IOCUS, l’escola de jocs tradicionals per reaprendre a jugar
Comparteix
Els caps de setmana del 27 al 29 d’agost i del 4 al 6 de desembre, Jocs de l’Anònima ofereix uns cursos per reflexionar i ampliar el coneixement sobre els jocs tradicionals i populars.
La Companyia de Jocs de l’Anònima segueix el relleu d’apostar per difondre els jocs tradicionals i d’arrel reivindicant els jocs populars. A través de IOCUS, l’escola d’estiu promocionaran el patrimoni del joc i la reflexió i pràctica d’aquest.
En dues sessions presencials a la casa de colònies Pare Coll de Borredà al Berguedà volen que persones professionals de l’educació, estudiants i qualsevol persona que vulgui reaprendre a jugar vinguin a gaudir de les activitats que han preparat. Els cursos estan pensants per difondre el patrimoni lúdic i promocionar les bones pràctiques del joc.
Des de la Companyia tenen l’objectiu clar de difondre els jocs tradicionals, però sense oblidar-se del territori. Enguany, a causa de la Covid-19, l’escola se celebrarà al Berguedà, però tocava fer-la al Vendrell. Les tres primeres edicions es van fer a Tàrrega i les tres següents a Vic, seguint la idea de canviar de comarca cada tres anys.
“Volem esdevenir un punt de referència i de trobada per la gent dels jocs tradicionals. Ens hem convertit en un referent a nivell dels Països Catalans; cada any intentem portar gent del País Valencià, de la Franja, de Mallorca, etc. Creiem en això que ens uneix: la llengua i el territori”, reivindica el president de la Companyia de Jocs de l’Anònima, Víctor Baroja.
La pràctica i reflexió del joc popular i tradicional
Dividides en dues sessions -una a l’agost i una altra al desembre- des de Jocs de l’Anònima tenen preparades activitats per ampliar el coneixement sobre els jocs. Durant els dos caps de setmana es practicaran presencialment jocs i tècniques per reflexionar sobre els jocs tradicionals.
Per una banda, l’últim cap de setmana d’agost -del 27 al 29- els jocs de taula donaran el tret de sortida. D’aquesta manera, divendres es treballarà l’aspecte motor, les relacions socials, l’estratègia, etc. Dissabte al matí passarà a ser el torn dels jocs tradicionals de colla a Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà). Seguidament, a la tarda es treballarà l’aprenentatge matemàtic, tot des d’un punt de vista educatiu. El toc musical arribarà a la nit amb les danses col·lectives. Diumenge al matí, per acabar, el joc de rol ajudarà a cercar en la creativitat i en el conflicte.
Per l’altra banda, del 4 al 6 de desembre se celebrarà el curs d'hivern, coincidint amb la Fira de Nadal de Berga. Des de fa anys Jocs de l’Anònima participa a la fira amb ‘Jugues o et plantes’ on les persones visitants podran provar i comprar els jocs. “Els alumnes de IOCUS treballaran l’aprenentatge significatiu, és a dir, aprendran un joc i el dia 6 de desembre el posaran a disposició del públic”, explica el president.
Les places per participar en l’escola d’agost ja estan totes plenes, però des de Jocs de l’Anònima no volen que ningú es quedi enrere, “si algú vol venir que ens ho faci saber i segons les circumstàncies de la Covid-19 intentarem fer-li un lloc”, asseguren des de la Companyia. A més, recalquen que les persones interessades es poden apuntar a activitats puntualment si no poden estar tot el cap de setmana.
Les places de desembre no estan obertes encara i dependrà de l’evolució de la pandèmia el format i les places disponibles. Per posar-vos en contacte, podeu enviar un correu electrònic a jocsanonima@gmail.com
La figura de Gianni Rodari
El pedagog i mestre italià, Gianni Rodari és una figura clau en la cultura del joc i des de Companyia de Jocs de l’Anònima han volgut fer un homenatge pels cent anys del seu naixement. Tot i que l’efemèride de Rodari va ser el 2020, degut a la pandèmia no van poder dur a terme les activitats planejades presencialment. Així, el cap de setmana de desembre serà el moment de tribut, dedicant un dels dies a la figura d’en Rodari.
“Rodari sempre ha estat una font d’inspiració personal i per molta gent del món de l’educació. Jugava amb el llenguatge i amb les metàfores”, relata Baroja. “A Itàlia, hi ha la Ludoteca Gianni Rodari tota feta amb material de reaprofitament; jo vaig descobrir-la fa uns anys i vaig quedar impactat amb la creativitat”, afegeix.
Afegeix un nou comentari