La Fira Mediterrània crea "In Somni"

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Fira Mediterrània crea "In Somni"

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Meridatge de hip hop i música de cobla a l’espectacle inaugural “In Somni” que es podrà veure fins al 4 d’octubre al Mercat de les Flors i el 15 d’octubre al Teatre Kursaal.

L’espectacle inaugural de la Fira Mediterrània de Manresa és tota una declaració de principis. És “In Somni” i resulta una trobada aparentment impossible entre hip-hop i música de cobla, de l’aliança entre la companyia de dansa urbana Kulbik i la Cobla Sant Jordi. El projecte va néixer durant la Fira de l’any passat com un laboratori i s’ha estrenat aquest dijous. Es podrà veure fins al 4 d’octubre al Mercat de les Flors i el 15 d’octubre al Teatre Kursaal.

És un espectacle que es serveix de l’imaginari oníric per tal de recrear tot un univers visual i sonor al voltant de la música electrònica i el so de la cobla en una posta en escena dinàmica i versàtil on l’ampli ventall de possibilitats de la dansa urbana i contemporània deixaran l’espectador bocabadat. Dj Mario Nieto, la Cobla Sant Jordi i Kulbik Dance troben un espai comú per les seves diverses disciplines artístiques capturant l’atenció de l’espectador, que es trobarà immers al món dels somnis, on fins allò més inversemblant encaixa perfectament.

Després de disset edicions, la present serà la divuitena, la Fira Mediterrània mantè el seu caràcter interdisciplinari i aglutina els diferents llenguatges artístics: arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració oral i teatre. Els espectacles programats són de diferents formats -petit, mig o gran-, de sala o de carrer, i adreçats tant al públic adult com al familiar. La fira se celebrarà del 15 al 18 d’octubre.

Més enllà de la seva part artística, la Fira Mediterrània de Manresa és un mercat, i la seva zona de negoci és la Llotja. Aquesta, situada al Museu de la Tècnica de Manresa per quart any consecutiu, tornarà a ser un important nucli de trobada professional. Jornades, showcases, estands i reunions del sector cultural ompliran el recinte de dijous 15 d’octubre a dissabte 17 d’octubre.

El proper dissabte 17 d’octubre, la Fira Mediterrània de Manresa acollirà el Festival Decanta amb un concert amb tast de caves coproduït pels dos festivals. El concert que hi tindrà lloc serà el dels músics Joan Garriga (cantant de La Troba Kung-Fú) i Carles Belda acompanyats pels caves Pere Mata (concert que es va realitzar, amb gran èxit, en l’edició 2014 del Decanta). El Decanta és el festival de música, vins i caves d’autor, que es celebra a Sant Sadurní d’Anoia des de fa dos anys durant un dels caps de setmana del mes de març, en el qual es combinen música, vins i caves mitjançant concerts i altres activitats.

Espectacles en clau social

Enguany, la Fira ha reservat part de la seva programació a aquells projectes que vinculen les arts escèniques amb la millora social. Un total de cinc projectes mostren el potencial que té l’art per ampliar la base social de la cultura quan es combina amb àmbits com la salut, la lluita contra l’exclusió o la pedagogia, entre d’altres.

És el cas del projecte Five days to dance, en què més de cent alumnes de l’IES Pius Font i Quer de Manresa deixaran les seves classes durant una setmana per dedicar-se vuit hores al dia a ballar. L’objectiu d’aquest projecte liderat per DE LooPERS-dance2gether és, entre d’altres, treure els alumnes de la seva zona de confort, descobrir-los l’art i el moviment com a formes d’expressió i tractar d’enfortir-los com a individus. La veterana companyia hispanoholandesa ha portat el seu mètode per tot Europa i fins i tot ha protagonitzat un llargmetratge. El resultat de l’experiència amb els alumnes manresans es podrà veure diumenge 18 d’octubre a les 11h del matí a la sala gran del teatre Kursaal.

Ada Vilaró proposa una performance, Públic Present 24h, en què estarà 24h seguides asseguda al carrer, interaccionant amb el públic i amb diferents col·lectius del territori, en silenci, només amb la mirada i una capsa de guixos. Una aposta radical i de compromís per potenciar l’espai públic com a lloc de trobada, de diàleg i de visibilitat del teixit social.

Al seu torn, Farrés Brothers Cia, proposen El silenci d’Hamelín, el conte del flautista en una versió particular en què la protagonista és una nena sorda, aliena als seus encanteris. Una proposta familiar per acostar els més petits al llenguatge de signes. Diverses escoles manresanes podran veure aquest espectacle, que tindrà lloc divendres 16 d’octubre al matí.

En l’àmbit de les arts comunitàries la Fira ens fa arribar també una proposta destacada per al diumenge 18 d’octubre, a la sala petita del Teatre Kursaal: Bon Nadal o l’últim sopar, de la Companyia Marta Carrasco, un espectacle fruit del treball formatiu que la prestigiosa coreògrafa vallesana ha fet amb un grup de persones amb malalties mentals, i que es va presentar en el marc de L’Altre Festival (maig de 2015). Ara, amb motiu de la Fira Mediterrània, es podrà veure de nou als escenaris.

Finalment, de la mà de Taller de Músics, arriba una mostra del projecte Cabal Musical, una iniciativa de suport al talent musical a la Franja Besòs de Barcelona. Consisteix en posar en valor, formar i promoure grups i músics joves de barris desafavorits, per tal de contribuir a la cohesió social, la projecció i la dinamització del territori. Els participants reben preparació musical i artística per convertir les seves inquietuds creatives en projectes d'emprenedoriaartística. Concretament a Manresa, uns dies després de la Fira (l’1 de novembre al Pati del Kursaal), es podrà veure l’actuació del grup Fatlipz y Adry Bueno amb l’acompanyament de luxe del quartet de corda professional Cordes del Món. Aquesta activitat està inclosa dins la Setmana Apropa Cultura, campanya que treballa per fer accessible la cultura als col·lectius en situació de risc d’exclusió.

Afegeix un comentari nou