: "Hi ha gent que veu les coses passar i gent que fa que les coses passin". I cada dia sumem més gent que vol que les coses passin! N'estem molt contents i contentes! Tenim una gran xarxa de voluntaris i voluntàries sense les quals seria impossible realitzar totes les activitats que duem a terme.


Quina creieu que serà la vostra realitat d'aquí a 10 anys?

Esperem que sigui la mateixa que ara! Seguir sumant de manera transversal, en una entitat implicada en la realitat que es visqui a la Tàrrega del 2026, de manera participativa, crítica, autocrítica i molt il·lusionada!

Quin ha estat per a vosaltres el moment de més passió a l'entitat?

Quan et paren persones que havien estat implicades en l'activitat de Tàrrega i et diuen "no pareu, seguiu així, continueu sumant per Tàrrega i implicant el jovent que puja!".

Afegeix un comentari nou