Històries de resistències, poderoses i compromeses, a la 16a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya arriba a la setzena edició. Font: Sodepau
La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya arriba a la setzena edició. Font: Sodepau
Imatge d'una edició anterior de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani organitzada per Sodepau. Font: Sodepau
Imatge d'una edició anterior de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani organitzada per Sodepau. Font: Sodepau
Meritxell Bragulat és la directora de Sodepau. Font: Sodepau
Meritxell Bragulat és la directora de Sodepau. Font: Sodepau

Històries de resistències, poderoses i compromeses, a la 16a Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Sodepau proposa, del 3 al 13 de novembre, tretze llargmetratges, i un programa de curtmetratges, que exemplifiquen el millor del cinema produït a Síria, Egipte, Palestina, Iraq o Algèria.

La 16a edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, que se celebra del 3 al 13 de novembre, arriba en un moment de canvi per molts motius. A l'evolució postpandèmica del consum de cinema, que de moment no sembla afectar els festivals audiovisuals per la seva característica vivencial, li hem de sumar els canvis que han patit els països del sud del mediterrani en els darrers anys. I no només per les revoltes iniciades el 2011, sinó també per la crisi civilitzatòria que afecta tothom, però que no ho fa a tots els països per igual.

Per ajudar-nos a entendre el món en aquest moment de poques certeses, Sodepau, entitat organitzadora de la mostra, ens obre una finestra a països com Síria, Egipte, Palestina, Iraq o Algèria a través de la creativitat i les mirades de les veus més talentoses de les cinematografies del món àrab. "Sempre hem cregut que conèixer les societats a través de la seva cultura, cineastes, escriptors, poetes o músics, ens ajuda a tenir una visió molt més acurada, humana i real del que són aquestes societats", afirma la Meritxell Bragulat, directora de Sodepau.

Amb la Filmoteca de Catalunya com a seu de les projeccions, i, enguany, amb la incorporació de la sala Zumzeig com a subseu, ambdós espais situats a Barcelona, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya ens ofereix tretze llargmetratges, i un programa de curtmetratges, que exemplifiquen el millor del cinema produït al món àrab.

La mostra va néixer arran de la necessitat de Sodepau de conèixer aquesta mirada plasmada en l'audiovisual, sumada a la poca presència del cinema àrab als cinemes de distribució comercial de Catalunya. Setze anys després, i gràcies a la feina feta a través de projeccions, cicles i xerrades, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya ha contribuït a difondre el cinema àrab. "Cada cop està més present als festivals de cinema europeu, i les distribuïdores comercials de l'Estat comencen a distribuir aquest tipus de cinema a les sales", afirma Bragulat.

Una programació plena d'històries

L'edició d'enguany de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya compta amb una programació que barreja cineastes de trajectòries consagrades amb realitzadores novells que proposen noves mirades. A més, algunes de les propostes estaran complementades amb la presència de convidades relacionades amb les pel·lícules i documentals, siguin directores o intèrprets, que aportaran gran riquesa al visionat i revelaran detalls que, potser en un primer moment, passen desapercebuts per al públic.

Destaca la presència de la Hala Al-Abdallah, cineasta siriana que presentarà 'Omar Amiralay: Sorrow, Time, Silence' el dijous 3 de novembre a la Filmoteca de Catalunya. Al-Abdallah dedica aquest documental, que obrirà la mostra, a un vell amic, l'Omar Amiralay, un cineasta que va dedicar la seva vida al compromís polític i la realització de documentals. "És un documental que van començar a preparar tots dos l'any 2009, però que va quedar aturada per la mort d'Amiralay dos anys després, i cinc setmanes abans de la revolució siriana", explica Bragulat.

Tant Al-Abdallah com Amiralay tenen vincles amb la mostra, ja que la mostra va ser un dels últims festivals en què van coincidir tots dos. "És una d'aquestes pel·lícules que, a banda de tenir qualitat i d'estar feta per la Hala, una cineasta amb gran trajectòria i formadora de diferents generacions de cineastes dels països àrabs, compta amb un vincle emocional i d'amistat entre ells dos i el festival. Evidentment, era una pel·lícula que havia d'obrir la mostra", manifesta la directora de Sodepau.

La mostra també comptarà amb la visita de Philip Rizk, director de 'Mapping Lessons'. Rizk és una de les veus destacades de la generació que va protagonitzar l'aixecament popular al Caire contra el règim de Mubarak. "És un cineasta que fa temps que seguíem, però no havíem tingut mai l'oportunitat de programar cap pel·lícula seva, i crèiem que enguany era el moment", afirma Bragulat, que destaca, entre altres coses, el muntatge d'aquest documental que va néixer a tall de reflexió del final de les revoltes a Egipte.

'Mapping Lessons', que es projectarà el dijous 10 a la Filmoteca, fa un recorregut per lluites anteriors, des de la Guerra Civil Espanyola, fins a la revolució siriana, passant per la resistència vietnamita i la Comuna de París.

La 16a edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya comptarà amb moltes més propostes, així com la presència d'altres convidats destacats com la Noel Keserwany, una artista pluridisciplinària que coprotagonitza el documental 'Beirut: Eye of a Storm', de la Mai Masri, llargmetratge que es projectarà a la sala Zumzeig; o la Rasha Salti, que és l'encarregada d'enguany de programar la secció de Clàssics.

La programació es completa amb un programa de dotze curtmetratges provinents de diversos països del món àrab, sota el títol 'Cinema d'Urgència'. Durant el festival passaran el director i productor sirià Ahmad Alhaj i el fundador de l'organització Qisetna, l'espanyol Juan delGado, com a comissaris del programa de curtmetratges d'imatge real i d'animació que, expliquen des de la mostra, fa una acurada aproximació a problemàtiques reals de les comunitats sirianes i libaneses.

Afegeix un comentari nou