Iria Surís: “Oferim vida universitària i un espai segur per gaudir de la tradició castellera”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
María Eugenia Ifer
La colla castellera universitària ‘Engrescats’ té tolerància zero amb qualsevol classe de discriminació. Font: Pau Heitmann.
La colla castellera universitària Engrescats té tolerància zero amb qualsevol classe de discriminació. Font: Pau Heitmann.
Les colles castelleres universitàries no poden tenir la canalla, ja que ha de ser una persona universitària.  Font: Vinyet Bonet.
Les colles castelleres universitàries no poden tenir la canalla, ja que tothom qui participa ha d’estar a la universitat. Font: Pau Heitmann.

Iria Surís: “Oferim vida universitària i un espai segur per gaudir de la tradició castellera”

Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Engrescats és la colla castellera de la Universitat Ramon Llull (URL) que reuneix el seu alumnat, professorat i Personal d’Administració i Serveis (PAS) per gaudir de la tradició castellera.

Iria Surís és la secretària d'Engrescats, la colla castellera de la Universitat Ramon Llull que es va fundar l’any 2013. En la primera diada oficial van poder consolidar el castell de sis pisos d’alçada. Tot i ser una colla petita i autosubvencionada, ha creat tendència, celebrant la primera dècada amb una macro diada, idea que actualment utilitzen altres colles.

Què caracteritza una colla castellera universitària?

Una colla castellera universitària és un grup d’estudiants que es reuneix per fer castells, de la mateixa manera que qualsevol altra colla castellera amb assajos setmanals i diades. Alguns de nosaltres ja hem fet castells en colles convencionals, de barris i ciutats, i altres tenim el primer contacte en aquest món amb una colla universitària.

La peculiaritat de la colla universitària és que està associada a una universitat o facultat. Per tant, està formada per estudiants, professorat i PAS de la institució.

Com us organitzeu i funcioneu?

L’organització es divideix en tres òrgans. En primer lloc, el tècnic que s’encarrega dels assajos, formar els nous integrants o decidir quines alineacions de castells es faran. En canvi, la Junta és l’encarregada dels temes organitzatius, administratius i logístics de la colla. Finalment, tenim la comissió de gènere, la qual s’encarrega de les tasques de prevenció, divulgació i, si és necessari, d’actuació davant casos de discriminació o abusos per gènere, raça, orientació sexual…

Som una colla petita, per tant, els tres òrgans també ho som. Intentem treballar de manera molt coordinada per anar totes a una, tot i les dificultats amb les quals ens trobem, ja que molts de nosaltres ho compaginem amb estudis i feina. Cosa que ens pot fer anar una mica de bòlit.

Què aporten les colles castelleres universitàries a l’alumnat?

Nosaltres sempre diem que oferim vida universitària. L’URL és una universitat amb facultats molt separades en el mapa i on de vegades és complicat trobar vida més enllà de les classes i la cafeteria. Engrescats és una activitat on, a banda de fer castells, també tens un espai per conèixer molta gent, socialitzar, assistir a celebracions o sopars, i fer altres activitats.

A més a més, ens agrada dir que en ser una colla petita també fem una mica de família i per a molts de nosaltres és un espai segur on, en aquests anys amb tants canvis i inestabilitat, sempre podem trobar un lloc on sentir-nos a casa.

Quines diferències hi ha amb les colles castelleres convencionals?

En primer lloc, potser el més evident és que no tenim canalla. Com que som una colla universitària, tots hem de ser majors d’edat. Per tant, la canalla que fa el pom del castell també és universitària. Això augmenta la dificultat tècnica del castell. Una altra gran diferència és que són colles amb molta rotació. Els integrants de la colla varien notablement cada any, tenint en compte que els estudis poden durar entre quatre i sis anys, aproximadament, ja que un cop acaben els estudis també s’acaba l’etapa de casteller universitari.

La rotació de participants dificulta la formació i la continuïtat de la Junta i els equips tècnics. Per a nosaltres, és un funcionament de grup diferent, però estem molt orgullosos de la capacitat que tenim per organitzar les festes. Les nostres diades les dividim en dos trams, hivern i primavera, i consisteixen en quatre dijous, en els quals sens falta passem per la plaça i fem l’animació i la festa.

Per què és important per a la societat i la cultra que existeixin aquesta classe d’organitzacions?

És molt habitual que els castellers universitaris es converteixin en la gran porta d'entrada al món casteller per a molts joves. De fet, molts de nosaltres, que hem començat la colla de la nostra universitat, després passem a formar part d’una colla convencional. A vegades, no ens esperem ni a acabar una etapa i ens movem en dues colles alhora. Per tant, podem dir que les colles universitàries són importants a l’hora de mantenir viva la tradició.

"Volem transformar-ho en una activitat en la qual absolutament tothom pugui formar part".

També és una manera d’acostar-ho a una generació de joves que potser ho veuen com un món llunyà, difícil, selectiu i només pels que en saben. Volem transformar-ho en una activitat en la qual absolutament tothom pugui formar part. Diria que en un món on els estudis poden ser un mer tràmit per aconseguir feina, topar-te amb els castells universitaris pot ser un moment per parar i apreciar que hi ha més coses que et poden fer créixer com a persona, tant o més que els estudis que estàs cursant.

Quines mesures teniu perquè sigui un espai segur i inclusiu per a les dones i el col·lectiu LGBTI+?

Les colles universitàries sempre reivindiquem que som pioneres a crear la comissió de gènere i disposem d'un protocol d'actuació unitari fet per totes les colles. Aquest protocol contempla la legislació actual i es va actualitzant a mesura que la societat evoluciona i millora. També mantenim un llenguatge inclusiu a l'hora de fer comunicats, és a dir, sempre procurem referir-nos a persones i no a ell, ella o elli.

"Fem molta conscienciació que tots som comissió de gènere i tots podem ajudar a parar una agressió".

Una altra mesura és fer com a mínim dues formacions a l’any per reflexionar i fer dinàmiques sobre temes que la colla reclama o sobre comportaments poc apropiats que la comissió de gènere ha observat. Així doncs, fem molta conscienciació que tots som comissió de gènere i tots podem ajudar a parar una agressió. Per tant, abans de cada activitat de la colla (colònies, sopar, animació, etc.) presentem un manifest remarcant que no tolerem cap classe de discriminació.

Feu treball en xarxa amb altres colles castelleres?

Sí! Moltes colles universitàries tenim relació amb alguna colla convencional. En el nostre cas, amb Castellers del Poble Sec. Els últims anys ens han cedit el seu espai d’assaig, ubicat a Can Bandarra, per tenir un lloc on assajar un cop per setmana. A canvi, nosaltres anem a ajudar-los sempre que podem a les seves diades. Sempre hem estat molt agraïts amb ells i són una colla molt maca.

Afegeix un comentari nou