Imperdibles culturals a l’octubre

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Temporada Alta (d’octubre a desembre, Girona i Salt) Font: Temporada Alta
Temporada Alta (d’octubre a desembre, Girona i Salt).
Trobades cosidores Font: Trobades cosidores
Trobades cosidores (2 d’octubre, Barcelona).
Violeta Parra Font: eldinamo.cl
Homenatge a Violeta Parra (4 d’octubre, Barcelona).
Fira Mediterrània (del 5 al 8 d’octubre, Manresa) Font: Fira Mediterrània
Fira Mediterrània (del 5 al 8 d’octubre, Manresa).
Shalom Font: Shalom
Musiquem Lleida (del 6 al 8 d’octubre, Lleida).
Gegants de Reus Font: Gegants de Reus
Món Gegant (del 12 al 15 d'octubre, Reus).
Say it Loud Font: Say it Loud
Say it Loud! (del 19 al 31 d’octubre, Barcelona).
Photogenic Festival Font: Photogenic Festival
Photogenic Festival (del 29 de setembre al 8 d'octubre, Barcelona).
Castanyada Rock Font: Castanyada Rock
Castanyada Rock (31 d’octubre, Piera).

Imperdibles culturals a l’octubre

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Teatre, concerts, gegants, fotografia, castanyes i zombis, llana i tot l'escalf per una tardor cultural i associativa.

És el festival d’arts escèniques que se celebra a les ciutats de Girona i Salt durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, i que ha aconseguit fer-se lloc entre els principals festivals europeus. L'any passat més de 1.500 joves i persones en risc d'exclusió social es van beneficiar del programa social i educatiu del Festival. Treballa amb entitats gironines com l'Institut Salvador Espriu, la Ludoteca de Salt, Les Bernardes, La Fundació Plataforma Educativa de Girona, La Fundació Oscobe, La Fundació Fadesia, entre altres.

Des dels projectes de gent gran de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec: Baixem al Carrer i Acompanyament a la Gent Gran, s’organitzen trobades obertes a tothom per a iniciar-se en el món de la costura, el ganxet, la mitja... Estan programades els dilluns, de 17.30h a 19.30h al Casal Elkano (c/ Elkano 24-26, baixos): 2, 16 i 30 d’octubre; 13 i 27 de novembre i 11 de desembre. Per a més informació: acompanyamentalagentgran@gmail.com o 93 443 21 72.

En el centenari del seu naixement, el Portal Cultural de los Chilenos en Barcelona-Catalunya ret homenatge a Violeta Parra a la Casa América, a les 19.30h. Referent de la música popular xilena, cantant, poetessa, compositora, pintora, escultora, bordadora i ceramista. Intervindran la periodista musical Marisol García, l’especialista en literatura llatinoamericana Fernanda Bustamante, el músic i guitarrista Eulogio Dávalos, l’actriu Lorena Carrizo, la directora Marcela Terra i la cantant Rusó Sala.

El certamen celebrarà el 20è aniversari llençant quatre missatges que han definit la filosofia del seu projecte al llarg dels anys: futur, patrimoni, innovació i Mediterrània. Cadascun d’aquests quatre eixos tindrà associat un projecte artístic singular, a iniciativa de la Fira. Futur de la cultura d’arrel: cedeix la veu als joves amb SABA!, l’espectacle inaugural; compromesa amb la recuperació i actualització del patrimoni artístic i cultural del país: ha programat una innovadora adaptació de El Llibre Vermell de Montserrat; innovació amb l’espectacle A Vore, un laboratori de creació sobre el món de la jota de l’Ebre; i la Mediterrània com a marc de referència, que destacarà amb l’espectacle de cloenda, fruit d’un projecte comunitari.

12 anys porta la coral Shalom organitzant aquest festival internacional de música que se celebra als carrers i places de la ciutat de Lleida i comarques. L’entitat cultural programa concerts gratuïts de Basarab Orquestra, La Ruta de les Estrelles, Cor Exaudio, Bernat Català, Dos de Lis, entre d’altres.

La capital del Baix Camp acollirà el certamen "Món Gegant", relleu del "País Gegant". Fins ara, el congrés era de caràcter nacional i es celebrava a poblacions catalanes, però l'aposta s'ha enfortit i se li ha donat una dimensió internacional. Hi haurà exposicions, una vintena de xerrades i ponències a càrrec de persones expertes en la matèria, i també mostres d'elements festius d'arreu d'Europa. Per assistir a les ponències, cal inscriure's a través del web.

Amb el lema "Ciutat, cultura, comunitat!" aquest Cicle de Música Negra s'ha fet, en una dècada, un lloc reservat a l'agenda dels i les amants del gènere, gràcies a propostes que integren concerts, cinema, literatura i activitats diverses. El certamen compta amb diverses aliances i així ha repartit el programa en diversos espais de la ciutat de Barcelona, a més del Centre Cultural La Farinera del Clot: Pebre Negre Llibreria, Cinemes Girona, Ateneu L'Harmonia, Ateneu Popular 9 Barris i la Fabra i Coats.

Per tercer any, el Photogenic Festival reclama que la cultura no només es troba als grans centres d’arts ni és només un reclam turístic, és un dret de tots i per a tots. Tornarà a diversos espais de la vila de Gràcia (Barcelona) per presentar projectes de fotògrafs emergents i nous talents en un format no convencional, exposant aquests a comerços singulars, creant així una ruta expositiva on es potencia la fotografia, el petit comerç i els seus productes.

Serà la 14ena edició del Festival de tardor de música rock dels Països Catalans. La nau de Cal Sanahuja, a Piera, acull, cada últim dia d’octubre la festa de la castanyada per reivindicar la música en català i promoure grups emergents. Al cartell hi ha: DJ Sendo, Mafalda, La Barraca, Lágrimas de Sangre, Pirat’s Sound Sistema, Remolke i Crim. Les entrades (12 €) es poden comprar en aquest enllaç.

La setena setmana del cinema fantàstic i de terror de Girona escalfa motors i ja es poden enviar curtmetratges de màxim 20 minuts del gènere. El 31 d’octubre, el certamen celebrarà la Zombie Walk, una concentració massiva de zombis i soldats que sortirà de la plaça del vi.

Afegeix un comentari nou