Àmbit de la notícia
Cultural
7 llibres per comprendre el món
Comparteix
Aquest Sant Jordi, us presentem novament una selecció de propostes amb sentit crític i solidari. Bona lectura!
- 'Lesbos, a cor obert' d'Arantza Diez
La periodista Arantza Diez va viatjar l'any 2015 a l'illa de Lesbos per recollir en el documental 'To Kyma. Rescat al mar Egeu' el dia a dia dels socorristes catalans de Proactiva Open Arms i la de les persones refugiades que es juguen la vida per arribar a Europa. Aquests llibre és el testimoni escrit de la feina d'aquestes persones que de forma voluntària han intentat donar resposta a aquesta crisi que els estats europeu no estan sent capaços d'afrontar. Els beneficis recaptats van destinats a Proactiva Open Arms. (Ed.Grup62)
- 'Sobiranies: una proposta contra el capitalisme'
Aquest llibre, nascut de la iniciativa d'un grup de persones vinculades al Seminari d’Economia Crítica Taifa, proposa alternatives en sis sobiranies considerades bàsiques per avançar en el procés de transformació social anticapitalista. Sobirania alimentària, energètica, sanitària, residencial, cultural i reproductiva centren els continguts d'aquesta treball que vol promoure i encetar un debat “ric, rigorós i radical” en aquests àmbits. El pròleg va a càrrec de l'economista Costas Lapavistsas, diputat per Syriza al Parlament grec a les eleccions de 2015 i actualment membre d'Unitat Popular. (Ed. Espai Fàbrica)
- 'Únicament Laura. Retalls de les nostres vides' de Xavier Perpinyà
Valentia, coratge, agraïment. Són algunes dels sentiments que Xavier Perpinyà transmet en aquest llibre, un cant a l'esperança on recull les vicències viscudes per ell i la seva família durant quatre anys: des que a la seva filla Laura li van diagnosticar un tumor cerebral fins que va poder ja tornar a casa. Escriure les seves reflexions i la seva experiència ha esdevingut, com ell reconeix, una teràpia i una manera d'agrair el suport i la solidaritat rebudes. Els diners recaptats es destinen a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona per a la recerca oncològica pediàtrica. (Edició pròpia)
- 'Hijos del Nilo' de Xavier Aldekoa
El periodista Xavier Aldekoa, corresponsal de 'La Vanguardia' a Àfrica, fa en el seu segon llibre un recorregut pel riu Nil i els països que travessa, apropant-nos històries viscudes a Uganda, Sudan del Sud, Sudan, Etiòpia i Egipte. Experiències amb les quals ens acosta altres cultures i altres mons que l'autor no considera tan llunyans ja que “el Nil és un tros de l'ànima de la cultura occidental”. El llibre s'editarà també en català aquest mes de maig a l'editorial Ara. (Ed. Península)
- 'El negocio de la comida.¿Quién controla nuestra alimentación?' d'Esther Vivas
Aquest llibre posa en relleu les incongruències d'un món on “sobra” el menjar però milions de persones pateixen fam, on la pagesia desapareix dia a dia, on l'amenaça dels transgènics o l'impacte del que mengem sobre la salut avancen irremediablement. L'autora ens revela qui s'amaga darrere d'aquesta situació però, alhora, ens presenta alternatives que estan sorgint des de l'àmbit de la sobirania alimentària per fer front al model actual. Aquesta tercera edició ampliada ofereix dades actualitzades i nous capítols com, per exemple, el dedicat a l'impacte del TTIP en les polítiques agrícoles i alimentàries. (Ed.Icaria)
- 'El meu germà persegueix dinosaures' de Giacomo Mazzariol
Aquesta és la història real d'en Giovanni Mazzariol, un nen amb la síndrome de down, explicada a partir del seu germà Giacomo, de 20 anys. El jove ens costa de manera intimista, tendra i fins i tot en alguns moments còmica, la vida amb el Giovanni i ens convida a reflexionar sobre la necessitat de lluitar contra els estereotips i acceptar les diferències. (Ed. Nube de tinta)
- 'Residu Zero a casa. Guia domèstica per simplificar la nostra vida' de Bea Johnson
Com evitar o reduir al mínim el munt de residus que generem en la nostra vida quotidiana? A partir de la seva experiència, Bea Johnson ens presenta una sèrie d' idees pràctiques i propostes per adoptar nous hàbits en diferents àmbits del nostre dia a dia (cuina, higiene personal, roba, neteja de la llar, etc.) i trencar amb les pautes de consum dominants que alimenten l'increment de residus. Tot un repte que la lectura d'aquest llibre ens anima a compartir. (Ed. Pol·len)
Afegeix un nou comentari