La XTAC presenta la programació 2023 amb dotze espectacles que sumaran 120 funcions arreu del país

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Programació XTAC 2023 Font: Federació d'Ateneus de Catalunya
Programació XTAC 2023

La XTAC presenta la programació 2023 amb dotze espectacles que sumaran 120 funcions arreu del país

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

33 teatres d’ateneus acolliran propostes de reconeguts referents de les arts escèniques.

La Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), a través de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), presenta una programació d’espectacles per a aquest 2023 en la qual dotze propostes d’estils diferents (des de teatre fins a música, dansa, familiars i titelles) realitzaran una gira amb un total de 120 representacions en 33 teatres d’ateneus d’arreu del país.

Aquests dotze espectacles compten amb el suport de la Federació d’Ateneus per fer possible una gira que inclou reconeguts professionals de l’escena catalana. A banda, cal sumar-hi també l’obra que cada any produeix la FAC i que enguany s’estrenarà el mes de març, que recorrerà també aquests 33 espais escènics dels ateneus.

Teatre

Una de les obres que ha tingut més bona acollida (amb 21 places ja confirmades) és 'Faig tard!', un monòleg còmic sobre el desconcert interpretat per Rosa Andreu, i escrit conjuntament per la mateixa actriu i Mercè Sàrrias, guionista de sèries com 'Plats bruts', 'Infidels', 'La Riera' i 'Com si fos ahir'.

L’obra, que s’estrenarà a La Cumprativa de Llorenç del Penedès el 28 de gener, dona veu a la Rosa, una dona que sempre ha tingut la sensació que arriba tard a tot arreu en tots els aspectes de la seva vida i que, veient la seva edat i el món que s'està quedant, ja no sap si realment vol arribar enlloc.

Una altra comèdia d’aquesta nova temporada als ateneus és 'Angle mort', la producció d’Apunta Teatre amb Roc Esquius i Sergi Belbel a la dramatúrgia, i Lluís Elías a la direcció, que es va representar amb èxit a Barcelona, a la Sala Versus i l’Aquitània Teatre. L’espectacle, guardonat com a Millor Espectacle de Proximitat als IV Premis de Teatre Barcelona, iniciarà la seva gira a La Lliga de Capellades el 25 de febrer.

Completen la proposta teatral 'Les Cartes i els Dies', una obra basada en les cartes entre els escriptors Gabriel Ferrater i Helena Valentí, dirigida per David Pintó i interpretada per Queralt Casasayas i Andreu Rami; i 'L'abdicació', un monòleg de La Gleva Teatre escrit per Albert de la Torre, dirigit per Ramon Simó i interpretat per Xavier Ruano, en el que el Petit Princep, que ja és rei, vol abdicar.

Dansa

Pel que fa a la dansa, la programació compta amb els espectacles 'N9U' de l’Esbart Sant Martí, un viatge per l’aprenentatge, des de l’arrel i la terra, “perquè tot allò que ens vingui de n9u no ens faci mai por”, i 'Viratges', un recorregut pel Mediterrani català a través de la dansa d’arrel de la mà de l’Esbart Dansaire d’Arenys de Munt, dirigit per Sergi Ojeda.

Espectacles familiars

Entre els dotze espectacles programats aquest 2023, n’hi ha tres de familiars. 'La Màquina del So' és una proposta musical interactiva i divulgativa de Pep Gol, músic i productor cofundador de La Vella Dixieland, que convida el públic a jugar amb el so com ho feien els homes i dones de la prehistòria, dialogant amb la natura amb canyes de bambú, cargols de mar i banyes, i utilitzant també les versàtils eines de la tecnologia digital.

La programació d'enguany de la XTAC també ofereix per a tota la familia 'Cromàtics', un espectacle de la Cia Rikus que combina música en directe, teatre i pedagogia sobre el medi ambient, dirigit per Martí Torras i amb Marc Parrot com a productor musical; i 'Sopa de pedres', una obra de teatre amb titelles, actrius i música en directe d’Engruna Teatre, dirigida per Mireia Fernández i amb Anna Farriol i Júlia Santacana en el repartiment, que va rebre el Premi Xarxa Alcover de la Mostra Igualada 2021.

Música

En l’apartat musical, la programació inclou 'Una mirada a West Side Story', en el que Laura Simó & Francesc Capella Trio presenten la seva visió personal d’un dels llibrets més innovadors i trencadors dels anys 50’, versionant temes com 'Something’s Coming', 'Maria', 'I feel Pretty', 'Cool' o 'Somewhere' i barrejant-los amb clàssics de musicals de la mateixa època; 'Per si neixo demà', una proposta de rap i trap en català del Jove Dry, semifinalista de SONA 9; i 'Homenatge a Pau Casals', un concert de la reconeguda violoncel·lista russa Sveta Trushka.

Afegeix un comentari nou