Llibreries per la transformació social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Llibreries per la transformació social

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Els llibres són armes carregades de futur i existeixen llibreters i llibreteres que els propaguen amb vocació transformadora i comunitària, aquí us en citem alguns.

Arreu del territori trobem llibreries que es mouen en els eixos del cooperativisme i l’economia social i solidària i que promouen el pensament crític i l’activisme cultural, enxarxades dins de la seva comunitat i de fàcil accés gràcies a les noves tecnologies. Representen una opció de consum responsable a considerar aquest Sant Jordi.

La ciutat invisible: És un projecte cooperatiu i autogestionari arrelat al barri de Sants de Barcelona que vol construir alternatives laborals al treball assalariat i precari del sistema capitalista. La seva activitat està orientada a crear i difondre continguts crítics que impulsin processos de transformació política i social i de construcció comunitària. Un dels seus projectes emblema és la llibreria de proximitat, des d’on recuperen el vell ofici de llibreter. Treballen amb un ventall ampli de temàtiques amb la voluntat d’oferir perspectives diverses sobre alternatives emancipadores. A més, també editen llibres propis com RT #15M o Un barri fet a cops de cooperació, entre d’altres.

Espai Contrabandos: És un projecte cooperatiu impulsat per l’associació Contrabandos i gestionat per la cooperativa Pol·len Edicions. Acull diferents segells editorials amb la finalitat de promoure l’edició independent i crítica, entenent els llibres com a eines per l’activisme cultural. Setmanalment organitzen presentacions de llibres, debats, seminaris i activitats relacionades i promouen grups i espais de lectura i reflexió col·lectiva, contacontes i sopars literaris. A més, disposa d’un espai infantil per a que tothom pugui assistir a les diferents activitats que s’organitzen. Entenen el concepte polític en un sentit ampli, per tant, a l’Espai Contrabandos es poden trobar llibres de diferents temàtiques en diferents formats.

La Caníbal: És una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que vol contribuir a la transformació radical de la societat des d’una òptica anticapitalista, (trans)feminista i descolonitzadora. És un espai obert que promou el debat i que es posa a la disposició com a lloc de trobada i articulació de projectes. Volen ser un recurs per a les necessitats d’associació, activisme, autoaprenentatge, art i cultura crítiques de la societat. Així que no es tracta d’un simple punt de venda de llibres, sinó d’un espai dedicat a l’acció cultural i social vinculat al barri de l’Eixample de Barcelona.

Llibreria Aldarull: És un projecte cultural de caràcter llibertari nascut a la Vila de Gràcia de Barcelona. Difon materials culturals de tota mena i format, com llibres, fanzins, contes o CDs, que estiguin relacionats amb els ideals llibertaris i que comparteixin l’esperit crític. Entre els seus projectes també està l’editorial, que des de l’any 2009 ha publicat uns 20 títols i ha dut a terme nombroses presentacions. Disposen d’un fons de llibres per vendre a preus de descompte o per intercanviar amb llibreries, distribuïdores o col·lectius, fomentant el troc com a mètode de treball i foment dels vincles personals.

Els nou rals: És una llibreria de proximitat i de referència ubicada a Viladecans. Es va fundar l’any 1979 i en els últims temps va patir les conseqüències de la crisi econòmica i la caiguda de la vendes, fet que va provocar el seu tancament, però posterior reobertura en format cooperatiu. Amb més de 35 anys d’història, aquesta llibreria sempre ha dinamitzat la vida cultural del carrer i la ciutat, un projecte on sempre ha tingut un gran pes el compromís ideològic i cultural. Actualment s’està enfocant cap a un públic familiar, fent tallers, presentacions de llibres o contacontes.

Synusia: És un espai sense ànim de lucre dins de l’economia social que proposa i genera continguts crítics a través de la seva llibreria i des de les activitats i cursos que realitza. Des de l'Ateneu Candela de Terrassa explora noves formes de diàleg i intervenció en el teixit de la ciutat i a les xarxes socials. Alhora, Synusia es pensa com a llibreria de proximitat i ofereix una àmplia proposta d’agenda setmanal. Compta amb el suport de socis i sòcies, sent membre de la Fundació dels Comuns, la Casa Invisible de Màlaga i la Universidad Nómada.

La Sirga: Aquesta llibreria parteix de l’esperit de l’Associació El Noi i el Xic de la Barraqueta de Gràcia, centrada en la recuperació de la memòria històrica. El seu principal objectiu és apropar la història i les lluites populars al conjunt de la ciutadania. Encara que està especialitzada en història, a La Sirga també hi podem trobar llibres relacionats amb l’emancipació personal, la transformació social, l’alliberament nacional i el moviment feminista, entre d’altres.

Tuuu Llibreria: És una llibreria col·laborativa on els usuaris decideixen el valor de llibre. Tenen dues seus a Madrid i una a Barcelona i la seva filosofia es basa en reciclar llibres obsolets o en mal estat i oferir-los al lector al preu que consideri oportú. El seu objectiu és facilitar l’accés a la lectura a tota persona que tingui interès i mantenir el cicle vital dels llibres en paper. La llibreria rep un gran volum de llibres com a donacions particulars o institucionals, que són gestionats per voluntaris que els distribueixen entre llibreries i projectes solidaris o bé els reciclen.

El Lokal: És una associació cultural del barri del Raval de Barcelona gestionada per diversos col·lectius. A la seva llibreria s’hi poden trobar títols de caràcter llibertari i antifeixista, fanzines, roba serigrafiada, discs de música, etc. És un centre de referència per a molts col·lectius del barri i de la ciutat, amb més de 25 anys de trajectòria a les esquenes. Des dels seus inicis han volgut col·laborar amb la reflexió i l’intercanvi d’experiències per posar en qüestió l’estat de les coses amb la finalitat de caminar cap a una societat lliure i justa partint des de la contracultura, l’autogestió i la rebel·lia.

Pebre negre: És una llibreria especialitzada en gastronomia, literatura infantil i sostenibilitat organitzada com a cooperativa de treball. Entre els seus atractius trobem l'espai Obrador, on es presenten llibres i projectes interessants i innovadors, així com xerrades i debats. Tal com es defineixen, entre els ingredients que fan realitat el projecte hi trobem tres apassionats pels llibres i la cultura, una cullera de somnis, un pessic de ganes de canvis, una bona idea, un local, una tasseta de recursos, quilos de paciència i d’il·lusió i un litre de família i amics.

Personal book: És una llibreria de proximitat i d’economia col·laborativa del barri de Nou Barris de Barcelona, on es poden trobar novetats editorials, llibres de segona mà i de promoció. En el cas dels llibres de segona mà, els clients es converteixen en proveïdors, ja que la llibreria abona el 50% del preu del llibre a la persona donant.

Afegeix un comentari nou