MontPhoto FEST 2023: molt més que un festival de fotografia de la natura

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
''Sombra de concreto', fotografia de Fernando Constantino Martínez Belmar. Font: Fernando Constantino Martínez Belmar (MontPhoto FEST)
''Sombra de concreto', fotografia de Fernando Constantino Martínez Belmar. Font: Fernando Constantino Martínez Belmar (MontPhoto FEST)
Fotografia de Ricardo Lourenço. Font: Ricardo Lourenço (MontPhoto FEST 2023)
Fotografia de Ricardo Lourenço. Font: Ricardo Lourenço (MontPhoto FEST 2023)
'Snowfall laces', fotografia d'Alexey Korolyov. Font: Alexey Korolyov (Montphoto FEST 2023)
'Snowfall laces', fotografia d'Alexey Korolyov. Font: Alexey Korolyov (Montphoto FEST 2023)

MontPhoto FEST 2023: molt més que un festival de fotografia de la natura

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’esdeveniment, organizat per l'associació MontPhoto, es podrà gaudir entre el 6 i el 8 d'octubre a Lloret de Mar, i se celebra per primer cop en format 100% mixt.

Un any més, les amants de la fotografia de natura tenen una cita marcada en vermell els dies 6, 7 i 8 d’octubre a Lloret de Mar, on se celebra una nova edició, la vint-i-setena, del MontPhoto FEST, el certamen que va començar com una trobada d’amics de la fotografia de natura i avui ja és considerat un dels festivals de fotografia més destacats del món, en paraules de Paco Membrives, director de l’associació MontPhoto, organitzadora de l’esdeveniment.

Tanmateix, el MontPhoto FEST va molt més enllà de ser un festival de fotografia per convertir-se en una cita que vol promoure la reflexió i donar a conèixer processos i històries mediambientals que s’amaguen rere les fotografies i que sorprendran al públic. Ponències, exposicions, conferències, tallers, activitats per a joves, visites guiades i moltes coses més farceixen la programació d’aquesta edició, que, per primer cop, també es podrà seguir íntegrament en línia.

Enguany, la selecció de fotògrafs reconeguts que formaran part del festival, escollits sempre amb molta cura per MontPhoto, convertirà aquesta nova edició del festival en el centre de la fotografia de natura. “El cert és que les expectatives que tenim són altes, esperem omplir com els darrers anys, amb l’excepció de la pandèmia, i que moltes visitants gaudeixin del festival, les exposicions, els tallers, les ponències i tot el que oferirem durant el cap de setmana”, explica Membrives a Xarxanet.

El MontPhoto FEST 2023 arriba amb un programa que ja és marca de la casa. És a dir, amb una variada selecció de qualitat, que complementaran perfectament el món documental i artístic, sempre amb la natura i els seus valors com a protagonistes.

Així, destaquen les propostes de professionals molt consolidats com, entre altres, Roberto García Roa, fotògraf de conservació i membre de la International League of Conservation Photographers (ILCP); la fotògrafa documental i editora gràfica de la Revista 5W, Anna Surinyach; la fotògrafa creativa de natura Isabel Díez San Vicente o el fotògraf romanès Gheorge Popa, molt reconegut per la seva visió plàstica del paisatge.

Una veterania i experiència a la qual se suma l’empenta del talent jove, que també té un lloc prominent al festival. Per exemple, de la mà de la Merche Llobera, que oferirà la seva mirada única en l’àmbit de la fotografia subaquàtica; el Marc Casas, que presentarà el curtmetratge ‘Rancho Quemado’, la seva òpera prima; o el Gerard Carbonell, que ben segur enlluernarà el públic amb el seu compromís fotogràfic amb la natura.

A més, per primer cop a la història del festival, un ponent lloretenc obrirà la cita. Es tracta del fotògraf Òscar Rodbag, que presentarà el seu projecte més recent, titulat ‘L’últim viatge’, que ha impulsat conjuntament amb el també lloretenc Pere Cabañas, i que protagonitza el veterinari –també de Lloret– Robert Melero. Tot queda a casa.

Un festival que va més enllà de la fotografia de natura

Per tant, ja està tot a punt per gaudir d’un cap de setmana dels treballs dels millors professionals, però també d’exposicions que sumaran prestigi a la cita, com ‘Joyas bajo el mar’, d’Enric de Santos; o l’exposició sonora ‘Converses de la natura’, d’Eloïsa Mateu.

Precisament, aquesta exposició sonora demostra la voluntat de l’organització del festival de no quedar-se en la fotografia i ampliar els horitzons del festival. “Aquesta exposició, que ni tan sols és estrictament de fotografia, és un complement immersiu a tot allò que oferim al MontPhoto FEST 2023”, detalla Membrives.

Alhora, el director de l’associació subratlla que la principal novetat d’aquesta edició és que “hi ha ponències de fotògrafs que no són específicament fotògrafs de natura, amb la voluntat d'anar més enllà i d'endinsar-nos en la relació entre les persones i el medi, donant també cabuda a temes socials”. Així, a la cita se sumen professionals d’altres especialitats ambientals, com professionals de la comunicació, especialistes en gravació de sons de la natura, editores gràfiques o fotoperiodistes.

El festival internacional, doncs, reunirà treballs, exposicions, mostres pedagògiques, presentacions i conferències, que conformen el més important espai de reflexió, aprenentatge i diversió al voltant de la fotografia de natura. En aquest sentit, Membrives remarca que allò que va començar com un concurs de fotografia, avui s’ha convertit en un punt de trobada. Amb tot, el dissabte s'entregaran els premis MontPhoto 2023, el concurs en què han participat més d'11.000 fotografies de prop d'un miler de participants.

“Creiem que un dels principals punts d’interès per al públic és que poden gaudir de primera mà de com els fotògrafs i professionals expliquen els seus projectes, aventures i processos que impliquen els seus treballs, per tant, es genera un espai de coneixement i reflexió, que sempre és molt immersiu per a les persones que hi assisteixen”, diu Membrives, per a qui més que un festival de fotografia, el MontPhoto FEST és “un festival d’històries que commouen”.

En resum: aquest cap de setmana, Lloret de Mar celebra la gran festa de la fotografia i la natura, un esdeveniment que està especialment pensat per a fotògrafs, artistes i conservacionistes; però, com subratlla Membrives, s’adreça a tota mena de públic que vulgui gaudir d’històries mediambientals i compromís amb la natura.

Per qui no pugui apropar-se en persona al Teatre de Lloret, epicentre del festival, aquest any, com a novetat, tot el MontPhoto FEST se celebrarà en format 100% mixt. Això és, es podrà seguir en línia a través de la plataforma de Carrete Digital, i visionar els continguts en directe o en el moment que es vulgui.

Afegeix un comentari nou