Àmbit de la notícia
Cultural

10 lectures amb consciència social per a aquest estiu

Entitat redactora
Ravalnet
  • Triant llibres
    Font: Silvia Sala (Flickr)
  • Llegint a la gespa
    Llegint a la gespa Font: Bequest (Pixabay)
  • Lectures recomanades per Aldarull per a l'estiu 2017
    Lectures recomanades per Aldarull per a l'estiu 2017 Font: Llibreria Aldarull
  • Llegir damunt l'herba, un pla perfecte per les vacances
    Llegir damunt l'herba, un pla perfecte per les vacances Font: BibBornem a Pixabay
  • Lectures recomanades per Synusia per a l'estiu 2017
    Lectures recomanades per Synusia per a l'estiu 2017 Font: Synusia (Facebook)

Les llibreries La Ciutat Invisible, La caníbal, Aldarull, Synusia i Espai Contrabandos ens recomanen lectures crítiques, feministes i transformadores per a aquest estiu. 

Esmolem les eines. Debats de l'economia solidària per a la Transformació Social

Aquesta recomanació de La Ciutat Invisible és el primer número d'una col·lecció impulsada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i editada de manera conjunta per Pol·len edicions, Tigre de Paper i Icaria editorial. Diversos autors i autores hi escriuen sobre iniciatives que afronten necessitats col·lectives des de la solidaritat, la cooperació i l’autogestió.

La forja solidària d'un barri portuari. La Barceloneta obrera i cooperativa

Escrit per Emma Alari i Santi Gorostiza i publicat per La Ciutat Invisible, el llibre explica la història social d'aquest barri de Barcelona, les seves lluites socials i la seva vida cooperativa. També inclou referències a esdeveniments més contemporanis, com les lluites al port o els conflictes al voltant de la venda ambulant.

Mujer, raza y clase

Amb aquest llibre, de l'editoria Akal, Angela Y. Davis tracta de desvelar les causes que van portar a invisibilitzar les reivindicacions de les dones negres, tot i el potencial revolucionari que tenien. Juntament amb el següent títol, és una recomanació de la Llibreria La caníbal.

La cárcel del feminismo

Sirin Adlbi Sibai planteja una crítica profunda als fonaments epistemològics dels feminismes islàmics. Des de La Caníbal ens proposen aquests dos títols perquè "sent de diferents èpoques i contexts, són molt crítics amb la idea d'emancipar o apoderar dones racialitzades que sovint podem trobar a les agendes de les agències de cooperació i els organismes humanitaris (allò que l'escriptor Teju Cole ha nomenat The White-Savior Industrial Complex al seu assaig del mateix títol". Afirmen que "les autores mostren com històricament aquests activismes o treballs socials han resultat en noves violències contra les poblacions assenyalades com "altres" i objectes d'ajut".

Creuen que són dues bones eines "per una reflexió pausada per part de persones que volen desenvolupar la seva consciència social i/o que prenen part en moviments socials i projectes d'intercooperació".

Viviendo mi vida

Es tracta de l'autobiografia d'Emma Goldman, pensadora i activista de principis del segle XX. La primera edició de l'obra estava esgotada i ha estat reeditada per FAL i Capitán Swing. Des de la llibreria Aldarull expliquen que és un clàssic de l'anarquisme i que Goldman és una referent per a molts.

Sobrevivir al Colapso

Aldarull també compta amb una editorial pròpia i ens recomanen una de les seves publicacions: "Sobrevivir al Colapso. Las sociedades ante la catástrofe". És un assaig de David Van Deusen, Dmitry Orlov i Antonio Turiel, i des de la llibreria llibertària consideren que "pot ajudar a entendre el capitalisme actual".

El gran futur

Des de la llibreria associativa Synusia, que forma part de l'Ateneu Candela de Terrassa, ens proposen dues lectures. Assenyalen que totes dues giren al voltant de la guerra, "per no oblidar allò que encara avui existeix i fa mal als pobles en un o altre continent". Afegeixen que "és també des del llibre i concretament des de la narrativa des d'on les històries de gent comuna constaten les conseqüències".

"El gran futur", de Giuseppe Catozella i editat per Sembra Llibres, és una novel·la basada en fets reals, que narra la història de l’Amal, que creix en una illa colpejada per la guerra entre l’exèrcit regular i els soldats que empunyen fusells i llibres sagrats.

Últims testimonis

Svetlana Aleksiévitx explica la Segona Guerra Mundial des de la mirada dels nens i nenes que hi van sobreviure. Infants de 2 a 12 anys durant la guerra, ara d’adults parlen del que va passar i reprodueixen el que va ser la guerra als seus ulls. Raig Verd Editorial va publicar aquest assaig l'octubre de 2016.

¿La poesía está muerta?

Antologia bilingüe en eusquera i castellà de poemes escrits per Joseba Sarrionandia i publicada per l'editorial Pamiela al 2016. La majoria els va escriure entre 1980 i 1995 i el mateix autor els ha seleccionat, reordenat i prologat per aquest volum. Des de l'Espai Contrabandos ens fan aquesta proposta, tot recordant-nos que hi ha lectures més enllà de la novel·la i l'assaig.

El feminismo es para todo el mundo

Una altra recomanació de l'Espai Contrabandos. En aquest cas, ens proposen un llibre de l'autora Bell Hooks, publicat per Traficantes de Sueños, que planteja la necessitat de nous models feministes de masculinitat, família, criança, bellesa i sexualitat. Hooks proposa una renovació del feminisme que posi al mig el suport mutu.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari