Mika Dalí: “És molt important aconseguir que les dissidències tinguin oportunitats en directe”
Comparteix
Moltes persones queer han crescut sense referents culturals, el Queer Music Fest respon a aquesta mancança.
L’Associació Urban Cultur Lab és una entitat de recent creació que treballa per ser impuls i escut per a les persones queer que es dediquen a l’art i la cultura. Les persones que formen part del col·lectiu o s’identifiquen com a queer, moltes vegades no tenen les plataformes necessàries per créixer i arribar a un públic massiu.
El Queer Music Fest és el primer festival dissenyat per ser un espai segur per al col·lectiu, però també per apropar l’art a tota la ciutadania amb una proposta única i trencadora. Mika Dali és activista i també la directora d’aquesta nova proposta.
Quina és la tasca de l’Associació Urban Culture Lab?
Vam crear l’entitat amb l’obsessió de generar un espai cultural segur per a les persones del col·lectiu. També per oferir un espai a artistes dissidents, sigui dintre o fora del marc del Queer Music Fest.
Per a nosaltres és molt important aconseguir que les dissidències tinguin oportunitats en directe, que és una font d’ingressos molt important per als, les i lis artistes.
"Volem que, a través dels espectacles, el públic pugui arribar a la música que escolta, però no veu"
És difícil aconseguir representació?
Algunes vegades és més complex aconseguir visibilitat en la indústria musical, també ho és per a les dones. El que volem com a entitat és donar veu a aquest art dissident, i no només per als i les artistes: també per al públic. El públic pot escoltar una història que s’assembla a la seva i sentir-se reflectit.
Quan vam tenir-ho clar, vam començar a moure-ho tot. Hem aconseguit una cartera d’artistes que després de conèixer la nostra iniciativa s’han volgut sumar, nosaltres també hem fet prospecció a fires, per exemple.
I com podeu desenvolupar la vostra tasca?
Bé, nosaltres volem desenvolupar la cultura. Aquest és un projecte que vol fomentar especialment la música en directe. Volem que, a través dels espectacles, el públic pugui arribar a la música que escolta, però no veu.
Moltes vegades, el que comentava abans, les persones que es dediquen a l’art i a la cultura no reben el suport necessari per créixer. Crear música és car, no pot ser que publiquis un tema i quedi a l’oblit. El Queer Music Fest serà un festival de música on tothom podrà gaudir i sentir-se lliure.
"Cal trobar referents per a les futures generacions"
Com heu treballat per aconseguir crear un espai segur com aquest?
Ens hem fixat molt en el protocol de seguretat. Més enllà de la música, volem que tothom se senti bé i passi un bon moment. Volem crear un entorn en el qual no hi hagi cap agressió i si malauradament passa hi haurà un equip expert.
També hem demanat que hi hagi un equip de seguretat mixt, perquè moltes vegades és més fàcil. Sovint, per a les persones de la comunitat, és més fàcil comunicar-se amb dones que amb homes forts i molt masculins.
Després de tanta feina feta, què és el Queer Music Fest?
És un festival on compartir sensacions i emocions en grup, perquè el que passi allà serà inoblidable i només ho pots viure una vegada a l’any. El cartell que tenim, no tornarà a ser igual.
No és només una proposta per a gent del col·lectiu: és un festival perquè tothom el gaudeixi, el comparteixi amb les seves amistats i pugui descobrir propostes diferents. Val dir que és un esdeveniment cultural, però també social. Hi ha icones del col·lectiu que no en són part, moltes estrelles que són idolatrades i no són com nosaltres. Cal trobar referents per a les futures generacions.
Col·laboreu amb altres entitats per formar-vos o programar?
Certament, durant tot el procés hem estat col·laborant amb un munt de persones, de grups i col·lectius que ens han ajudat a tenir visibilitat. A més, ja comptem amb patrocinis, que són importants per a un projecte d’aquestes característiques.
Empreses privades, persones individuals, entitats... Molta gent ens ha volgut ajudar i això és bon senyal. Treballem amb una comunitat viva i diversa per poder representar àmpliament el col·lectiu, per exemple la Sara Bravo és una persona no binària, uni molt boni fotògrafi amb molt talent, que ens ha fet les fotos d’equip.
Afegeix un nou comentari