L'eufòria de gènere al Festival Protesta 2019

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Roda de premsa presentació Festival Protesta 2019 Font: Festival Protesta
Roda de premsa presentació Festival Protesta 2019 Font: Festival Protesta
Cartell Festival Protesta 2019 Font: Festival Protesta
Cartell Festival Protesta 2019 Font: Festival Protesta

L'eufòria de gènere al Festival Protesta 2019

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

El festival internacional de cinema de crítica social aposta per una programació paritària en la seva setena edició, del 18 al 26 d'octubre a Vic.

A la cinta 'Boys don't cry' (Kimberly Peirce, 1999), vam veure com Hilary Swank patia de valent amagant la seva pròpia identitat i el trauma de la descoberta. I és que, què és ser dona? Què és ser home? Les categories 'home' i 'dona' estan en revisió avui. Segons el context, emmarcar-se en una o altra, a banda de ser una elecció encorsetada en el binarisme, dona espai a privilegis o discriminacions. Avui, les identitats i expressions de gènere es reivindiquen com a diverses i fluïdes.

Des del Festival Protesta es vol reflexionar sobre el (mal)encaix de les categories i rols assignats en una societat patriarcal. Del 18 al 27 d'octubre, Vic acollirà la setena edició del festival internacional de cinema de crítica social, amb una quarantena de projeccions feministes i transformadores que abordaran els estereotips de gènere, la maternitat, les noves masculinitats, el fet trans o l'educació no sexista. L'objectiu: aprofundir i participar activament en la que l'organització considera 'la revolució del moment', l'eufòria de gènere.

Es projectaran 15 llargmetratges i 28 curtmetratges i es segueix apostant per oferir una programació paritària en la selecció de llargs, amb 8 pel·lícules dirigides per dones i 6 per homes. Ariadna Seuba, membre de l'organització del Festival, ha explicat que "s'ha realitzat un treball de recerca intensiu a l'hora de preparar la programació, detallat i complex, a causa del menor nombre de pel·lícules dirigides per dones".

D'entre els llargmetratges es veurà 'Motherhood', sobre la deconstrucció dels mites que envolten la maternitat, o 'Me llamo Violeta', la història de diferents infants com l'Ignacio que, amb sis anys va dir als seus pares que era una nena i que volia ser anomenada Violeta.

Les temàtiques principals dels curtmetratges de la selecció oficial giren al voltant dels conflictes migratoris de Centreamèrica a EUA ('Exodus'), i d'Àsia i Àfrica cap a Europa ('Who is Europe?', Makun' (No Llores), 'Winter in Europe' o 'Tahrib'); també es parla de discriminació per orientació sexual i de violència de gènere ('Lesbofòbia' i 'Sonrisa'), la fractura social ('Arthur Rambo') o el canvi climàtic i la destrucció del planeta per part del capitalisme ('Lets go to Antartica' i 'Tierra Mojada').

El festival ha programat també tres sessions fora de la capital d'Osona, a Manresa, Barcelona i, per primera vegada, Girona. Hi ha previstes 25 sessions, entre projeccions i activitats paral·leles, que es duran a terme en 11 espais a Vic: Biblioteca, ETC, Seminari, Fòrum de debats, La Nyàmera, Muntanya de llibres, L'Atlàntida, Casino de Vic, La Reciclària, AcVic.

Pots consultar la programació aquí.

Afegeix un comentari nou