La diada castellera de Sant Fèlix esdevé una jornada reivindicativa

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Pilar de 5 aixecat pels Castellers de Vilafranca el Dia del Graller a Cal Figarot. Font: Maria Rosa Ferré - Castellers de Vilafranca
Pilar de 5 aixecat pels Castellers de Vilafranca el Dia del Graller a Cal Figarot. Font: Maria Rosa Ferré - Castellers de Vilafranca
L'Observatori de l’Afectació de la Covid-19 compta amb la col·laboració de les vuit colles castelleres de Barcelona. Font: Llicència CCO.
Les colles lamenten la falta de "proactivitat i voluntat de les autoritats del país per reactivar l'activitat castellera". Font: Llicència CC.
Imatge del monument als castellers a Vilafranca Font: Viquipèdia
Imatge del monument als castellers a Vilafranca Font: Viquipèdia

La diada castellera de Sant Fèlix esdevé una jornada reivindicativa

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Des de Vilafranca lamenten que la Generalitat no hagi autoritzat que s'aixequin pilars de cinc, amb la participació de cinquanta castellers de cada colla, un protocol similar al que es va dur a terme a Valls per Sant Joan.

Sant Fèlix és una de les diades més importants del calendari casteller en la qual participen les colles castelleres més importants del panorama. Enguany, però, el context de pandèmia en el qual estem vivint afecta la celebració de la jornada castellera, que no es podrà desenvolupar tal qual l'organització desitjava, motiu pel qual l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i els administradors de la Festa Major han decidit convertir la diada castellera, que se celebrarà el 30 d'agost, en una jornada reivindicativa.

La intenció de l'organització era desenvolupar una jornada castellera adaptada amb l'aplicació del mateix protocol que es va aplicar a Valls per Sant Joan en la qual van participar la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Joves Xiquets de Valls amb èxit. Aquesta prova consistia a aixecar pilars de cinc amb la participació de cinquanta castellers de cada colla, amb mascaretes i prèvia realització d'un test d'antígens.

Des de Vilafranca lamenten que la Generalitat de Catalunya no hagi validat cap dels diferents protocols presentats per fer una jornada de Sant Fèlix adaptada i segura i que, per tant, al contrari del que es va poder desenvolupar a Valls per Sant Joan, a Vilafranca no es podran aixecar pilars de cinc amb la participació de cinquanta castellers de cada colla a la plaça de la Vila. D'aquesta manera, les colles castelleres només podran comptar amb vint-i-cinc castellers per colla, fet que, des de l'Ajuntament, s'assegura comporta sigui un risc per la seguretat dels castellers.

"No entenem que no s'autoritzi un acte amb un protocol que compleix totes les garanties de seguretat i control, molt més exigents que les que se segueixen en activitats habituals al nostre voltant i en tantes festes majors d'arreu del país", expliquen des dels Castellers de Vilafranca, que lamenten, denuncien i rebutgen "la falta de proactivitat i voluntat de les autoritats del país per reactivar l'activitat castellera" després de més d'un any i mig en el qual l'activitat ha estat mínima, quelcom que, segons la colla, "l'aboca a un procés de decadència".

A la disconformitat per la decisió de la Generalitat s'hi ha sumat al Colla Vella de Xiquets de Valls. Ambdues colles es mostren conscients de la dificultat de la situació i que, per tant, no és possible desenvolupar diades castelleres com les que estàvem acostumats ara fa més d'un any i mig. No obstant això, lamenten que el fet casteller "hagi quedat relegat a un segon pla en la represa de les activitats culturals".

"Esperem que els dirigents polítics del país no continuïn donant l'esquena al món casteller i que de manera urgent es recondueixi la situació", demanen des de la colla de Castellers de Vilafranca. "Els castells són un dels emblemes del país, riquesa del territori i, recordem, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i ara estan en perill", afegeixen.

Acte reivindicatiu a favor de la represa

Segons consideren des de l'ajuntament, la jornada tal qual està validada per la Generalitat, és a dir, amb la participació de colles amb vint-i-cinc castellers per grup, "és un acte que no es correspon a la gran diada castellera que acull Vilafranca". Per aquest motiu, la jornada es convertirà en un acte reivindicatiu a favor de la represa de l'activitat castellera de forma segura i de defensa de la cultura tradicional.

El 30 d'agost, administració de la Festa Major i l'Ajuntament, han decidit que la jornada de Sant Fèlix continuï tenint la presència de les colles convidades, és a dir, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, a més dels Castellers de Vilafranca, però modificant la jornada per esdevenir un acte que vol reivindicar que el tracte cap a la cultura popular sigui equitatiu amb la resta de sectors.

Des de l'ajuntament destaquen que amb aquest acte volen assenyalar la seguretat i rigorositat amb què es preparen les accions culturals, "respectuoses sempre amb les mesures sanitàries", manifesten.

Afegeix un comentari nou