InCulCat, la primera festa infantil de la cultura popular catalana

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'InCulCat, originalment programat per l'octubre de 2020, es va haver d'ajornar a causa del context de pandèmia. Font: Adifolk
L'InCulCat, originalment programat per l'octubre de 2020, es va haver d'ajornar a causa del context de pandèmia. Font: Adifolk
L'Assemblea General Ordinària de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va ratificar la creació de la Comissió d'Igualtat. Font: Bestiari.cat
L'Assemblea General Ordinària de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va ratificar la creació de la Comissió d'Igualtat. Font: Bestiari.cat
L'Aplec Internacional d'Adifolk ofereix una barreja de la cultura popular de tota Catalunya.  Font: Adifolk
L'Aplec Internacional d'Adifolk ofereix una barreja de la cultura popular de tota Catalunya. Font: Adifolk

InCulCat, la primera festa infantil de la cultura popular catalana

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'esdeveniment d'Adifolk, les inscripcions de participació del qual encara romanen obertes, té com a objectiu mostrar la feina i les activitats dels grups folklòrics catalans infantils.

Emmirallat en l'Aplec Internacional que Adifolk celebra cada any per fer divulgació de la cultura popular catalana al món, l'Associació per a la difusió del folklore impulsa la celebració de l'InCulCat, la primera festa infantil de la cultura popular catalana. L'esdeveniment, que se celebrarà el 21 de maig a Capellades, comptarà amb la participació de diversos grups folklòrics catalans infantils representatius del país. El període d'inscripcions està actiu i romandrà obert fins al 17 de febrer.

L'InCulCat vol ser un espai on els grups folklòrics catalans infantils de les diverses expressions culturals puguin mostrar la feina i les activitats que fan, que els grups infantils dels seguicis puguin mostrar les seves capacitats, a través d'actuacions, i tinguin el seu moment per poder-se projectar. "L'objectiu és convertir l'InCulCat en la festa infantil de la cultura popular catalana, ser un punt de trobada pels joves i els grups infantils i que tinguin la seva celebració pròpia", explica Ivan Besora, president d'Adifolk.

L'esdeveniment comptarà amb cercaviles, actuacions o espectacles participatius de les colles, i, paral·lelament es desenvoluparà una part més didàctica i de promoció de la cultura popular als joves, amb tallers relacionats amb els diversos àmbits de la cultura popular. "Tenim darrere tot el consell de federacions dels diferents àmbits que projectaran tota una àrea dedicada a donar a conèixer la cultura popular", manifesta Besora.

Des d'Adifolk asseguren que cada vegada hi ha més grups infantils en les colles. "És el present i el futur de la cultura popular", expressa Besora. "Hi ha molt àmbits i federacions que estan treballant amb escoles per fer-ne difusió entre els infants i joves, com el ball de bastons, els esbarts o les sardanes, però també als propis grups de cultura popular cada cop hi ha més seccions infantils", explica el president d'Adifolk, que considera que l'objectiu és treballar en aquesta línia i fer, cada vegada, més planter.

Un tast representatiu de tots els àmbits

Des d'Adifolk sempre han volgut que l'InCulCat fos una mostra on es poguessin veure representades la majoria d'àmbits de la cultura popular. Així, s'espera comptar amb la participació representativa de colles d'agrupacions musicals, balls de seguici, ball de gitanes del Vallès, bastoners, bestiari, corals, diables, esbarts, falcons, sardanes, castells, i gegants i capgrossos. També es convidarà que tots els infants que no formen part de cap grup gaudeixin de la cultura.

Les colles que volen compartir espai, vivències i motivacions, i conèixer altres àmbits de la cultura popular, tenen l'oportunitat de participar. Podeu consultar les bases de participació en aquest enllaç. Des de l'organització se seguiran una sèrie de criteris per valorar les propostes, com ara la predisposició dels actuants i grups en participar en les diferents activitats de la Festa InCulCat, la diversitat territorial, el criteri artístic i musical, i la necessitat representativa de cada àmbit.

Així, tot sembla indicar que l'InCulCat se celebrarà amb normalitat el 21 de maig, sempre que la situació així ho permeti. L'InCulCat és un esdeveniment que Adifolk, juntament amb l'Ajuntament de Capellades, havia planejat celebrar l'octubre de 2020. El context de pandèmia va fer ajornar l'esdeveniment. "És un projecte en el qual no hem deixat de confiar, ni Adifolk ni l'Ajuntament de Capellades", expressa Besora. I així ha estat. Un any i mig després, l'InCulCat finalment es podrà celebrar.

Afegeix un comentari nou