Igualada recuperarà el cinema abans que acabi el 2016

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Igualada recuperarà el cinema abans que acabi el 2016

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’ateneu Igualadí, l’Ajuntament i Igualada Comerç han impulsat un projecte que garantirà una gran pantalla a la seu de l’entitat amb 129 localitats.

Igualada tornarà a tenir cinema, tres anys després del tancament de les sales de projecció del Kursaal. L’Ateneu Igualadí, l’Ajuntament i Igualada Comerç han impulsat un projecte que garantirà una gran pantalla a la seu de l’entitat amb 129 butaques. La previsió és projectar 65 hores setmanals de cinema d’autor, documentals i reestrenes. Amb una inversió de 200.000 euros per part del consistori, l’entitat ateneista engegarà les obres d’adaptació de l’espai –amb les últimes tecnologies del sector- el proper mes de setembre. S’estima que els espectadors podran gaudir de la cartellera al voltant del Nadal. Els agents impulsors han presentat el projecte aquesta darrera setmana.

Parlem de la iniciativa amb la presidenta de l’Ateneu Igualadí, Mireia Claret:

Com sorgeix aquesta gran aposta a la capital de l’Anoia?

De la necessitat de tenir un cinema a la ciutat. Des del 2014, Igualada no tenia cinemes i des de l’Ateneu ens vàrem plantejar, ara fa un any, veure si hi hauria resposta ciutadana per mirar d’aconseguir fer un cinema a l’Ateneu. Vam sortir a recollir firmes el dia de Sant Jordi i, fins al 30 de juny, a la Fira Multisectorial. Ajudats per la Unió de Botiguers (que recollien signatures a als comerços) vam recollir 5.400 firmes que donaven suport al nostre manifest de reclam d’un model de cinema al centre de la ciutat i ubicat a l’Ateneu. Amb la força moral que ens donaven les firmes, vam començar un llarg camí de contactes i entrevistes que, finalment, ha donat el seu fruit amb una entesa entre Ajuntament i Ateneu que ens permetrà tornar a tenir cinema a la ciutat abans de Nadal. És un exemple d’èxit d’una col·laboració público/privada per aconseguir l’objectiu de retornar el cinema estable a la ciutat.

“És un exemple d’èxit d’una col·laboració público-privada per aconseguir l’objectiu de retornar el cinema estable a la ciutat”.

Quin tipus de cinema acollirà l’entitat?

Serà un cinema equipat amb la darrera tecnologia, tindrà capacitat per a 129 places (2 per a minusvàlids) i serà un cinema integrat a l’entitat i a la trama urbana. Partim de la idea de que Igualada té un centre comercial a cel obert i en tots els centres hi ha un cinema; serà un petit cinema però amb molta qualitat, en arquitectura i en programació. “Serà el millor cinema que mai hagi tingut Igualada”, dit per l’alcalde Marc Castells a les rodes de premsa que hem fet aquests dies.

“Serà un petit cinema però amb molta qualitat, en arquitectura i en programació”.

L’adaptació de la sala, corre a càrrec de l’Ajuntament. Qui programarà? Heu pensat amb mecanismes participatius d’elecció dels títols?

L’Ateneu entregarà el projecte de com serà la sala de cinema i l’Ajuntament serà el qui gestionarà i pagarà les obres. La gestió del cinema serà única i exclusivament competència de l’Ateneu, i com que volem que la ciutat torni a agafar l’hàbit d’anar al cinema, programarem 65 hores setmanal, cinema diari i hi haurà una programació adaptada a tots els públics: infantil, cinema familiar, d’autor, en versió original, documentals... Per poder oferir una bona programació i estrenes tenim un partner especialitzat amb més de 40 anys d’experiència en el sector. Acollirem totes les propostes ciutadanes amb enquestes que farem a la sortida de les primeres projeccions per tenir el model de cinema que vulgui i demani la ciutadania.

“Com que volem que la ciutat torni a agafar l’hàbit d’anar al cinema, programarem 65 hores setmanal, cinema diari i hi haurà una programació adaptada a tots els públics”.

Qui gestionarà els beneficis de les crispetes?

L’Ateneu tindrà l’explotació de les crispetes i el que ens quedi de benefici net es reinvertirà en la mateixa entitat; de fet, aquest projecte hauria de servir per fer l’entitat més sostenible i mirar de cobrir el dèficit actual que tenim: Creiem que es un projecte que aportarà nous socis, ens farà créixer en massa social i ens permetrà ser sostenibles econòmicament i, per tant, donar viabilitat al futur de l’entitat.

“El projecte ens farà créixer en massa social i ens permetrà ser sostenibles econòmicament i, per tant, donar viabilitat al futur de l’entitat”.

Comptareu amb preus assequibles?

Sí. Mirarem d’oferir preus populars i els socis gaudiran sempre de descomptes importants en la compra de entrades.

Acollireu versions subtitulades?

Està previst que un dia a la setmana totes les pel·lícules que es projectin d’estrena es facin en V.O. Volem posar-nos en contacte amb totes les escoles d’idiomes d’Igualada per potenciar la visió en V.O.

Què té a veure aquesta iniciativa amb la UNESCO?

L’Ateneu acull l’únic Centre UNESCO de l’Audiovisual a Espanya i, per sinergies, el que farem serà aprofitar l’espai del cinema per poder projectar i donar a conèixer a Catalunya i a Espanya els documentals i material cinematogràfic que produeix la UNESCO. Tindrem la sort de poder projectar en primícia, després de l’estrena a Paris, els documentals generats per la UNESCO.

Afegeix un comentari nou