Àmbit de la notícia
Cultural

Llistat de pessebres vivents de Catalunya per gaudir del Nadal 2022

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Detall d'una de les escenes del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles.
    Detall d'una de les escenes del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles. Font: Pessebre Vivent de Sant Fost de Campsentelles
  • Enguany es reprèn completament la normalitat a la temporada de pessebres vivents a Catalunya, amb un total de quaranta-tres municipis participants.
    Enguany es reprèn completament la normalitat a la temporada de pessebres vivents a Catalunya, amb un total de quaranta-tres municipis participants. Font: Els Xulius - Centre Social Ribetà
  • Els pessebres vivents són aquells que, a través d'escenes teatralitzades i música, representen el naixement de Jesús i oficis antics.
    Els pessebres vivents són aquells que, a través d'escenes teatralitzades i música, representen el naixement de Jesús i oficis antics. Font: Agrupament Escolta els Xarel·los

La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya encara un Nadal sense restriccions i les actuacions nadalenques de pessebres vivents reprenen la seva plena activitat, amb més de quaranta municipis participants.

Quaranta-tres municipis d’arreu de Catalunya ja han engegat motors amb la celebració del tradicional pessebre vivent, una popular activitat nadalenca que reprèn, després de dos anys, la seva completa normalitat en l’organització i execució de totes les representacions. La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya compta amb cent vint-i-cinc mil entrades disponibles per aquesta nova temporada, que s’allargarà fins al mes de gener.

Des de la federació esperen que les xifres d’assistència assoleixin els nivells prepandèmics, del 2019, en el qual el nombre de visitants va arribar als cent trenta mil. Enguany, amb l’objectiu de promocionar els valors sobre els quals treballa la federació, han elaborat un curtmetratge per reivindicar i valorar la feina de les entitats i les persones que fan possible aquesta activitat tradicional.

Gràcies a la representació teatralitzada de diferents quadres i escenes bíbliques i d’oficis antics, els pessebres vivents es caracteritzen per transportar a les visitants a la Palestina de fa dos mil anys, quan va succeir el naixement de Jesús. Una ambientació musical en directe o enregistrada, vestuari de l’època i, fins i tot, els diàlegs de les figurants, donen vida a aquesta tradició nadalenca.

A continuació us deixem un llistat per comarques de les representacions de pessebres vivents per gaudir aquesta temporada de Nadal de 2022:

  • Alt Empordà

Les representacions del pessebre vivent d’aquesta comarca són tres, una a la petita població de Bàscara, on celebren enguany el seu cinquanta aniversari. Els dies 18, 25 i 26 de desembre i 1, 7 i 8 de gener, l’església de Bàscara, el nucli antic i la riba dreta del riu Fluvià s’ompliran d’escenes estàtiques que transportaran les visitants a la Palestina de fa dos mil anys. Els passis són a les 19 h de la tarda.

Per altra banda, els dies 7 i 8 de gener de 2023 a Vila-sacra, de 17.30 a 19 h, es representarà el pessebre vivent de la població. L’entrada és gratuïta. La població de Peralada també celebra el seu pessebre vivent, els dies 25 I 26 de desembre i l’1 de gener, amb un únic passi a les 19 h.

  • Alt Penedès

Les Gunyoles d’Avinyonet presenta representacions teatralitzades en un entorn natural privilegiat, els dies 18, 25 i 26 de desembre i 1 i 8 de gener, a les 18.45 i 19.30 h; i el 15 de gener a les 18.30 i 19.15 h. Cada dia, aproximadament, se celebraran tres sessions amb dues-centes persones per grup. Sant Quintí de Mediona acull els dies 17 i 18 de desembre la seva versió del pessebre vivent, de 19 a 21 h del vespre, al llarg dels carrerons i porxos del nucli antic de la vila.

  • Anoia

L’Associació Cultural Recreativa Sigarra ens apropa, un any més, el pessebre vivent d'Els Prats de Rei, celebrat els dies 18 i 26 de desembre i 1, 6 i 8 de gener, amb una única representació a les 18.30 h de la tarda. Tots els carrers i places de la vila es transformen en un gran escenari, en el qual participen figurants per mostrar els antics oficis amb música pròpia i escenes teatralitzades. És l’únic pessebre vivent que se celebra a la comarca.

  • Bages

La capital de la comarca, Manresa, arriba, un any més, amb el pessebre vivent del Pont Llarg, celebrat únicament el dia de Sant Esteve, de 18 a 20 h del vespre. És organitzat per la Comissió Del Pessebre Vivent i Caramelles del Pont Llarg de la Parròquia de La Mare de Déu de l’Esperança i se celebra a l’inici de les terres de pagès de regadiu de la ciutat.

Les Torres de Fals presenta la quaranta-quatrena edició del seu pessebre, el 17 de desembre a les 18 h; el 18 i 26 de desembre a les 18 i a les 19 h; l’1, 6 i 7 de gener a les 18 i a les 19 h; i el 8 de gener a les 18 h. El Món Sant Benet també obre les portes a la seva representació de Nadal, els dies 17, 18 i 26 de desembre i 1 de gener, de 18 a 20 h. És l’únic pessebre de tota Catalunya que s’organitza dins d’un monestir mil·lenari.

  • Baix Camp

Enguany és la vint-i-quatrena edició del Pessebre dels Estels a la Masia de Castelló, celebrat en un nucli despoblat del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, situat entre muntanyes, que va quedar totalment deshabitat a mitjans del segle XX. Els dies 10, 11, 17 i 18 de desembre es podrà viure aquesta experiència, organitzada per l’Associació de la Masia de Castelló.

  • Baix Ebre

Amb més de cent cinquanta actrius, la població de Jesús, a tocar de Tortosa, arriba amb el seu pessebre vivent els dies 25 i 26 de desembre i 6 i 7 de gener. Gràcies als barris medievals, als castells mil·lenaris i als paratges naturals de la zona es podrà gaudir de la representació del naixement de Jesús i l’escenificació diferents oficis tradicionals. Hi ha un total de vint-i-tres escenes entre bíbliques del costumari català i antics oficis.

  • Baix Empordà

El pessebre vivent de Castell d’Aro arriba enguany els dies 17, 18, 25 i 26 de desembre i 1 de gener, amb una única representació per dia a les 19 h de la tarda, celebrat entorn el barri de la Coma i el nucli antic de la petita població.

L’Associació Pessebre Vivent de Pals organitza les seves representacions els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 2 de gener, al nucli antic de la vila, de 18 a 20 h. Hi ha més de dues-centes figurants repartides en cinquanta escenes.

  • Baix Llobregat

El pessebre vivent de Sant Feliu de Llobregat compta amb dotze escenes que recullen, principalment, el Nou Testament. Enguany se celebra els dies 27, 28, 29 I 30 de desembre, de 18 a 21 h organitzat en diferents passis. Els jardins del Palau Falguera són l’escenari principal i l’entitat organitzadora és Calaix de Sastre.

Els jardins Magdalena Modolell acullen el pessebre vivent de Viladecans, els dies 16 i 17 de desembre, a les 19 i a les 20 h. L’aforament està restringit a setanta persones per passi. A més, després de dos anys sense celebrar-se, retorna el pessebre vivent de Corbera, amb quaranta-vuit representacions del 3 de desembre al 15 de gener, en un circuit de més de set-cents metres quadrats.

  • Baix Penedès

El Bosc de Can Pau de la vila baix penedesenca de Sant Jaume dels Domenys acull el seu Pessebre Vivent Xarel·lo el cap de setmana del 17 i 18 de desembre. El dissabte es podrà gaudir de les representacions cada hora, des de les 17.15 h fins a les 20.15 h i diumenge des de les 17 h fins a les 19 h.

Hi ha un total de set quadres i cinquanta personatges que donen vida a les figures del pessebre, en un ambient càlid de música en directe.

  • Cerdanya

L’Associació Cultural i Cívica de Prullans s’encarrega de l’organització de l’únic pessebre vivent que se celebra a la Cerdanya. Els carrers del nucli antic, sobretot al voltant de l’església, donen vida al naixement de Jesús, gràcies a la utilització de pallers, eres i cases particulars, emmarcat en la Fira del Pessebre del poble.

Més d’un centenar de persones de totes les edats participen en les representacions, que es duran a terme els dies 9 i 10 de desembre, a les 18 h. Segons xifres de l’associació, l’any 2021 més de quatre mil cinc-centes persones varen participar.

  • Conca de Barberà

Els dies 26, 27 i 28 de desembre l’Espluga de Francolí celebra el seu pessebre vivent, amb quatre actuacions per dia de quaranta-cinc minuts, des de les 18 h fins a les 20.15 h.

És una visita immersiva amb possibilitat d’audioguia al mòbil per diferents carrers i cases del nucli antic i medieval del poble. Menestrals i comerciants de ceràmica, llana i teixits, carreteres i boteres, forjadores i fusteres i viatgeres de tots els indrets són alguns dels personatges que caracteritzen el pessebre. Els beneficis recaptats es destinen a causes socials, culturals i de recuperació del patrimoni.

  • Garraf

El Pessebre Vivent Parlat de Sant Pere de Ribes arriba enguany a la seva trenta-tresena edició i destaca per la seva itinerància. Cada any se celebra en un indret diferent, d’especial interès. Enguany és a l’entorn natural de Can Peret Coll, els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre. Cada passi té una durada aproximada de setanta-cinc minuts, amb inici a les 18 h i cloenda a les 20 h, encara que cada dia pot tenir variacions. L'entitat organitzadora és Els Xulius - Centre Social Ribetà.

  • La Garrotxa

La tradició pagesa dels entorns naturals de la Garrotxa permeten a poblacions com Joanetes organitzar un pessebre vivent ple d’encant per tota la població i les zones naturals del seu voltant. Els dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener se celebren les representacions. El dia de Nadal a les 19 h i per Sant Esteve i el primer dia de l’any, a les 18 h. Enguany participen més de quaranta animals de granja.

L’altra població garrotxina que compta amb un pessebre vivent és Santa Pau. Els dies 8 i 9 de desembre, a les 19 h, l’entorn històric de la vila s’omplirà de veïnes que representen aquest acte cultural.

  • Gironès

La comarca del Gironès acull un total de tres pessebres vivents. Per una banda, amb una única representació per any, el dia de Sant Esteve, el pessebre vivent de Celrà es desplega per tots els carrers i places del nucli antic de la població. El passi és a les 19 h de la tarda.

El cinquanta-setè pessebre vivent de Sant Martí de Llèmena se celebra el 2 de gener, a les 18.30 h de la tarda. És organitzat pels Amics de la Cultura i Veïns de Sant Martí de Llèmena. Finalment, a Sant Martí Vell, cent cinquanta figurants donen vida a les escenes del pessebre, cada any en una ruta diferent. Els Amics del Pessebre de Sant Martí Vell en són els organitzadors, i enguany és el 18 de desembre.

  • Maresme

Centuriones, mercaderes, forneres i ferreres són alguns dels oficis que es poden veure al pessebre vivent de Premià de Dalt, un espectacle organitzat per l'Associació Cultural i Recreativa Carnestoltes els dies 17 i 26 de desembre i 1 de gener.

  • Osona

Aquesta comarca del centre de Catalunya acull dos pessebres vivents. Per una banda, la vila de Rupit celebra al llarg de tot el poble, a través de quadres bíblics i d’oficis antics el seu pessebre vivent, els dies 6 i 7 de gener. És organitzat pel Centre Cultural i Parroquial de Rupit.

Per altra banda, el diumenge 18 de desembre, d’11 a 13 h, i els dies 25 i 26 de desembre i 1, 6 i 8 de gener, de 18 a 20 h, es podrà gaudir del pessebre vivent de Tona, a l’espai natural de la falda del castell de la població.

  • Pla de l’Estany

Els dies de Nadal i Sant Esteve d’enguany, la població de Fontcoberta acull el seu pessebre vivent, representat des de 1976, amb una ambientació de vestuari d’època i amb música enregistrada i en directe. Les representacions són a partir de les 19 h.

La petita població de Vilavenut acull el seu pessebre, els dies 17 i 18 de desembre amb un parell de peculiaritats curioses. Per una banda, fa vint-i-vuit anys que el Caganer és representat per la mateixa persona i, des dels inicis, el nen Jesús és un nadó del poble. Podeu gaudir de les seves escenificacions a les 19 h.

  • La Segarra

L’Associació Cultural La Marinada és l’encarregada de dur a terme el Pessebre Vivent dels Oficis Perduts de Sant Guim de la Plana, un pessebre estàtic amb vestuari d’època i música enregistrada. Les més de trenta-quatre escenes que es representen mostren els antics oficis perduts, gràcies a la participació de tres-centes actrius. Aquest pessebre vivent se celebra des del 1982. Enguany les representacions són tots els caps de setmana, des del dissabte 17 de desembre fins al diumenge 15 de gener, a les 18.30 h i a les 19 h.

  • La Selva

L'Associació Dones de Breda és l’encarregada de donar vida al pessebre de la població, amb una representació única el diumenge 18 de desembre, a les 18 h. Els dies 18, 25 i 26 de desembre i 1 de gener, el pessebre vivent de Brunyola reprendrà la seva activitat, amb una representació per dia a les 19 h de la tarda. L’organitza l’entitat Amics de Brunyola, des del 1981.

Maçanet de la Selva celebra el seu pessebre els dies festius 25 i 26 de desembre i l’1 gener, amb un total de quatre representacions per dia, des de les 18.30 fins a les 20 h.

  • Tarragonès

L’Associació del Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès és l’entitat encarregada de celebrar aquest pessebre en moviment i amb diàleg. Les representacions són els dies 18, 25 i 26 de desembre de 18.15 h a 20.15 h, i l’1, 6 i 8 de gener de 18.30 h a 20.30 h.

L’itinerari es concentra al voltant de l’Ermita de la Mare de Déu de Montornès, s’inicia amb l'Anunciació de Maria i s’hi poden veure representats diferents quadres escènics de la història del naixement de Jesús.

  • Vallès Occidental

Amb representacions a les 18 h, a les 18.30 h, a les 19 h i a les 19.30 h només el 18 de desembre, retorna el pessebre vivent de Polinyà, organitzat pel Grup de Polinyà. Se celebra al voltant dels jardins de l’església.

Sant Feliu del Racó presenta el seu pessebre vivent que, un any més, se suma a la Cua Inclusiva, a favor de la igualtat d’oportunitats. Se celebra els dies 18 i 26 de desembre, a les 19.30 h i acull aparicions especials, com la de l’ambaixador reial i personatges màgics, com l’arbre dels desitjos, a més del sorteig d’una panera.

  • Vallès Oriental

Com a representació única, el dissabte 10 de desembre, de 17 h a 20 h es podrà gaudir del pessebre vivent de Bigues i Riells a Can Vileu, davant del Centre Cívic de Riells del Fai. Corró d’Avall i La Torreta celebren les seves representacions el cap de setmana dels dies 17 i 18 de desembre, amb passis cada mitja hora. A Corró d’Avall, de 17.30 a 20.30 h; i a La Torreta de 18 a 20 h.

El pessebre vivent de Martorelles se celebra els dies 18, 25 i 26 de desembre i 1 de gener, amb dos passis per dia a les 18.15 h i a les 19.30 h. Sant Fost de Campsentelles acull les representacions els dies 11, 18, 15 i 16 de desembre i 1, 6 i 8 de gener.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari