Més de 800 entitats catalanes participen en voluntariats per la llengua

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Les entitatspoden participar en el VxL difonent el programa, sent Punt de Trobada del VxL o aportant persones voluntàries i aprenentes d’entre els seus associats i associades, entre d'altres. Font: Unsplash. Font: Unsplash
Les entitats poden participar en el VxL difonent el programa, sent Punt de Trobada del VxL o aportant persones voluntàries i aprenentes d’entre els seus associats i associades, entre d'altres. Font: Unsplash.
Qualsevol entitat que tingui el català com a llengua habitual en les activitats pròpies i en l’atenció personalitzada pot ser col·laboradora de VxL. Font: Unsplash. Font: Unsplash
Qualsevol entitat que tingui el català com a llengua habitual en les activitats pròpies i en l’atenció personalitzada pot ser col·laboradora de VxL. Font: Unsplash.

Més de 800 entitats catalanes participen en voluntariats per la llengua

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector

Resum: 

Entre les organitzacions adherides, es troben associacions de tot tipus (cíviques, socials, culturals, d’ensenyament, econòmiques i professionals), fundacions, clubs esportius, cooperatives, administracions públiques i empreses.

Cada vegada més entitats se sumen al Voluntariat per la Llengua (VxL), el projecte de referència del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL). Es tracta d’una iniciativa que fomenta l’aprenentatge de la llengua catalana, a través de la pràctica en sessions disteses i naturals. Actualment hi ha més de 800 entitats col·laboradores al projecte. Ofereixen espais i activitats perquè les persones usuàries practiquin el català.

Entre les organitzacions adherides, es troben associacions de tot tipus (cíviques i socials, culturals, d’ensenyament, econòmiques i professionals), fundacions, entitats i clubs esportius, cooperatives, administracions públiques i empreses. La web de VxL ofereix un cercador a través del qual filtrar entitats en funció de la població d’on s’ubiquen o l’activitat que organitzen.

El programa va néixer l’any 2003 i ja hi han passat més de 150.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

Les entitats es poden adherir al programa emplenant aquest formulari de contacte o dirigint-se al Centre de Normalització Lingüística més proper. Un cop es realitzi la inscripció, l’equip de VxL gestionarà l’assignació de parelles lingüístiques i donarà suport a ambdues persones durant el període en què es facin les trobades.

Quins són els avantatges que tenen les entitats que volen participar a VxL?

Tant si es vol participar al programa com a persona voluntària o com a aprenenta, sigui modalitat presencial o virtual, cal ser major d’edat i disposar mínim d’una hora a la setmana durant 10 setmanes. A més, cal tenir ganes de parlar per practicar oralment la llengua un cop a la setmana. Les persones interessades s’hi poden inscriure enviant un correu a vxl@cpnl.cat o emplenant el formulari d’inscripció.

Les entitats que participen en el Voluntariat per la llengua (VxL) formen part sense cap cost d’una àmplia xarxa d’entitats que es fan més visibles al territori donant suport i col·laborant activament en el programa. A més de la difusió que es pugui fer de la seva activitat des del CNL que els correspongui, la relació d'entitats es pot consultar a vxl.cat/entitats per població i per activitat.

Des que es va posar en marxa el VxL l'any 2003 hi han col·laborat més de 2.000 entitats de tot tipus i tant el web del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), el del VxL i les seves xarxes socials se'n fan ressò d'aquestes col·laboracions.

Quins requisits han de complir per poder presentar-s'hi?

Qualsevol entitat que tingui el català com a llengua habitual en les activitats pròpies i en l’atenció personalitzada que ofereixi pot posar-se en contacte amb el CNL que tingui més a prop o escriure a la bústia del web de VxL per ser col·laboradora del programa d'acord amb les seves possibilitats.

Tota la informació sobre les condicions de les adhesions al VxL es poden consultar amb més detall a vxl.cat/indicacions.

A què s'han de comprometre?

Les entitats i associacions poden participar en el VxL de diverses maneres: difonent el programa, sent Punt d’inscripció o Punt de Trobada del VxL, aportant persones voluntàries i aprenentes d’entre els seus associats i associades, constituint parelles lingüístiques, oferint les seves activitats als participants o col·laborant puntualment en l’organització d’activitats conjuntament amb els CNL (com ara les pràctiques lingüístiques de les parelles lingüístiques). Algunes d’aquestes entitats ofereixen també descomptes amb el carnet de VxL.

El carnet VxL

Aquest carnet es pot guardar al mòbil o en paper i permet obtenir descomptes en diversos establiments de tot Catalunya. El dinamitzador/a del VxL de referència és qui facilita els carnets a les persones usuàries. Per a informació, es pot consultar l’apartat web del carnet Vxl, en el qual es poden buscar els avantatges per territori i tipus d’activitat comercial.

A manera d’exemple, s’ofereixen descomptes del 5% en llibreries específiques, cessió d’espais gratuïts en alguns locals seleccionats, descompte del 40% en entrades al Museu del Perfum, del 20% en espectacles de la Sala Beckett, o del 25% en entrades al Camp Nou i en espectacles del Teatre del Raval.

Afegeix un comentari nou