'La Nit dels Museus': recuperar la cultura i imaginar un futur

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La nit dels museus torna a la primavera després de l'ajornament de l'edició de l'any passat. Font: Robert Ramos
La nit dels museus torna a la primavera després de l'ajornament de l'edició de l'any passat. Font: Robert Ramos
El tema d'enguany és "El futur dels museus: Recuperar i tornar a imaginar". Font: Robert Ramos
El tema d'enguany és "El futur dels museus: Recuperar i tornar a imaginar". Font: Robert Ramos
No només visites nocturnes; molts museus també programen sopars, jocs o concerts Font: Fundació Agbar
Imatge d'arxiu d'una edició anterior de 'La Nit dels Museus'. Font: Fundació Agbar

'La Nit dels Museus': recuperar la cultura i imaginar un futur

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Diversos equipaments d'arreu de Catalunya obriran les portes, de forma gratuïta, des del vespre del 15 de maig, i durant tres dies, oferint, a més, activitats de tot tipus i per a totes les edats.

Una de les primeres oportunitats que tindrem per gaudir de la cultura després dels diversos confinaments, el toc de queda i altres restriccions que, durant molts mesos, han posat pals a les rodes del sector, serà 'La Nit dels Museus', un esdeveniment que tindrà lloc a diversos punts del territori durant quatre dies, del 15 al 18 de maig. Després que l'edició del 2020 es cancel·lés dos cops, tot i produir-se un primer ajornament, aquesta primavera torna la festa dels museus per celebrar, com sempre, el Dia Internacional dels Museus.

L'esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM), posarà els museus en el centre de tot durant quatre dies. Equipaments d'arreu de Catalunya obriran les portes, des del vespre del dissabte 15 de maig, de forma gratuïta, i oferint, alhora, una gran oferta d'activitats, com ara visites guiades, tallers, jocs de pistes, o concursos, així com concerts o espectacles. L'objectiu és el de sensibilitzar a visitants, i a la població en general, de la importància dels museus en el desenvolupament de la societat.

I és que el tema d'enguany és 'El futur dels museus: Recuperar i tornar a imaginar', una aposta al voltant del paper que han de jugar els museus en les societats i en el lideratge que aquests han d'assumir en el canvi de paradigma: "Cal repensar la relació dels museus amb les comunitats a les quals serveixen, experimentar amb nous models híbrids de consum cultural i reafirmar amb força el valor dels museus en la construcció d'un futur just i sostenible", destaquen des de l'ICOM.

Has de tenir en compte que encara continuen les mesures de seguretat i que, per tant, molts dels espais culturals participants requereixen reserva prèvia obligatòria tant per a visitar-los com per a gaudir de les seves activitats.

Activitats arreu del país

L'àrea metropolitana de Barcelona és la zona on hi participaran més equipaments en aquest esdeveniment tan especial pel nostre territori. En total, obriran les portes i oferiran diverses activitats durant els vespres del 15 al 18 de maig setanta-quatre equipaments de vuit ciutats: Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma.

El MNAC, el Museu Marítim, el MACBA, La virreina, el CCCB, el Centre Jujol o el CaixaForum, entre molts altres, són alguns dels museus que repeteixen durant aquesta edició, mentre que s'hi afegiran quatre espais nous: Can Fontanet, al barri de Sant Andreu; la Casa de l'Heura, de Badalona, i el Castell i el Museu Palau Mercader, de Cornellà. Pots consultar l'agenda de les activitats dels museus a les comarques barcelonines per estar al dia.

D'altra banda, alguns equipaments de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona també se sumaran a l'esdeveniment, obrint les portes de manera gratuïta, com ara el Terracotta Museu, el Museu Darder, el Museu Arqueològic de Banyoles, el Monestir de Sant Pere de Galligants, el Museu del Mar de Lloret, el Museu de Ripoll, el Museu Etnogràfic de Ripoll i els museus d'Olot. Consulta l'agenda de les activitats dels museus a les comarques gironines.

Quant als museus de les comarques de Lleida, destaquen el Dinosfera, el Museu de Lleida, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, el Museu de la Noguera, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el Museu de Cervera o el Museu Hidroelèctric de Capdella. Si vols buscar més activitats, ho pots fer consultant les activitats dels museus a les comarques lleidatanes.

Finalment, a les comarques tarragonines, l'oferta també és molt àmplia, amb portes obertes i activitats en equipaments com el Museu de la Vida Rural, que compta amb multitud d'activitats, el Museu Pau Casals, el Museu del Pessebre o el Museu d'Alcover. Per no perdre't res, pots consultar l'agenda de les activitats dels museus a les comarques tarragonines.

Afegeix un comentari nou