Àmbit de la notícia
Cultural

La festa dels Tonis de Taradell torna amb una edició en 'streaming'

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • La Festa dels Tonis de Taradell és considerada Festa Tradicional d’Interès Nacional.
    Font: Tonis Taradell
  • Aquest any, la Festa dels Tonis es podrà seguir via streaming.
    Aquest any, la Festa dels Tonis es podrà seguir via streaming. Font: Tonis Taradell
  • El Passant dels Tres Tombs, l'acte central de les festes, es convertirà en una benedicció dels animals.
    El Passant dels Tres Tombs, l'acte central de les festes, es convertirà en una benedicció dels animals. Font: Tonis Taradell

Els Tonis de Taradell adapten la festa d'enguany a les limitacions de la pandèmia, oferint activitats en línia a través de les xarxes socials i les televisions locals.

Els Tonis de Taradell (Osona) celebraran aquest any una edició reinventada de la tradicional Festa dels Tonis, adaptada a les mesures sanitàries i d'acord amb les restriccions del govern català. Malgrat la pandèmia, els Tonis de Taradell defensen la necessitat de seguir reivindicant la riquesa cultural i patrimonial d'aquestes festes.

Després de mesos d'esforços, la Festa dels Tonis es presenta amb una edició digitalitzada a través d'una sèrie d'activitats que podrem seguir per les xarxes socials i les televisions locals. Josep Preseguer, president dels Tonis de Taradell, valora positivament aquesta adaptació, no només com una nova manera de connectar amb assistents de tot el món sinó perquè “aquesta experiència ens servirà per poder compartir la propera celebració a través dels dos formats, tan presencial com en 'streaming'”.

L'edició d'enguany s'iniciarà la tarda del 5 de març amb una proposta per als més petits: l'Hora del conte virtual amb Eva González, seguida del taller 'Creació d'un hotel d'insectes' per part del Parc de les Olors de Taradell. Durant el cap de setmana del 6 i 7 de març es concentraran les principals activitats del programa a través del canal de Youtube dels Tonis de Taradell.

Dissabte 6 tindrà lloc al Centre cultural Costa i Font un programa especial amb una primera part d'entrevistes i actuacions, dirigides per Laura Duran i Marc Güell. La segona part s'estrenarà amb el pregó, a càrrec de Carles Furriols, president de la Fundació Doctor Trueta. Més tard, podrem assistir a la proclamació de l'Hereu de Taradell 2021, l'entrega del Toni d'Honor al Museu del Ter de Manlleu i la presentació del Convidat d'Honor, l'escriptor Antoni Pladevall i Arumí.

El matí del diumenge el Passant dels Tres Tombs, l'acte central de les festes, es convertirà en una benedicció dels animals. L'esdeveniment estarà tancat al públic, però es podrà seguir per 'streaming', amb un recorregut reduït i una participació restringida a una trentena de carros i una quarantena d'animals.

D'altra banda, aquest any la Festa dels Tonis també presenta la tercera edició del Concurs d'Aparadors entre comerços del poble i la vuitena celebració del Concurs de Fotografia Tonis Tarradell via Instagram.

El retorn a la tradició rural

Des de 1780 el municipi osonenc Taradell emplaça la tradició dels Tonis, en honor a Sant Antoni Abat. L'Associació de Sant Antoni Abat, vinculada a la parròquia del poble, organitzava tots els actes, centrats en carreres de burros, la benedicció dels animals i algun concert. Però a partir de la dècada dels seixanta, les noves tecnologies van començar a arribar a les zones rurals, convertint les eines tradicionals i les tècniques d'ús d'animals en pràctiques prescindibles. Alhora, això va comportar que les festes dels Tonis es reduïssin a actes religiosos i balls populars.

Als anys noranta, un grup de taradellencs va unir els seus esforços per retornar les tradicions antigues a la celebració. Al marge de la parròquia, van crear la Comissió dels Tonis des d'on han dut a terme un intens treball de recuperació i restauració que els ha permès disposar de 70 carruatges i eines de camp.

El material recopilat pels vilatans s'ha convertit en tot un referent de cultura rural a Catalunya. A més d'utilitzar-se durant les festes, l'inventari es troba exposat a l'Alzinar de la Roca, un centre de difusió de la cultura i la tradició rústiques que ofereix visites guiades a escoles i centres cívics.

El centre de l'Alzinar de la Roca també emplaça un camp de treball on s'ensenya les tècniques de restauració i manteniment de carros i tècniques de baster o carreter. Josep Preseguer recalca com “aquests projectes ens permeten treballar el nostre patrimoni i ser actius durant tot l’any, dedicant-nos a poder ensenyar com treballaven els nostres avantpassats”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari