Les abraçades que il·luminen el Raval

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: TotRaval
El projecte #RavalKm0 omple d'abraçades els carrers del barri. Font: TotRaval.
 Font: TotRaval
Enguany la iniciativa també il·lumina la façana de l'Ajuntament. Font: TotRaval.
 Font: TotRaval
Els arcs de llum mostren les relacions i històries dels habitants del Raval. Font: TotRaval.

Les abraçades que il·luminen el Raval

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El projecte #RavalKm0 omple de llum el barri des de fa sis anys, alhora que ofereix oportunitats laborals i formatives als veïns i veïnes.

En un any marcat per les abraçades que hem deixat pendents per culpa de la pandèmia, qui passegi aquests dies pels carrers del Raval o es planti davant la façana de l’Ajuntament en podrà veure moltes. Són les del projecte ‘#RavalKm0’, que un Nadal més il·lumina el barri amb imatges que mostren les relacions de famílies, treballadors, comerciants i veïnat del Raval.

“Aquest projecte sempre s’ha plantejat amb la idea de la relació del veïnatge i de la gent que fa el Raval. Potser enguany és més encertat que mai, perquè tot aquest treball comunitari, el fet de compartir, ens pot donar pistes sobre com afrontar les crisis, les pandèmies i tot el que ens està passant”, raona l’Òscar Esteban, director de la Fundació Tot Raval, que promou la iniciativa juntament amb la cooperativa Impulsem.

Un projecte comunitari amb diferents vessants

En total, s’han penjat 128 arcs de llum -40 a la façana de l’Ajuntament- que projecten les relacions i històries personals de la gent del barri més divers de Barcelona a través de fotografies que s’han transformat en una decoració de Nadal original i diferent, ideada i definida pels dissenyadors Maria Güell i Curro Claret.

Aquesta és l’essència del projecte, però el que hi ha al darrere són oportunitats ocupacionals i formatives per als veïns en situació d’atur, en un barri molt tocat per l’impacte de la pandèmia. A banda de promoure una millora de la imatge del Raval i vèncer l’estigma i els prejudicis que sempre l’acompanyen.

De la mà de la cooperativa Impulsem, al llarg de les sis edicions del projecte, #Raval Km0 ha donat oportunitats formatives a 53 persones, ha generat 32 contractacions temporals a persones en atur i ha mostrat fotografies de 450 persones vinculades al barri. I és que, són els mateixos veïns qui produeixen els arcs de llum que guarneixen carrers, espais i equipaments.

“L'arrel del projecte és fomentar la inserció sociolaboral i oferir oportunitats de formació per a la gent del Raval, però alhora acaba sent una iniciativa cultural que reflecteix el veïnat i el múscul comunitari del barri”, assenyala Esteban.

La iniciativa va sorgir el 2015 de l’Associació de Comerciants del Raval, que van posar la primera pedra d’un projecte que fa sis anys que il·lumina el barri, en tots els sentits. “En el marc del Grup Territori Socialment Responsable, els comerciants del barri van veure la necessitat de produir els llums de Nadal i vincular-ho a projectes socials, així va néixer el projecte”, explica el director de Tot Raval.

D’aquesta manera, el projecte respon a la necessitat d'abordar els processos de dinamització social, cultural i comercial del Raval, tot plegat des de la implicació i corresponsabilitat de tots els agents presents al barri i donant protagonisme al comerç local i de proximitat.

Tot Raval com a eina dinamitzadora del barri

Un treball comunitari i en xarxa que és marca de la casa de la Fundació Tot Raval, formada per una cinquantena d’entitats socials, centres educatius, institucions culturals, associacions comercials i persones vinculades al barri.

“Tot Raval no deixa de ser una plaça pública, un espai de trobada de totes les organitzacions que vulguin construir comunitàriament el barri”, exposa Esteban, que, en poques paraules, defineix la tasca de la fundació com la de “dinamitzadors comunitaris” que generen espais en què la diversitat del Raval es posa al servei d’un treball conjunt per donar respostes als molts reptes que té el barri.

I quins són aquests reptes? “Són molt diversos i van des de la segregació escolar a problemes d’igualtat i d’inserció laboral, entre molts altres”, respon Òscar Esteban. La recepta de Tot Raval per fer-hi front és clara: trobar solucions conjuntes a partir de la diversitat del barri i comptant amb tothom. “Així és molt més fàcil, al final no deixem de ser una eina útil per facilitar i dinamitzar al màxim aquest espai comunitari”, conclou.

Un any més, l’esperit comunitari i divers del Raval es fa visible als carrers per omplir-los d’abraçades que parlen de solidaritat, d’acompanyament i de la importància de compartir. Valors que són, si cap, més necessaris que mai en els temps que ens ha tocat viure.

Afegeix un comentari nou