‘Mai Soles’: Apropa Cultura dedica la campanya anual a la gent gran en risc d’aïllament
Comparteix
És el col·lectiu de persones que més ha patit l'embat de la Covid-19, essencialment en el seu accés a la cultura.
La campanya anual que presenta Apropa Cultura ja ha engegat motors per a la nova temporada 2021-2022. Enguany, els protagonistes són les persones grans en risc d’aïllament i en situació de dependència, un dels col·lectius més afectats per la Covid-19 i, per tant, amb l’accés més restringit a esdeveniments culturals.
L’objectiu principal de la campanya i la raó de ser d’Apropa Cultura és acostar les ofertes culturals i totes les disciplines artístiques a qualsevol col·lectiu de la societat, és a dir, garantir aquest dret.
Un homenatge a les persones grans en risc d’aïllament
Ho explica la directora d’Apropa Cultura, Sònia Gainza: “Aquest any no tenim la sensació d’haver escollit, s’ha triat sol. Les persones grans han patit moltíssim durant la pandèmia”. És un sector de població més vulnerable, que ha patit les restriccions més dures aquest últim any. “És el col·lectiu que necessita més homenatge i visibilitat en aquest moment. Els hem de cuidar molt”, afirma Sònia Gainza.
‘Mai Soles’ és el lema d’enguany de la campanya, que té com a focus principal la participació de les entitats socials que se centren en el col·lectiu de persones grans en situació d’aïllament o de dependència, com són els centres de dia, les residències, les fundacions i els centres socials que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones grans. Així, la campanya vol fer de la cultura una eina d’inclusió social.
‘El Museu s’Apropa', novetat d’enguany
Una de les novetats de la temporada és el projecte ‘El Museu s’Apropa’, el qual permetrà que deu museus de la ciutat de Barcelona visitin residències, centres de dia i altres entitats de persones grans per facilitar l'accés a la cultura a totes aquelles persones que tinguin dificultats per desplaçar-se.
Els professionals culturals realitzaran activitats artístiques amb l’objectiu de cuidar l’estat d’ànim dels usuaris, combatre l’aïllament, la solitud, la tristesa i millorar la qualitat de la salut mental d’aquest col·lectiu. “La tasca és provocar una interacció entre ells, treballar el record i la part més cognitiva”, exposa Sònia Gainza.
Aquests tallers artístics es duran a terme també per a persones que normalment no s’adapten a les activitats de la mateixa residència o centre de dia, en grups reduïts de vuit a deu persones. A més, cada museu traslladarà la seva essència. “Sempre s’intenta crear un vincle amb el record de la persona, connectar amb la vida personal”, explica Sònia Gainza.
Apropa Cultura ha creat una programació d’activitats preparada per visibilitzar la tasca de totes les entitats socials que participen en la campanya, amb el suport d’equipaments culturals, i dirigides a professionals del sector cultural i social. Aquestes activitats pretenen formar a tècnics culturals i educadors perquè tinguin en compte com han d’entendre aquest públic, quines pràctiques es poden dur a terme i quines possibilitats hi ha a l’abast, per tal que aquest col·lectiu pugui gaudir.
Objectius principals de les campanyes anuals
La campanya anual es porta celebrant des de l’any 2015 arreu de Catalunya i aquest any va celebrar la seva presentació el dilluns 25 d’octubre al Teatre Romea.
Els objectius principals de les campanyes anuals són dos. Aquest doble vessant consisteix a, per una banda, donar a conèixer Apropa Cultura en aquest àmbit concret, per tal que residències i centres de dia coneguin aquest recurs, un accés a la cultura i als equipaments.Per l'atra, es forma els equipaments culturals, els auditoris, els museus en processos per apropar la cultura a les persones grans o al col·lectiu en qüestió.
El que Apropa Cultura vol motivar és que les persones grans amb risc d’aïllament o en situació de dependència sigui un col·lectiu més present a la cultura. Donar a conèixer les entitats culturals que ja treballen amb ells i, a més, encoratjar a museus, auditoris i tota mena d’espais culturals a què facin aquest pas endavant.
Afegeix un nou comentari