La cultura popular, protagonista dels imperdibles culturals del novembre

LaviniaNext
Autor/a: 
LaviniaNext
Actuació dels Castellers de Terrassa. Font: castellersdeterrassa.cat
Actuació dels Castellers de Terrassa. Font: castellersdeterrassa.cat
Lectura musical de contes el 21 de novembre a Granollers. Font: CCO.
Lectura musical de contes el 21 de novembre a Granollers. Font: CCO.
L'associació Núria Social (Olot) proposa un cicle de cinema sobre gènere i identitat. Font: Luis Quintero.
L'associació Núria Social (Olot) proposa un cicle de cinema sobre gènere i identitat. Font: Luis Quintero.

La cultura popular, protagonista dels imperdibles culturals del novembre

Autor/a: 
LaviniaNext
LaviniaNext

Resum: 

Jornades castelleres, ballada de sardanes, recitals, projeccions i lectures musicals aquest novembre arreu de Catalunya.

La relaxació d’algunes mesures per frenar la Covid-19 ha fet proliferar actes culturals que havien quedat aturats per la pandèmia. Aquesta tardor hi ha previstos multitud d’actes literaris, de cultura popular, de cinema, de música i de dansa per als amants de les arts. Et suggerim algunes propostes perquè les gaudeixis en la millor companyia.

1. Diades castelleres arreu de Catalunya, el 7 de novembre

Novembre és un mes ple de diades castelleres. Ja el primer diumenge dia 7, trobem tres diades a diferents punts: la diada dels Castellers de Santpedor, la XXXI diada dels Castellers de Cornellà i la dels Castellers de Terrassa. Totes tres, a les 12 del migdia.

I durant tot el mes de novembre s’organitzen altres diades arreu de Catalunya. Si ets amant dels castells, tens diverses oportunitats gaudir-los de nou, ja que l'activitat castellera havia quedat aturada a causa de les restriccions sanitàries.


2. Mercat artesanal a Girona, fins al 7 de novembre

LAssociació d'Artesans del Pont de Pedra de Girona ha organitzat un mercat artesà, en el marc de les Fires de Sant Narcís de Girona. Allà, s’hi poden veure mostres del seu art i ofici des del 29 d’octubre fins al 7 de novembre.

3. Trobades geganteres, tot el mes de novembre

Seguint amb les celebracions tradicionals de Catalunya, novembre també porta al calendari cercaviles i festes populars. El dijous 10, hi trobem la cercavila de gegants amb Xaranga, a Teià.

Dijous 19, la Colla Gegantera de Lloret de Mar està de celebració, ja que fa deu anys des de la seva reorganització com a colla. Per festejar l’ocasió, els lloretencs faran la 10a Trobada de Gegants, que durarà tot aquell cap de setmana.

Diumenge 21, al Vallès Occidental se celebra la 13a Trobada de Gegants, a càrrec de la Colla Gegantera de Sant Llorenç de Savall. Pels carrers del poble sortiran a passejar els seus característics gegants que representen els bandolers que, en altres temps, freqüentaven aquell pas entre Barcelona i Manresa.

Finalment, diumenge 28 hi haurà cercaviles a diversos punts de Catalunya. A Sant Andreu de Llavaneres, amb motiu de la 33a Festa Major, la colla traurà a passejar els seus gegants. Aquell mateix dia, al matí, el Guifré el Pelós i la Baronessa de Cruïlles sortiran a ballar pels carrers d’Aiguafreda amb motiu, també, de la seva festa major.

4. Festa del Flabiol a Arbúcies, el 6 i 7 de novembre

Els amants de la música popular i tradicional tenen una cita el primer cap de setmana de novembre al municipi d’Arbúcies. La 37a edició de la Festa del Flabiol servirà per difondre i preservar el coneixement d’aquest instrument musical català. Hi haurà col·loquis, audició de sardanes i, fins i tot, una castanyada popular.

5. Ballada de sardanes a Barcelona, el 20 de novembre

El Pla de la Catedral, al barri de Ciutat Vella de Barcelona, serà l’escenari de la ballada de sardanes impulsada per la Confederació Sardanista de Catalunya, amb la complicitat de la Cobla La Principal de Llobregat. A causa de les restriccions de la pandèmia, per poder assistir-hi caldrà una inscripció prèvia enviant un correu electrònic.

6. Festival de cinema sobre gènere i identitat a Olot, el 18 de novembre

L’associació Núria Social impulsa el festival L’ull Viu amb projeccions de curtmetratges a la seu de l’entitat (carrer Verge del Carme 8 d’Olot). La projecció gira entorn a la temàtica de gènere i identitat per reflexionar sobre com la societat actual es basa en uns paràmetres erronis en la concepció del gènere.

7. Recital de música i dansa folklòrica-religiosa a Barcelona, el 20 de novembre

El dissabte 20 de novembre l’Esbart Sant Martí celebra el seu tradicional recital. Aquesta 42a edició se celebra amb impuls, després de la cancel·lació de l’acte de l’any passat a causa de la Covid-19. Enguany, l’Església Parroquial Sant Marti del Clot ofereix l’espectacle de 21 a 23 hores. El recital esdevé un memorial a Joan Lorente i Aranda, un dels seus impulsors.

8. Lectura musical de contes a Granollers, el 21 de novembre

La Lluna, avorrida de fer sempre voltes al Sol, decideix anar a explorar l’univers per trobar la felicitat. Amb aquest argument, l’Associació Cultural Granollers ofereix una lectura musical amb narració, piano i veu a càrrec Sara Bigas; composició musical de Francesc Vidal i il·lustracions de Sara Casanova.

L’espectacle es farà al cinema Edison a les 12 del migdia, amb una duració total de tres quarts d’hora.

Afegeix un comentari nou