L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona inicia els actes commemoratius del centenari
Comparteix
L’entitat cultural, que treballa des del 1922 per difondre i promoure la cultura catalana, presenta la temporada d’especial celebració, en la qual l’objectiu és fer partícips totes les sòcies.
“Per a nosaltres significa la celebració de tota una vida plena de moments difícils i de repressió, però també de grans esdeveniments i fites”, destaca Eduard Costa, president de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB). El dimarts 25 d’octubre engega la temporada de celebració per commemorar el centenari de l’entitat cultural, el qual tindrà una durada extensa, ja que l’acte de cloenda està previst per al juny de 2023.
El president de l’entitat destaca que han estat cent anys de lluita i defensa de la llengua catalana i la cultura popular, especialment la a través de la sardana: “celebrem tota la feina feta i commemorem les persones que s’han entregat a l’agrupació. Hem assolit el cim”, expressa Costa.
Benvolguts/des,
— ACFBarcelona (@ACFBarcelona) October 20, 2022
Ens complau presentar-vos un dossier que us ofereix un breu resum de la nostra entitat i de l'associacionisme. pic.twitter.com/kQO5pDCVeG
L’objectiu principal és configurar un centenari digne, amb especial dedicació a Jesús Ventura, expresident de l’ACFB que ens va deixar el passat mes de maig. “En Jesús va estar treballant en aquest projecte de celebració fins als últims dies. Era el guia, la persona que més treballava la part artística”, afegeix Eduard Costa. La junta i el comitè organitzador, amb l’ajuda del director de Músics per la Cobla, Josep-Maria Serracant han acabat de dissenyar la programació.
Una celebració cabdal, plena d’actes simbòlics
De la celebració del centenari en destaquen quatre actes principals. El pregó compta amb l’actuació de l’Àliga de Barcelona, una bèstia molt arrelada a l’ACFB per la relació que té l’entitat amb l’Associació de Festes de la Plaça Nova i pel fet que aquesta balla una composició creada per Jesús Ventura. La cobla La Principal del Llobregat hi representarà tres sardanes. El pregoner escollit ha estat Jordi Lara, escriptor, guionista i persona vinculada al món de la sardana.
El Memorial Joaquim Serra és el concert estrella de l’entitat. Enguany, també s’hi celebra el centenari de la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i del compositor Manel Oltra. Elisenda Fàbregas, també compositora i pianista, presentarà la seva obra ‘Castell de Miravet’ durant l’acte, en el qual es podrà gaudir de les actuacions de les cobles Mediterrània i Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. Les directores Antoni Ros-Marbà, Montserrat Meneses, Marcel Sabaté seran les protagonistes.
El Palau de la Música Catalana acull el Gran Concert del Centenari, “ajuntem tres cobles en un sol acte que difícilment es pugui tornar a repetir”, expressa Eduard Costa. Són les cobles Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, Mediterrània i Principal del Llobregat. A més, des de l’organització posen èmfasi en el concert en memòria de Jesús Ventura, un acte proper capitanejat per les cobles que va dirigir, Ciutat de Girona, Mediterrània i la Juvenil de Bellpuig.
“Els músics, les cobles i els solistes individuals interpretaran una de les sardanes més conegudes del Jesús, anomenada ‘Col·legues’”, explica el president de l’ACFB. Altres actes de celebració, com els diferents concerts successius, l’actuació de l’Esbart Catala de Dansaires, i el musical de la secció de teatre i dramaturgues de l’agrupació, dedicada a la llengua catalana amb obres de poetes i autores, que enguany presenta un concert de compositores catalanes, ‘Cançó d’amor i guerra’, són alguns exemples del seguit d’actes de celebració dels quals es podrà gaudir.
Altres vessants de la cultura
A més, també hi haurà actes socials. La secció de muntanya de l’entitat, la qual organitza turisme cultural per tota Catalunya, han programat dues visites especials durant el mes de maig de 2023. Per una banda, la jornada a Sinera (o Arenys de Mar), on hi ha la tomba de Salvador Espriu. I, per l’altra banda, se celebrarà una visita a Montserrat per saludar el Pare Abat i el monument a Pep Ventura. A part d’aquestes jornades, també se celebrarà la 'Festa Endavant', commemorativa de la mateixa secció de muntanya.
L’acte de cloenda està previst el juny de 2023. “Ens agradaria que sigui al Saló de Sant Jordi. Volem que hi hagi una interpretació de la cobla ‘Tot en hora i flabiol’ amb el carilló i la tenora de la Generalitat”, explica Eduard Costa.
Satisfacció i emoció per part de les sòcies
“Tota la junta i comitè organitzador estem molt contents. Veiem que els socis estan emocionats, tothom s’està apuntant a tots els actes i comprant les entrades”, destaca el president de l’ACFB. La rebuda és positiva i il·lusionant, la sensació de les sòcies i les persones vinculades és favorable i emotiva, amb un sentiment en comú de ganes de gaudir.
Durant el dinar de germanor que se celebrarà, al novembre, les sòcies que faci més de cinquanta anys que pertanyen a l’entitat i les sòcies emèrites rebran una distinció especial. A mesura que avancin els mesos, des de l’Agrupació Cultural Folklòrica faran ressò de les característiques i informació dels actes, tot seguint el calendari. Encara que es posi especial èmfasi en la participació de les sòcies, els esdeveniments culturals són oberts a tothom.
Afegeix un nou comentari