MUTIS, la consolidació del teatre independent

Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

MUTIS, la consolidació del teatre independent

Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El festival acull una trentena d’espectacles amb temàtiques i estètiques teatrals diverses.

Després de set exitoses temporades, torna el Festival MUTIS a Barcelona des de l’11 al 19 de març a Barcelona. Aquest festival té la missió de ser una plataforma de difusió i promoció del teatre independent entre les persones joves. Enguany ofereixen més de trenta obres i espectacles de diversos gèneres que optaran a ser premiats l’última nit del festival durant la gala de cloenda.

“En un festival de teatre independent l’èxit es mesura qualitativament, només amb el treball realitzat és ja un èxit, en quant ha servit per a impulsar la creació de noves companyies i dramatúrgies que no existirien o no s’haguessin portat a escena per falta de confiança, recursos, oportunitat. L'artista pot morir de fam, però si no hi ha una mirada que doni vida a la seva obra, està doblement mort. El festival aporta una oportunitat inigualable per al teatre d'autor i recupera nous públics per les arts escèniques, els fa més crítics, els treu de la seva zona de confort”, explica Alberto Rizzo, director del grup de teatre jove La Coquera.

De fet, el Festival Mutis es basa en quatre principis fonamentals. En primer lloc, que siguin obres incisives, amb una voluntat de crítica envers el sistema de mercat capitalista i que vulguin provocar i transgredir; en segon lloc, obres de nova creació per tal de promocionar artistes joves que encara no han pogut entrar al circuit teatral; en tercer lloc, un altre dels puntals és l’accessibilitat, cal que el teatre ofert al MUTIS sigui de baix cost econòmic; i per últim, que fomenti el “desaprenentatge” i el sentit crític. Alberto Rizzo explica que “cada MUTIS és una nova oportunitat per a començar de zero. La principal novetat és que hem aconseguit superar la barrera de programar el 50% amb peces de nova creació i continuar garantint l'accés del públic a aquelles temàtiques difícils de trobar a la cartellera: obres on es parla d’identitat sexual, integració, pertinença, refugiats, de la necessitat de ser escoltats, de la mort, de la mort en vida...”.

El Festival MUTIS es reparteix entre diversos espais de la ciutat de Barcelona. Així doncs, es podran trobar espectacles i representacions a la Casa del llibre de Passeig de Gràcia, a centres cívics a Palau reial, a Drassanes, al Club Cronopios, a l’Espai Jove de Fontana, entre d’altres. El preu de l’entrada varia en funció de l’espectacle: n’hi ha de gratuïts tot i que la majoria són finançats a entrada inversa (l'espectador pot fer un donatiu de manera voluntària al finalitzar l'obra). “Pocs festivals poden programar tanta nova creació i apostin per adaptacions arriscades; enguany hi programem una trentena de peces i la majoria són estrenes, dos de cada tres són inèdites i tenim una bona presència de dramaturgues sense acudir a cap sistema de quotes. Aspirem a guanyar nous públics tot demostrant que un altre teatre és possible", explica Rizzo.

Afegeix un comentari nou