Àmbit de la notícia
Cultural

Imperdibles Culturals gener 2019

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Oriol Jordan
  • Zahara és una de les artistes imperdibles del Festival del Mil·lenni (Foto: Festival del Mil·lenni)
    Font: Festival del Mil·leni
  • Festa dels Tres Tombs (Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú)
    Festa dels Tres Tombs (Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Comença un nou any, un nou cicle i amb això, tot un esclat d'idees relacionades amb la cultura popular per descobrir arreu de Catalunya durant aquest mes de gener.

‘Nadales’, el recital més crític amb el Nadal (fins el 22 de gener, Barcelona)

La ciutadania és convidada fins el 22 de gener a veure l’espectacle de teatre ‘Nadales’ a El Maldà, un espectacle musical crític amb el tradicionalisme nadalenc a través d’una reformulació de les seves cançons més típiques i tòpiques, en clau humorística. De fet, l’espectacle planteja com s’hauria de celebrar el Nadal en ple segle XXI, i vol ajudar l’espectador a defugir la intenció moralista anacrònica associada a aquestes festes des de sempre.

 

Acirca’t (2, 3 i 4 de gener, Premià de Dalt)

L’any cultural comença amb unes jornades dedicades al circ, des d’una vessant ben popular. La Societat Cultural Sant Jaume organitzarà durant aquests dies tallers de circ al matí, i espectacles familiars a les tardes. L’organització ha volgut posar a preus molt assequibles els tallers, ja que hi ha la voluntat d’atraure un públic més familiar.

 

Vida (4 de gener, Barcelona)

El Projecte Home Catalunya i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) col·laboren per tercera vegada consecutiva en la organització d’un concert solidari a L’Auditori de Barcelona que permet recaptar fons pel tractament i la prevenció de les addiccions així com conscienciar a la societat catalana d’aquesta problemàtica. Si el 2017 programaven ‘Catarsi’, i el 2018 ‘Hope!’, enguany, s’organitza l’espectacle ‘Vida’ al mateix Auditori de Barcelona. Es dóna l’efemèride que la JONC celebrarà també els 25 anys d’existència.

 

Festa dels Tres Tombs (a partir de la 2a quinzena de gener, a diverses poblacions)

Les arrels rurals a Catalunya es fan notar a partir de la segona setmana de gener, quan una quarantena de municipis catalans rememoren el passat pagès i agrícola amb els tradicionals recorreguts de cavalls, ases, carruatges i traginers pels carrers principals. Sovint es combinen amb jornades gastronòmiques, mercats artesanals i concursos. Es poden veure, entre d’altres, a Taradell, Valls, Vilanova i la Geltrú, Centelles, Caldes de Montbui... Només cal consultar el calendari de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

 

Cervera, Capital de la Cultura Catalana, 2019 (19 de gener, Cervera)

L’entitat privada Capital de la Cultura Catalana, es dedica a promoure la cultura popular a una població diferent cada any. Des de 2004, amb l’elecció de Banyoles, un total de quinze poblacions catalanes i d’Andorra s’han passat la flama de la cultura fins ara, el 2019, que aquesta arriba a Cervera. L’acte inaugural d’aquest any de dedicació especial de la població a la cultura, serà l’espectacle ‘MEM’, al Gran Teatre de la Passió.

 

FemArt, mostra d’art feminista (gener i febrer, Barcelona)

Enguany, la mostra d’art feminista més coneguda de la capital catalana celebra 25 anys, en ple apogeu del moviment reivindicatiu. Aquest cicle de trobades vol treballar la relació entre imatge, memòria i història des d’una perspectiva feminista tot revisant l’efecte i el sentit de la lluita feminista sobre la producció artística i la creació d’un altre imaginari a la Barcelona post franquista. Cada dijous de gener i febrer, a partir del 24 de gener, l’espai de Ca La Dona acollirà una xerrada, fins arribar a cinc, relacionades amb cinc eixos temàtics diferenciats. A més, Ca La Dona acull, des de 14 de desembre -quan es va inaugurar aquesta 25a edició-, una mostra retrospectiva d'art feminista contemporani de Catalunya, que constitueix una memòria visual i plàstica del últims 25 anys de lluites feministes a Barcelona.

 

20è Festival del Mil·leni (diverses dates, Barcelona)

La 20a edició del Festival del Mil·leni, que agrupa artistes de tot tipus, es perllonga durant les primeries del 2019, amb més concerts a les diferents sales col·laboradores: La Nau, Auditori, Coliseum, Barts, el Molino, Razzmatazz, Apolo, Liceu i Palau de la Música.

 

Exposició: "Gaites, gralles i dolçaines" (durant tot el gener, Tortosa)

La Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa acull aquesta peculiar exposició itinerant que ens mostra aquests instruments musicals tant familiars a la nostra cultura popular. Gràcies a la recerca del comissari Joan Pellisa, lutier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans, l’exposició recupera aquests instruments mediterranis i posa l’èmfasi també en els oboès populars, i la seva història a les nostres comarques.

 

Pessebre Monumental a Parets del Vallès (fins el 27 de gener, Parets del Vallès)

Cada Nadal, Parets del Vallès surt com a punt destacat en el mapa per ser la població que construeix el pessebre monumental més gran de tot Catalunya. Ocupa una extensió de més de 200 m² i compta amb un miler de figures. El seu muntatge es realitza a la Plaça de la Vila del municipi i és diferent cada any i combina la tècnica del pessebre tradicional, el diorama i el monumentalisme amb una escenografia espectacular que inclou efectes de llum, so i aigua. L’Agrupació Pessebrista de la localitat el deixa visitar els matins d’11 h a 13:30 h, i les tardes de 17 h a 20:30 h. Els dies 27, 28, 31 de desembre i 1, 2, 3 i 4 de gener, només tardes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari