Àmbit de la notícia
Cultural

La protecció de la llengua i cultura catalanes, fil conductor dels actes de la Diada 2023

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • L'ACN, Òmnium Cultural i l'AMI han convocat una manifestació centralitzada a Barcelona.
    L'ACN, Òmnium Cultural i l'AMI han convocat una manifestació centralitzada a Barcelona.
  • Les mobilitzacions descentralitzades evitaran veure imatges multitudinàries com aquesta de la Diada 2019.
    La plaça d'Espanya de Barcelona acollirà la manifestació multitudinària de la Diada 2023. Font: ANC
  • L'ANC convocarà una protesta centralitzada a Barcelona.
    L'ANC convocarà una protesta centralitzada a Barcelona.

Les entitats anuncien mobilitzacions arreu del país, amb un acte central a la plaça Espanya de Barcelona, l'11 de setembre, on confluiran quatre columnes de manifestants que sortiran des de diferents punts de la ciutat.

Catalunya ja es prepara per commemorar, un any més, l'11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, amb actes culturals i mobilitzacions reivindicatives arreu del país. Enguany, l'acció del Govern de la Generalitat posa el focus en la protecció i promoció de la llengua i cultura catalanes davant els constants atacs rebuts els darrers mesos al llarg dels Països Catalans. Sota el lema 'Una llengua, molts accents', també es reivindiquen els molts accents que se senten arreu d'un territori que comparteix una mateixa llengua.

El cartell de la Diada 2023 representa una senyera, on les quatre barres vermelles estan formades per quatre paraules diferents, utilitzades en les diverses variants dialectals del català, però que comparteixen un mateix significat. Per demostrar la riquesa de la llengua catalana, i fer partícips a la ciutadania, des del Govern anima a les persones catalanoparlants a crear la seva pròpia versió d'un cartell que ha tingut molt d'impacte a les xarxes socials. 

Els diversos actes que commemoren l'11 de setembre organitzats per la Generalitat s'iniciaran uns dies abans, amb el lliurament el 7 de setembre de la Medalla d’Or de la Generalitat a Marta Pessarrodona, Eliseu Climent i Maria del Mar Bonet; les jornades de portes obertes d'edificis i espais emblemàtics d’arreu de Catalunya, o una mostra de cartells, tant al vestíbul del Palau Robert, com a les diferents delegacions del Govern, del 29 d’agost al 25 de setembre, entre altres.

Finalment, l'acte institucional central de la diada tindrà lloc l'11 de setembre, a les 22 h, a les torres de Puig i Cadafalch, als peus de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona. Aquest esdeveniment tancarà tota una programació d'actes que també comptarà amb activitats culturals i mobilitzacions impulsades des de les entitats del tercer sector de Catalunya.

Mobilitzacions reivindicatives

Un dels actes més esperats de l'11 de setembre són les mobilitzacions. Enguany, se celebren mobilitzacions arreu del territori, amb un acte central, celebrat a Barcelona, que tindrà lloc a la plaça Espanya de la ciutat, rebatejada com a plaça de l'1 d'octubre per les entitats després del referèndum. La mobilització, impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i sota el lema 'Via Fora!', s'iniciarà a les 17.14 h en un punt en el qual hi confluiran quatre columnes de manifestants que sortiran des de quatre punts simbòlics de la ciutat de Barcelona.

Tal com assenyalen des de l'entitat l’Assemblea, les columnes sortiran de la Ciutat de la Justícia, l'Escola Proa, l'Estació de Sants i Hisenda, punts que són "enclavaments de denúncia i reivindicació dels drets i les llibertats perdudes" i representen "els valors fonamentals que tindrà la República Catalana: Llibertat, Llengua, País i Sobirania". La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, afirma que la manifestació "interpel·larà de forma directa Europa", aprofitant la presidència espanyola del Consell d’Europa d’aquest segon semestre de l’any.

"Volem alçar la veu per fer arribar a Europa que Catalunya és una nació no reconeguda dins l’Estat espanyol i reprimida, i que lluitem en pau, amb eines democràtiques, i demanant respecte als drets fonamentals i els tractats internacionals per aconseguir el dret a l’autodeterminació i a la independència, per poder prendre les nostres decisions lliurement", manifesta.

Per tal de facilitar la mobilització de la ciutadania que viu fora de la capital catalana, l'entitat contractarà diversos autocars per traslladar les persones interessades, que sortiran des de multitud de municipis del territori. Els bitllets tindran un cost de 18 euros.

Concerts a la Festa de la Llibertat

Com és habitual, la música també tindrà gran presència a la Diada 2023 amb els concerts al passeig de Lluís Companys de Barcelona. Emmarcats en la Festa de la Llibertat que organitza Òmnium Cultural, els concerts multitudinaris de l'11 de setembre els protagonitzaran Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas. D'entrada gratuïta, els concerts s'iniciaran a les 19 h, un cop finalitzada la manifestació.

La Festa de la Llibertat, que torna amb l'objectiu de "defensar els drets i les llibertats de Catalunya i fer front a l'extrema dreta", es posarà en marxa a les 12 h amb un gran acte polític, i continuarà, a les 13 h, amb música. Pujaran als escenaris les tres finalistes del programa 'Eufòria', la Jim, la Carla i l'Alèxia, amb una actuació ambientada en un vermut musical que pretén reunir el nou talent musical en català.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari