Les dones continuen sent minoria en els càrrecs de responsabilitat de les colles castelleres

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Dona castellera al pilar de la Colla Jove Xiquets de Tarragona davant la Catedral de Tarragona. Font: Pere Toda - Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
Dona castellera al pilar de la Colla Jove Xiquets de Tarragona davant la Catedral de Tarragona. Font: Pere Toda - Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
L'any 2010, els castells van ser declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Font: Llicència CC Unsplash
Excloent la canalla, el 42% de les membres de les colles castelleres són dones. Font: Llicència CC (Unsplash)
Què pot ajudar a les entitats a tenir equips cohesionats i treballant per un mateix objectiu? Font: Pixabay
A les colles de major nivell, les de nou i de deu, no hi ha cap d'elles que tingui una cap de colla dona. Font: Llicència CC (Pixabay)

Les dones continuen sent minoria en els càrrecs de responsabilitat de les colles castelleres

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya elabora l'Informe de paritat dels equips tècnics i directius de les colles castelleres 2022 que evidencia que les dones encara tenen molta presència en rols de cures i administratius.

En els darrers anys, les dones han aconseguit trencar barreres en mons tradicionalment molt masculinitzats dins de la cultura popular. Un d'ells és el món casteller, en el qual, cada cop ha estat més habitual veure dones amb càrrecs de responsabilitat dins les colles castelleres. Això no obstant, encara hi ha molt camí a fer, i així ho demostren les conclusions de l'Informe de paritat dels equips tècnics i directius de les colles castelleres 2022 que ha elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC).

Aquest estudi, que ha comptat amb dades de vuitanta de les noranta colles castelleres convencionals, posa de manifest que les dones continuen sent minoria en els càrrecs de responsabilitat dels equips tècnics i directius de les colles castelleres. En canvi, les dades diuen que les dones encara tenen molta presència en els rols de cures i administratius.

La poca presència de dones a la Junta directiva de la CCCC, un òrgan de govern que està format per representants de colles castelleres escollides pels mateixos grups, ha portat a la coordinadora a impulsar aquest informe. Així mateix, amb aquest estudi s'ha pretès comprovar si són les habituals afirmacions sobre la manca de presència femenina als rols de poder de les colles, als mitjans de comunicació, o en actes i ponències de temàtica castellera, correspon a una infrarepresentació de les dones en benefici d'homes que ocupen aquests espais.

Presidentes i caps de colla

Si donem una ullada a les dades recopilades en l'informe de la CCCC, podem veure que la presència de les dones a les colles castelleres, excloent canalla, ha variat mínimament en els darrers cinc anys, passant de formar el 40% del total de membres del món casteller registrat l'any 2017, a l'actual 42%. "Esperar una paritat del 50% als equips directius i tècnics no seria equivalent a la proporció que hi ha de la població global. No obstant això, les xifres demostren que estem lluny d'aquesta realitat en els càrrecs de més responsabilitat", afirmen des de la coordinadora.

Per tant, si ens centrem en els càrrecs de més responsabilitat de la junta directiva i de l'equip tècnic, és a dir, les figures de presidenta i de cap de colla, les dones són clarament minoria. Hi ha un 32,56% de les colles amb dones presidentes, una xifra que s'ha mantingut relativament estable en els darrers anys, tot i que ha arribat a ser del 36%. D'altra banda, només hi ha un 25,51% de colles que tenen una cap de colla, una dada molt baixa que, no obstant això, està en plena tendència creixent: el 2013 només hi havia un 4% de dones cap de colla.

Tal com assenyalen les dades de l'informe, l'únic càrrec en el qual les dones són majoria a les juntes directives de les colles consultades és el de secretaria. D'altra banda, en l'equip tècnic, la dona només és majoritària en la figura de cap de canalla. Cal destacar, a més, que de les 25 dones cap de colla només onze d'elles duen a terme la seva funció de manera solitària, mentre que la resta d'elles comparteixen càrrec, sigui amb homes o amb altres dones.

Entrant més al detall d'aquestes dades, si es repassa la presència de les dones en els càrrecs de més responsabilitat segons el nivell de colla, trobem aspectes flagrants com ara la nul·la presència de dones en la figura de cap de colla a les entitats de nou i de deu, les que tenen el màxim nivell. Així mateix, les colles de vuit i de nou són les que menys dones presidentes tenen.

Finalment, si fem la distinció entre les colles de la zona tradicional i les de la no tradicional, posant el límit a Vilanova i la Geltrú, queda palès que la tradició té impacte en aquest aspecte. El nombre de dones presidentes a les entitats de la zona no tradicional és el triple de les colles de la zona tradicional, mentre que en el cas de les caps de colles és el doble. Si tenim en compte el seu any de naixement, les colles nascudes abans del 2000 tenen una presència de dones presidentes molt inferior a la de les colles més noves, mentre que les dades de caps de colla, tot i que són millors, estan lluny de la paritat.

Comissions d'equitat de les colles

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya compta amb una comissió d'Equitat que s'ha implicat molt en l'elaboració d'aquest informe. Aquesta comissió es troba treballant també en un Pla d'igualtat marc per a totes les colles castelleres. La importància, doncs, d'una comissió d'equitat és cabdal per tractar de treballar cap a l'augment de la presència de dones en llocs de major responsabilitat a les colles castelleres, i caminar cap a la paritat.

De les vuitanta colles consultades, setanta-set han facilitat informació sobre si tenen comissió d'equitat, de gènere, feminista o d'igualtat. Segons l'informe, trenta-nou de les colles castelleres no en tenen. La presència d'aquesta comissió augmenta segons el nivell de les colles. I és que totes les colles de deu compten amb comissió d'equitat, així com el 75% de les de nou i el 64,3% de les de vuit.

Afegeix un comentari nou