Àmbit de la notícia
Cultural

‘La Diferència’ promou una educació inclusiva amb perspectiva LGBTIQ+ (i en català) a les aules

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • 'La Diferència' posa a l’abast de centres i professorat videocontes i recursos didàctics amb un enfocament feminista i LGBTIQ+.
    'La Diferència' posa a l’abast de centres i professorat videocontes i recursos didàctics amb un enfocament feminista i LGBTIQ+. Font: @JamentensCR (X)
  • El projecte promou una educació inclusiva amb perspectiva LGBTIQ+, i en català, a les aules.
    El projecte promou una educació inclusiva amb perspectiva LGBTIQ+, i en català, a les aules. Font: @elicceb (X)
  • ‘La Diferència’ és una idea sorgida de la ment de la Maria Giralt, la Laia Ventayol i la Katy Pallàs.
    ‘La Diferència’ és una idea sorgida de la ment de la Maria Giralt, la Laia Ventayol i la Katy Pallàs. Font: @JamentensCR (X)

La iniciativa posa a l’abast de centres i professorat videocontes i recursos didàctics amb un enfocament feminista i LGBTIQ+ per a infants, jovent i famílies.

La meitat de l’alumnat LGBTIQ+ afirma sentir “amb freqüència” insults homòfobs a les aules, exposa un estudi de Stonewall, l’organització benèfica per la igualtat per la igualtat de persones LGTBIQ+ del Regne Unit, que conclou que “l'orientació sexual diferent de la de la majoria continua sense acceptar-se amb normalitat en moltes escoles”.

No hi ha dubte que les institucions educatives són espais clau en el procés de socialització i construcció de la identitat dels infants i adolescents. Parlar amb naturalitat de la diversitat sexual i de gènere, evidenciar la riquesa de la diversitat i donar visibilitat al col·lectiu a través de referents reals i positius són, entre altres, estratègies clau per combatre l'LGTBI-fòbia a les escoles i crear entorns educatius més segur i respectuosos amb la diversitat de gènere per als nostres infants. 

Amb tot, quina és la realitat actual als centres educatius? Es treballa prou la inclusió i la mirada LGTBIQ+ a les nostres escoles i instituts? “Malgrat que ara tenim un marc normatiu que no només ho permet, sinó que ho exigeix, no s’està incorporant ni tractant aquesta perspectiva a les aules de manera sistemàtica, sinó esporàdica i molt sovint de forma voluntària”, respon la Katy Pallàs, activista LGTBIQ+, experta en educació inclusiva, autora de materials didàctics i impulsora del programa ‘Escoles Rainbow’. 

Amb una llarga trajectòria en la defensa dels drets de les famílies LGTBIQ+ a l'esquena –també ha estat presidenta durant deu anys de l’FLG-Associació de Famílies LGTBI de Catalunya–, Pallàs creu que manca moltíssima feina “per formar i informar el professorat, i que alhora els equips docents i directius dels centres puguin incorporar-ho als plans educatius dels centres, projectes de direcció i plans tutorials, així com informar a les famílies, tal com diu la norma”. 

Una proposta educativa pionera i inclusiva  

Entre les eines que tenen a l’abast centres i professorat per caminar cap a una educació més inclusiva amb perspectiva LGBTIQ+ hi ha ‘La Diferència’, una idea sorgida de la ment de la Maria Giralt, la Laia Ventayol i la Katy Pallàs

Es tracta d’un projecte educatiu que ofereix videocontes amb perspectiva feminista i LGBTIQ+ per a infants, joves i les seves famílies, i que va néixer amb el propòsit d’oferir materials audiovisuals amb temàtiques i referents LGBTIQ+ en positiu, oferint solucions i nous imaginaris amb l'esperit que serveixi com a model d'inclusió transversal i apoderament per a la visibilitat de les persones LGBTIQ+. 

En paraules de la Katy Pallàs, ‘La Diferència’ “és una plataforma en línia en què el professorat d’infantil, primària i secundària pot trobar materials audiovisuals breus per utilitzar dins de l’aula amb el seu alumnat, classificat per nivells, on s’expliquen històries i es mostren referents de persones importants del col·lectiu LGTBIQ+”.

La iniciativa –impulsada per Gender and LGBT Lab, en col·laboració amb Famílies LGBTI i amb el suport del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya– vol donar resposta a un dels principals entrebancs que les persones del col·lectiu es troben al llarg del seu recorregut educatiu: la manca de referents i el silenci sobre la diversitat sexoafectiva i de gènere a les aules. 

“La realitat és que nosaltres no existim a les aules ni als llibres de text”, lamenta l’activista, i cita exemples il·lustratius d’aquest buit: “Quan es parla de Federico García Lorca en una classe de secundària, rara vegada s’anomena que era gai i que el van matar per ser-ho; o de Frida Kahlo, dubto que trobem algun conte on s’expliqui que era una persona bisexual”. 

No només persisteix aquest silenci eixordador, sinó que també persevera la representació estereotipada i l’estigma que encara arrosseguen les persones LGTBIQ+. Per això, “el que intenta fer ‘La Diferència’ a través d’aquestes històries és dignificar les nostres existències”, diu Pallàs. 

Què es pot trobar a ‘La Diferència’?

El material que inclou el projecte, i que es pot descarregar al web, consta de videocontes en format dibuix animat, d’un mínim de tres minuts i un màxim de cinc, que s’acompanyen d’una petita unitat didàctica per a cadascun d’ells amb un ventall de propostes educatives per poder-les implementar directament a les aules. Així, el professorat disposa de tot el necessari – material, fitxes i enllaços– per dur a terme l’activitat completa a l’aula. 

Pel que fa al contingut, la primera fase de la iniciativa, mitjançant els videocontes i altres materials, aborda diferents temàtiques –deu, concretament, una per a cada peça audiovisual–, com la diversitat familiar, la diferència de l’expressió de gènere i el que això implica, la infància trans i l’assetjament, entre altres. 

Totes elles, adaptades a cada franja d’edat i fase educativa, des d’infantil fins a secundària. “Tractem totes aquestes qüestions, posant-nos a la pell d’infants petits i no tan petits, per apropar-los aquestes temàtiques i que les puguin treballar a les aules amb l’assessorament de la persona docent”, detalla Pallàs. 

Un altre punt destacat del projecte, i que també pretén omplir el buit existent en aquest àmbit, és que tots els materials són íntegrament en català, amb la voluntat de fer créixer el teixit audiovisual, també amb continguts LGBTIQ+, en la nostra llengua. De fet, es tracta de la primera iniciativa amb aquests components pedagògics en català i pionera a oferir un enfocament didàctic a la diversitat sexoafectiva.

'La Diferència' és el fruit d'un treball coral en què han participat una quarantena de persones. La primera col·lecció compta amb guions de Bel Olid, Ana Polo, Ricard Ruiz Garzón, Marc Rosich, Marina Espasa, Ian Bermúdez i Mar Sevillano, així com de les impulsores del projecte, Katy Pallàs i Laia Ventayol. Les il·lustracions i animacions han estat creades per un equip artístic format per Marc Torrent, Albert Corberó, Aïsha Piquer, Marta López Fernández, Daniel Soms, Cor Sendra, Dinar May, Maria Bullón, Maria de Vázquez, David Torres Guevara i Araceli Plata. 

A més, el projecte ha comptat amb la col·laboració especial del reconegut músic no binari canadenc Rae Spoon, que ha cedit la seva cançó ‘Do whatever the heck you want’ per acompanyar-ne els continguts.

Igualment, les guies didàctiques han estat elaborades per Elisenda Abad, Teresa Naves, Mar Sevillano i Katy Pallàs. La part tècnica de so i postproducció l’han portada Francesc Bonet i José Aladid, amb Jaume Subirats assumint les tasques de webmaster. El logotip és obra del dissenyador Ion Elola, i la locució compta amb les veus de Joel Joan, Anna Sahun, Dafnis Balduz, Ester Cort, Caterina Sugranyes i Ivan Rosquellas.

En un context global en què l'ofensiva de l’extrema dreta contra els drets LGTBIQ+ és cada cop més crua i els discursos d’odi proliferen en espais omnipresents en la vida del jovent com les xarxes socials, la tasca de les institucions educatives esdevé cabdal a l’hora d’actuar i donar eines als infants contra els prejudicis, estigmes i discriminacions que impacten contra les persones LGTBIQ+.   

“Un element molt important que hem de tenir en compte com a professionals docents és que a les aules hem de portar allò que és veritat, per això cal tenir clar que la perspectiva feminista i LGTBIQ+ no és una ideologia”, defensa Pallàs, qui expressa que “les persones LGTBIQ+ hem existit sempre i sempre existirem, perquè així és com ho vol la natura; per tant, la societat democràtica ha de donar resposta a aquestes necessitats”, rebla. 

Un projecte viu que necessita difusió per ampliar el seu abast

El projecte està a punt d’enllestir la seva segona col·lecció, que consta de deu nous videocontes –adreçats a alumnat d’infantil i primària–, que tenen com a fil conductor les vides de deu figures molt importants i conegudes del col·lectiu, com Frida Kahlo, Gloria Fuertes o Keith Haring, entre altres, on s’explica la seva biografia amb perspectiva LGTBIQ+ “i no ens saltem la seva orientació, expressió o identitat de gènere, amb el propòsit que esdevinguin models i referents per a aquests infants”, suma la Katy Pallàs. 

‘La Diferència’ no s’atura aquí i ja està preparant la tercera col·lecció. Tot i que Pallàs no pot avançar gaires detalls, aquesta fase del projecte “intenta posar llum i desviar el focus d’atenció cap a aquelles circumstàncies o persones que són generadores d’odi i capgirar aquesta mirada”. 

Fins ara, el retorn per part del professorat i els centres que han dut a terme el projecte a l’aula ha estat molt positiu. Amb tot, la clau de volta perquè ‘La Diferència’ tingui incidència és que arribi a com més centres millor. I per aconseguir-ho cal formar i explicar al professorat que aquest material existeix. “Això és realment difícil, tot i que el departament d’Educació ho té penjat –una mica amagat, això sí– al web del nou currículum, necessitem que hi hagi una difusió abundant per part de l’Administració, que vulgui donar-li embranzida i faci d’altaveu de la iniciativa”, reclama Pallàs.

Personalment, per a la Katy Pallàs idear i tirar endavant un projecte com ‘La Diferència’ ha estat “un somni complert i una fita que mai pensava que arribaria a fer”, confessa, alhora que remarca “la sort” d’haver-se trobat en aquest camí amb “dos professionals enormes com la Maria Giralt i la Laia Ventayol”, cocreadores de la iniciativa, “amb qui el treball conjunt ha estat molt gratificant”. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari