Inclusió, sostenibilitat i cultura van de la mà al Festival Inspira

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Un dels trets diferencials del Festival Inspira és la inclusió de grups de persones amb capacitats diverses a la seva programació. Font: Fundació MAP
Un dels trets diferencials del Festival Inspira és la inclusió de grups de persones amb capacitats diverses a la seva programació. Font: Fundació MAP
A més de concerts i actuacions teatrals, també es podrà gaudir de tallers, activitats i gimcanes que promocionen els valors de la inclusió, la sostenibilitat i la diversitat. Font: Fundació MAP
A més de concerts i actuacions teatrals, també es podrà gaudir de tallers, activitats i gimcanes que promocionen els valors de la inclusió, la sostenibilitat i la diversitat. Font: Fundació MAP
Són les instal·lacions de La Devesa del Pla de Ripoll les que acullen el festival, i enguany celebren la quarta edició el 30 de setembre. Font: Fundació MAP
Són les instal·lacions de La Devesa del Pla de Ripoll les que acullen el festival, i enguany celebren la quarta edició el 30 de setembre. Font: Fundació MAP

Inclusió, sostenibilitat i cultura van de la mà al Festival Inspira

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació MAP prepara la quarta edició, que se celebra el 30 de setembre a Ripoll, la qual té com a objectiu principal trencar barreres i fomentar la dinamització social i cultural del territori.

La Pegatina, Triquell, Ginestà i El Pot Petit són les cantants i grups musicals que protagonitzen el cartell del Festival Inspira d’enguany, però les veritables estrelles són les artistes que conformen la companyia Circ Vermut, d’arts poètiques inclusives o el grup Liant la Troca, de dansa adaptada. La quarta edició del festival continua treballant amb els objectius de base que defineixen la seva tasca.

“Volem trencar barreres i posar la cultura, la música i les arts escèniques a l’abast de tothom, sobretot visibilitzant i normalitzant les persones amb capacitats diverses”, expressa Laura Caballero, membre de l’equip de comunicació del festival. És la Fundació MAP l’encarregada d’impulsar, any rere any, l’Inspira, així com fer-lo accessible per a totes les persones que hi vulguin assistir.

Enguany, se celebra la quarta edició el dissabte 30 de setembre, des de les 11 h del matí fins a la 1 h de la matinada, a l’espai La Devesa del Pla de Ripoll, el qual té una capacitat per a cinc mil persones. Tant la programació com el preu de les entrades es consideren inclusius, ja que cerquen la major accessibilitat, amb imports reduïts i la participació d’artistes amb capacitats diverses.

“Oferim un ampli ventall de serveis. Per a les persones amb discapacitat auditiva tenim bucles magnètics i motxilles vibratòries, els concerts i tallers se subtitulen i es tradueixen a llengua de signes, hi ha accessos per a persones amb discapacitat de moviment, disposem de menjar especial per a qui pateixi disfàgia… la inclusió va més enllà d’una escala física”, detalla Caballero.

Un dels eixos principals que defineixen el festival és la sostenibilitat. “Tota la decoració és fabricada amb materials recuperats o reciclats. Hem eliminat el plàstic, utilitzem gots ecològics i promocionem que les assistents duguin la seva cantimplora d’aigua”, explica Caballero. A l’espai del festival s’hi poden trobar punts ecològics i, fins i tot, hi ha un equip de voluntariat que s’encarrega de realitzar petites formacions, al llarg del dia, per fomentar l'educació ambiental.

Artistes de renom aterren a l’Inspira

La programació d’aquesta quarta edició és variada. Una de les bandes més populars de música festiva del país, La Pegatina, aterra a l’Inspira en el marc de la gira del seu vintè aniversari, i és un dels pocs concerts que ofereixen a Catalunya. Actuaran a l’Escenari Valors, a les 22.30 h. Triquell, un dels artistes sorgits del programa de talent Eufòria, arriba per presentar el seu nou disc ‘Entre fluids’, a les 20.15 h.

L’Escenari Talent acull el grup musical Ginestà, el qual tocarà temes del seu últim àlbum ‘Suposo que l’amor és això’, al ritme del pop-folk melòdic que els caracteritza. El popular grup d’animació infantil El Pot Petit amenitzarà la tarda amb la ‘Festa animal’, plena de música, teatre i titelles.

La màgia de la inclusió i la cultura

Les artistes que marquen la diferència d’aquesta quarta edició de l’Inspira presenten espectacles trencadors. La música del DJ Abadia marcarà el ritme del migdia a l’Escenari Talent. L’Adrià Abadia pateix una paràlisi cerebral de naixement que no li ha impedit aconseguir el somni de dedicar-se professionalment a la música.

La companyia de circ poètic inclusiu, Circ Vermut, representarà el seu espectacle més recent anomenat ‘El mur’, una proposta que tracta sobre la superació d’obstacles, la reconstrucció d’aquest mur que s’ha ensorrat i que, gràcies al treball col·lectiu, s’assoleixen els objectius proposats. Es podrà gaudir de l’obra a l’Escenari Talent, a les 19.15 h.

Just abans, a les 17 h, la companyia I ara què?, de la Fundació MAP, desplegarà ‘Respira’, un espectacle on la dansa i la poesia s’uneixen per crear una proposta visual i emotiva. Per concloure la jornada, a les 21.30 h, la companyia inclusiva Liant La Troca presentarà el seu espectacle ‘SIN-CON-TACTO’ a peu de carrer. L’obra tracta de reflexionar de quina manera ens relacionem a través dels diferents sentits.

“A més, també estem preparant una gimcana sostenible a dins el recinte i es podrà gaudir de diferents tallers, d’un espai de sensibilització on també participen altres entitats i, fins i tot, hi haurà inflables. Tenim una jornada plena de música i altres activitats molt complet”, expressa Laura Caballero.

A les 10.30 h del matí sortirà una cercavila des de la plaça de l’ajuntament del poble amb els Gegants de Ripoll, la gegantona Valèria, la primera gegantona amb discapacitat funcional de Catalunya, els Grallers de Campdevànol i els Diables de Ripoll, que donarà el tret de sortida del festival, i arribarà a les 11 h a La Devesa del Pla de Ripoll per donar la benvinguda a les assistents.

El preu de les entrades, una de les novetats d’enguany

El Festival Inspira ha estat inclòs en el programa Apropa Cultura, un pas positiu que permet proposar preus més avantatjosos, sobretot per als grups d’entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat i l’atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat. A més, fins a l’agost, han treballat en promocions de reducció de preus.

Les entrades ja estan disponibles i tenen un preu d’un euro, per a infants de zero a tres anys; deu euros, per a persones de quatre a quinze anys, i vint euros per als adults. Des de l’organització han inclòs l’entrada ‘fila zero’, per a tothom qui no pugui assistir al festival, però vulgui participar. Les entrades es poden adquirir en línia o físicament a la botiga Moda Re- de Ripoll. A taquilla també n’hi haurà.

“Si continuem organitzant edicions de l’Inspira és perquè la rebuda és molt bona. Tothom ens demana que es torni a fer, que no deixem de treballar en el festival perquè és una iniciativa que Ripoll necessita. Al final, és un espai de trobada per a tota la família, no només per a joves, sinó també per a infants, adults i gent gran”, conclou Laura Caballero.

Afegeix un comentari nou