La Federació d'Ateneus de Catalunya, quaranta anys donant suport a les entitats socioculturals catalanes

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El programa del 40è aniversari de la Federació d’Ateneus de Catalunya es va presentar durant Assemblea General de la FAC. Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
El programa del 40è aniversari de la Federació d'Ateneus de Catalunya es va presentar durant Assemblea General de la FAC. Font: Toni Galitó.
Es durà a terme un reconeixement a tots els presidents de la FAC durant l'acte central celebrat al Centre de Lectura de Reus. Font: Toni Galitó
Es durà a terme un reconeixement a tots els presidents de la FAC durant l'acte central celebrat al Centre de Lectura de Reus. Font: Toni Galitó
Imatge de la nova Junta Directiva que estarà al capdavant de la FAC els pròxims anys. Font: Toni Galitó
Imatge de la nova Junta Directiva que estarà al capdavant de la FAC els pròxims anys. Font: Toni Galitó

La Federació d'Ateneus de Catalunya, quaranta anys donant suport a les entitats socioculturals catalanes

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'acte central d'aquesta efemèride es durà a terme al mes de juny, amb motiu del dia de l'Associacionisme Cultural, al Centre de Lectura de Reus, l'espai on es va fundar la FAC l'any 1983 en el marc del Tercer Congrés d’Ateneus.

Entre finals d'abril i principis de maig de l'any 1983 es va celebrar el Tercer Congrés d'Ateneus de Catalunya al Centre de Lectura de Reus. Es tracta d'una fita que va suposar la represa d'aquestes jornades, setanta-un anys després de l'anterior trobada. Però a més, va ser el marc dins del qual va néixer la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC), que va sorgir arran de la necessitat, que diversos grups van identificar, de comptar amb un òrgan que ajudés en la relació entre ateneus i que fes d'intermediari amb l'administració.

Des de llavors, la FAC ha treballat donant suport a les entitats socioculturals d’arreu de les terres de parla catalana, tot potenciant, facilitant i millorant la seva tasca, i adaptant la seva activitat a les necessitats dels mateixos ateneus. Per commemorar aquesta efemèride, la federació ha preparat diversos actes al llarg dels pròxims dos anys, fent especial incidència, sobretot, en la celebració dels habituals esdeveniments organitzats per la FAC.

El programa, que es va presentar al Casino del Centre, de l'Hospitalet de Llobregat, durant l'Assemblea General de la FAC, inclou un esdeveniment principal que se celebrarà al mes de juny, amb motiu del dia de l'Associacionisme Cultural. Aquest acte central del quarantè aniversari de la FAC es durà a terme Centre de Lectura de Reus, una clara referència a l'espai que va veure néixer la federació.

L'esdeveniment central comptarà amb un acte de reconeixement als presidents que ha tingut la FAC des de la seva fundació. "Participaran en una taula rodona on explicaran les seves vivències al capdavant de la FAC i debatran entre ells sobre el que van viure, les problemàtiques amb les quals es van trobar, etcètera", afirma el gerent de la FAC, el Jordi Casassas. També es farà un reconeixement a les entitats fundadores de la federació, a més d'altres activitats que completaran una jornada commemorativa.

En aquest acte també es presentarà el treball del primer Premi Tribuna Atenea. Aquest guardó es va impulsar des de la FAC per promoure i distingir la realització d’obres d’investigació i d’assaig que tracten temàtiques al voltant de l’àmbit de l’associacionisme cultural ateneístic. "En aquesta primera edició es posa l'accent sobre l'ús del català en els ateneus i la incidència de l’associacionisme cultural ateneístic en la defensa i promoció de la llengua catalana", explica Casassas.

A banda de la presentació del quarantè aniversari i l'acte central a Reus, el programa també inclou l'estrena de la producció de la FAC 'Un concert a la Casa Blanca'; el Recercat 2023 a Lloret de Mar, del 5 al 7 de maig, amb la mostra de projectes d'ateneus, l'exposició 'Som ateneus' i la producció de la FAC el 2022, 'Quasi òpera'; la tercera jornada de debats 'Els ateneus som essencials!', l'1 de juliol a Mora la Nova; i la 34a Gala dels Premis Ateneus, al desembre. Amb el pas dels mesos es presentaran altres actes i projectes per completar l'aniversari.

L'evolució de la FAC

Un dels aspectes que destaca Casassas de la trajectòria de la federació és l'evolució que ha viscut la FAC durant aquests quaranta anys de suport a les entitats socioculturals catalanes. "Si ara mirem amb distància la trajectòria de la federació, podem veure que hi ha hagut un canvi, la FAC ha evolucionat molt, i hi ha moltes diferències amb la que es va fundar l'any 1983, tant pels seus objectius com per la manera de fer i organitzar-se", afirma Casasas.

"Les entitats ens hem d'anar adaptant a les circumstàncies de cada moment. En un principi, la federació no estava pensada per donar servei als ateneus, però actualment la FAC dona un cop de mà a les entitats per gestionar els seus ateneus molt millor i de manera més fàcil", assenyala. "Els ateneus es mostren agraïts perquè senten que la federació els ajuda a resoldre moltes de les qüestions amb les quals es troben. L'objectiu final és que sigui útil pels seus associats, i això és el que estem aconseguint", considera.

Afegeix un comentari nou