La música d’arrel més heterogènia torna al Tradicionàrius 2018
Comparteix
Maria Laffitte, Pere Tàpias i Toni Roig seran homenatjats al nou cicle de concerts d’arrel folk.
El Festival Folk Internacional Tradicionàrius celebra aquest 2018 la seva 31a edició amb tres mesos de programació, del 12 de gener fins al 23 de març. El certamen aposta per un cartell que combina artistes joves i músics referents, i una seixantena de propostes heterodoxes dels Països Catalans (el 80%) i d’Europa (el 20%). Enguany, el 80 % dels més de 60 grups són de territoris de parla catalana, el 20 % restant vindran de Galícia, el País Basc, Castella, Grècia, França o Itàlia.
El 12 de gener es farà l’acte inaugural amb tot d’activitats al Centre Artesanal Tradicionàrius (C.A.T), a Gràcia: inauguració de l’exposició “Peret Blanc de Beget” (20h); seguici de la plaça de la Vila al C.A.T. amb Kabum i el Col·lectiu Guirigall (22h) i el concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que presentaran “25 anys al 4L” (22.30h, entrades entre 6 i 12 €).
El Tradicionàrius homenatjarà enguany a tres figures de la música d’arrel catalana: Maria Laffitte (1949-2008) el 18 de febrer a l’Església de Santa Maria de Porqueres; Pere Tàpias (1946-2017) amb un tast gastronòmic i glosa, el 25 de gener; i Toni Roig (1946-2007) amb el “Ball Roig”, amb Biel Majoral, Xavier de Bétera, Al Mayurqa i Els Pont d’Arcalís, el 26 de gener.
La meitat dels concerts i balls folk seran encapçalats per grups que reinventen, recuperen i reescriuen el folk i la música d’arrel com Inxa Impro Quintet, Biflats, Guillem Anguera o Aires del Montseny, entre molts d’altres. Formacions que compartiran escenari amb artistes de llarga trajectòria del país com Nuevo Mester de Juglaría, Jaume Arnella i el Cor Sarabanda, Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra” o Kepa Junkera. Entre tots ells sumen 9 presentacions de discos i diverses estrenes de nous espectacles.
La programació inclourà un cap de setmana dedicat al violí i als instruments de corda (2-4 de febrer); un altre dedicat a les danses de l’Egeu (10 i 11 de març) i la celebració del Saint Patrick’s Day, el 17 de març. Tampoc faltaran les activitats habituals als cicles del Tradicionàrius: Les Vespres de dimecres i les passejades pels mercats de Gràcia amb Folk als Mercats. Per últim, Artur Blasco i Jaume Ayats presentaran el documental “Emili Pujol, el mestre”, guitarrista, musicòleg i pedagog, i Eliseo Parra presentarà la seva biografia “Nunca perseguí la glória”, escrita per Rafael Alba.
Afegeix un nou comentari