Àmbit de la notícia
Cultural

Lucila Teste: "Identitat és ser qui un és, no qui ens imposen ser"

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Marta Rius
  • Lucila Teste, presidenta Associació Crear per la Identitat i la Memòria.
  • Imatge de "Fard", curtmetratge guanyador Mostra 2013.
  • Cartell V Mostra de Curtmetratges per la Identitat.

La V Mostra de Curtmetratges per la Identitat tindrà lloc als Cinemes Girona (Barcelona) el 30 de novembre i l’1 i el 2 de desembre, i projectarà curtmetratges al voltant del robatori de la identitat. 

L'actriu Lucila Teste (Buenos Aires, 1976) és filla de desapareguts i activista en drets humans. Porta 16 anys vivint a Catalunya. Investiga, mitjançant noves formes d’aproximació a l’escena, la relació entre memòria històrica i teatre. És la impulsora i presidenta de l’Associació Crear per la Identitat i la Memòria (ACIM), organitzadora de la V Mostra de Curtmetratges per la Identitat. El certamen projectarà documentals i obres de ficció i de creació de fins a 20 minuts. El leit motiv és el robatori de la identitat, sigui sexual, nacional, religiosa, lingüística, ideològica o relacionada amb la memòria històrica.

L’ACIM promou activitats de denúncia del robatori de la identitat, especialment la dels infants, i té una estreta relació amb l’Asociación Abuelas de Plaza de Mayo, que ha col·laborat en l'edició 2016 del certamen, com també ho han fet COSOFAM, Amnistia Internacional Catalunya, Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya i San Giò Verona Video Festival.


Què enteneu per identitat(s)?

Identitat és ser qui un és, no qui ens imposen ser.

"Les víctimes viuen en silenci, en solitud, en marginació i en injustícia"
 

A l'ACIM dieu que "hi ha ferides que quan s'ignoren, no cicatritzen". A què us referiu?

Ens referim als milers d’assassinats de Franco que encara queden a “les cunetes espanyoles” sense identificar, als milers de víctimes de robatori d’infants a Espanya i, a tots els genocidis que es van cometre i que es continuen cometen al món. I, mentre això s’ignora, les víctimes viuen en silenci, en solitud, en marginació i en injustícia.


Quin és l'objectiu de la Mostra?

L’objectiu de la Mostra és la sensibilització sobre la importància de la identitat, els drets humans i la memòria. Les pel·lícules ens conviden a reflexionar sobre la societat en la què vivim i, en definitiva, sobre nosaltres mateixos.


Quins curtmetratges destaquen a la cinquena edició?

La Mostra dura tres dies i es projecten 21 curtmetratges de 15 països seleccionats a concurs. Cadascun d’ells tracta la identitat des de diferents àmbits: polític, cultural, territorial, social i de gènere. Hi ha dues sessions de visualització dels curtmetratges: la primera, el dimecres, 30 de novembre, i la segona el dijous, 1 de desembre; i la presentació del documental argentí “La Parte por el Todo” (2015), estrena a Barcelona, el divendres 2 de desembre. Aquest documental ens presenta el què eren les maternitats clandestines a Argentina durant l’última dictadura militar. Un documental que no ens deixarà sense reacció. Cadascuna de les tres sessions són interessants en sí mateixes i en el conjunt de tota la Mostra. Jo recomano, aferrissadament, totes tres. Les tres ens faran pensar en què ha passat, què està passant i, què volem que passi a partir d’ara.


Catalunya és sensible a la diversitat d'identitats?

A Catalunya s’està portant a terme un procés de crisi d’identitat, que implica que molta gent es plantegi la seva pròpia identitat, tant personal com col·lectiva. Aprofitant aquest moment, creiem que és important que el procés estigui acompanyat de polítiques de memòria i restitució, perquè sinó, tot plegat serà un procés buit.


En quins altres projectes treballeu entorn a la memòria històrica?

Actualment, la Mostra ocupa gran part del nostre temps. La producció del certamen implica molta feina que, amb pocs recursos, és difícil de dur a terme. Paral·lelament però, organitzem xerrades, debats, col·loquis... i la Mostra Itinerant. Per aquesta, seleccionem diferents curts, en funció de l’objectiu de cada presentació i a qui va dirigit, i els exposem com a punt de partida per fer un debat posterior. Aquestes activitats van dirigides a universitats, centres cívics, biblioteques i a tothom que vulgui acollir-la, reflexionar i debatre amb nosaltres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari