La Plataforma de Festes Majors de Barcelona denuncia l'incivisme i l'estigmatització de les festes populars
Comparteix
Les entitats publiquen un manifest com a protesta pels fets succeïts durant les festes dels barris barcelonins de Gràcia i Sants aquest estiu i demanen més suport institucional i de les forces de seguretat.
La Plataforma de Festes Majors de Barcelona, associació que agrupa les entitats dedicades a organitzar les festes majors dels barris de la capital catalana, ha fet públic un manifest davant l'incivisme i la criminalització de les festes majors d'aquest estiu, concretament pels fets succeïts a Gràcia i Sants.
Reivindiquen que la Festa Major és un espai de trobada veïnal, on es mostra el treball de tot un any de les entitats del barri, i expressen el seu rebuig davant els aldarulls i les aglomeracions de les últimes festes. "Denunciem l'incivisme i els actes vandàlics, i donem suport als companys i les companyes de les Festes Majors de Gràcia i Sants", expressa en Josep Espin, representant de la Festa Major d'Hostafrancs i coordinador de la Plataforma.
L'objectiu del manifest és realçar la feina que es realitza des de les Festes. "Fem un esforç per organitzar activitats i fer cohesió amb tot el veïnat, sobretot perquè la cultura popular ha estat un els sectors més maltractats per la Covid-19", sosté Espin.
Però els aldarulls no ho són tot. La Plataforma de Festes Majors de Barcelona ha hagut de fer front a l'estigmatització que arran d'aquests comportaments han patit les associacions per part dels mitjans de comunicació. El manifest expressa que "en cap moment s'ha posat en valor la feina que milers de persones desenvolupen per fer realitat les festes i les redueixen als actes nocturns produïts fora d'aquestes".
Les entitats volen desvincular les festes populars del fenomen de la botellada i de l'actuació incívica d'una minoria que va posar en perill la resta de la ciutadania. Episodis de baralles, llançament d'ampolles i barricades a la calçada són alguns dels incidents que es van produir després que els Mossos i la Guàrdia Urbana desallotgessin el parc de l'Espanya Industrial en acabar els concerts del barri de Sants. A Gràcia, en la mateixa línia, es van produir càrregues de la Guàrdia Urbana contra una multitud concentrada a la plaça de la Revolució.
"Els fets succeïts van més enllà dels aldarulls i mostren temes més profunds com a societat en un context on venim d'una situació de pandèmia", considera Espin. "Tothom té ganes de festa, però volem fer-la en condicions", afegeix.
(1/2) MANIFEST
— Els Gegants del Pi (@gegantsdelpi) September 4, 2021
Des de les entitats que formem part de la Plataforma de Festes Majors de #Barcelona hem redactat un manifest davant els fets succeïts a les Festes Majors d'estiu de la ciutat, fruit de l'incivisme. #culturapopular #gegants #Catalunya #gegantsdelpi pic.twitter.com/yHdwGpTTio
Vies de comunicació amb les institucions
Les associacions aprofiten el manifest per millorar el diàleg amb l'administració i exigir col·laborar conjuntament en solucionar l'actual situació, rebre més suport institucional i de les forces de seguretat durant les Festes i consolidar canals de comunicació entre l'Ajuntament de Barcelona i la Plataforma de Festes Majors de Barcelona.
"Per sobre de tot, demanem ajuntar esforços i treballar conjuntament entitats i administracions per trobar la forma perquè aquests fets no es tornin a produir", declara el coordinador de la Plataforma de Festes Majors de Barcelona.
Arran del manifest, el regidor de Participació Ciutadana s'ha posat en contacte amb la Plataforma per concretar una reunió un cop finalitzat el cicle de festes d'estiu i tardor.
Afegeix un nou comentari