L'escudella de Santa Llúcia de Gelida, més solidària que mai

LaviniaNext
Autor/a: 
Anna Espinach
De les nou calderes habituals només se’n cuinaran i se’n repartiran tres, tot a porta tancada. Font: Comissió de Santa Llúcia de Gelida
De les nou calderes habituals només se’n cuinaran i se’n repartiran tres, tot a porta tancada. Font: Marc Ensenyat
Enguany, per evitar aglomeracions i situacions de risc, s'ha replantejat el sistema de cuita i repartiment de l'escudella. Font: Comissió de Santa Llúcia de Gelida
Enguany, per evitar aglomeracions i situacions de risc, s'ha replantejat el sistema de cuita i repartiment de l'escudella. Font: Marc Ensenyat
Es proporcionarà cita prèvia per evitar aglomeracions i amb el tiquet s'entregarà un litre d'escudella i botifarra negra. Font: Comissió de Santa Llúcia de Gelida
Es proporcionarà cita prèvia per evitar aglomeracions i amb el tiquet s'entregarà un litre d'escudella i botifarra negra. Font: Marc Ensenyat

L'escudella de Santa Llúcia de Gelida, més solidària que mai

Autor/a: 
Anna Espinach
LaviniaNext

Resum: 

L'esdeveniment està marcat per la crisi sanitària i econòmica, i s'adaptarà a la situació: se’n cuinarà menys i, per primer cop, es farà pagar la ració amb la finalitat de donar la recaptació a Càritas.

Com cada any per Santa Llúcia, Gelida farà olor d'escudella. Com cada any, i ja en fa més de cent cinquanta, les fogueres es posaran en marxa a les cinc del matí i a quarts de dues del migdia començarà a repartir-se aquest menjar tan típic de l'època. Però aquest 2020, en que res no és igual com era, la festa ha fet un tomb i s'ha cosit un vestit a mida.

Per evitar aglomeracions i situacions de risc s'ha replantejat el sistema de cuita i repartiment de l'escudella, i s'ha aprofitat l'avinentesa també per fer honor als orígens de la festa.

Un àpat calent

Tot va començar al s. XVIII amb la Germandat de Beneficència Mútua de Santa Llúcia. Un cop l'any, els membres d'aquesta germandat organitzaven una calderada d'escudella perquè els més necessitats gaudissin d'un plat calent i consistent. La festa es va interrompre durant la Guerra Civil, però arribada la postguerra, una comissió hereva d'aquelles famílies que constituïen la Germandat, va decidir revifar-la.

El que va començar sent una missa en honor a la patrona del poble i una escudella destinada als pobres, va anar evolucionant i, amb la democràcia es va convertir en tota una festa major d'hivern. I l'escudella va passar d'acte benèfic a festa popular i gastronòmica, oberta a tothom. Aquest any, però, s'ha considerat un bon moment per parar i fer memòria.

"En un principi, la volíem anul·lar, però veient el panorama pel 2021 vam decidir fer una edició especial i aprofitar la situació per retornar una mica als orígens", ens diu el Jordi Julià, un dels membres de la Comissió de Santa Llúcia de Gelida.

Santa Llúcia solidària

L'any 2003 va néixer el Guardó Santa Llúcia Solidària, amb l'objectiu de fomentar l'esperit amb què va néixer la festa. Els guardons sempre han estat atorgats a ONG amb projectes que contribuïssin a l'erradicació de la fam. Aquesta edició, el guardó l'ha rebut Càritas Gelida, com a reconeixement a la feina que aquesta entitat fa pel poble, principalment subministrant aliments, i que ha vist com incrementaven les necessitats dels usuaris a causa de la crisi en què estem immersos.

A banda dels 1.500 euros del guardó, es farà també donació dels diners que es recaptin amb la venda de l'escudella, un fet inusual que ha generat una mica de controvèrsia entre els convilatans. "Càritas pertany a l'església", ens explica el Jordi, "però ens hem trobat que a Gelida és Càritas qui està treballant per tots els que ho estan passant malament per culpa de la Covid".

Mesures excepcionals

De les nou calderes habituals només se'n cuinaran i se'n repartiran tres, tot a porta tancada. S'han posat a la venda dos-cents tiquets, al preu de 10 euros cada un. Només es podrà comprar un tiquet per persona i es farà traçabilitat, prenent les dades per si hi ha necessitat de rastreig. Es proporcionarà cita prèvia per evitar aglomeracions i amb el tiquet s'entregarà un litre d'escudella i botifarra negra.

L'escudella la prepararan dos grups bombolla de sis persones, un al foc i l'altre a l'obrador, i tant el procés de cuita com la típica benedicció serà retransmesa en 'streaming' pel canal de YouTube de l'ajuntament i per una unitat mòbil de Ràdio Gelida.

Patrimoni festiu i cultural de Catalunya

Actualment hi ha una la Federació d'escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya, totes elles nascudes amb l'objectiu de combatre la fam, encara que fos per un dia i sense sortir del poble. De totes, la de Gelida ha estat la primera a haver d'adaptar-se a les normes i restriccions derivades de la crisi de la Covid-19, ja que les restants tenen lloc just abans de Quaresma, pels volts de febrer.

Aquesta escudella amb caràcter propi també es troba en tràmits per ser inclosa, l'any vinent, dins el catàleg de Patrimoni festiu i cultural de Catalunya. "Aquest any serà així, esperem que aviat tot torni a lloc i l'escudella pugui tornar a ser popular, com ho ha estat sempre", manifesta el Jordi.

Afegeix un comentari nou